lila0604702 19.08.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Witam!Mam dom, wybudowany w 1995r. z cegły MAX, przerwy dylatacyjnej, w której jest wełna mineralna i cegły dziurawki. Jedynie ściana szczytowa jest ocieplona styropianem 5 cm. Elewacja zrobiona z tynku kornik akrylowy. Grubość muru łącznie z rigipsem to ok. 60 cm. Okna osadzone w węgarkach 18 cm z zewnątrz.Chciałabym przystąpić do renowacji i ocieplenia/docieplenia budynku. Fachowiec namawia mnie na styropian 10 cm – czy ma to sens i czy ta nowa warstwa styropianu nie spadnie/nie zsunie się? Czy ktoś by mógł mi doradzić czy 10 cm ma sens, czy może 5 cm? Czy może w ogóle nie docieplać? Będę bardzo wdzięczna.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembi 19.08.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 W Twojej sytuacji, to sprawdziłbym czy dołożenie 10 cm styropianu nie spowoduje zrównania ściany zewnętrznej z krokwiami.W celu policzenia współczynnika przenikania ciepła (U) należy podać wszystkie warstwy, z których składa się przegroda budowlana wraz z ich grubościami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts