Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja ostatniego stropu - proszę o poradę

DarekZak

Recommended Posts

Jako że to mój pierwszy post witam serdecznie wszystkich forumowiczów i równocześnie gorąco proszę

o fachową poradę.

Posiadamy "mieszkanko" w domu jednorodzinnym (drugie piętro) rodziców, wybudowanym prawie 30 lat temu. W chwili obecnej

przymierzamy się do wykonania docieplenia stropu nad naszym mieszkaniem, nad którym jest już tylko strych z dachem pokrytym dachówką

i od razu zaznaczę że poddasze nie będzie przeznaczone do zagospodarowania pod mieszkalnictwo a jedynie jako miejsce na przechowanie

choinki czy kartonu z telewizora.

Idąc kolejno od dołu mamy taką oto obecnie strukturę stropu:

- płyta kartonowo gipsowa

- 5-8 cm przestrzeni (tak mniej więcej nierówne są stropy)

- tynk sprzed 25 lat

- połówka pustaka pianowego około 10 cm grubości (pustak kładziony był na odeskowaniu i na to lany był beton)

- strop betonowy.

Na strychu 4 murłaty 16,5 x 16,5 cm.

I moje pytanie jest taki czy jeśli między murłatami poukładam styropian 2 x 8 cm na przekładkę, spoiny dodatkowo uszczelnię

pianą montażową i całość przykryję pytami osb to czy będzie to wystarczająca izolacja?

Zastanawiałem się nad rozłożeniem wełny ale w związku z tym że jednak na dachu jest dachówka i czasem po silniejszych wiatrach trzeba

do niej dojść i poprawić ułożenie, a zdarza się i tak że zimą lubi zawiać śniegiem pod dachówki to może to wszystko moknąć i nie bardzo jestem

do tego rozwiązania przekonany. Bardziej jakoś utwierdziłem się do styropianu z płytami osb które można dodatkowo w miejscach szczególnie

uczęszczanych ułożyć (przykręcić podwójnie) i dodatkowo zaimpregnować zmniejszając chłonność wilgoci.

Czyli podsumowując:

Czy wystarczy 16 cm + płyta osb (jeśli nie to ile będzie optymalnie) ?

Czy pianowąć spoiny ?

Czy na stropie lub na styropianie rozkładać folę, jeśli jak to jaką (czarną budowlaną, czy żółtą paroprzepuszczalną)

i gdzie, na czy pod styropianem?

Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich

Edytowane przez DarekZak