DarekZak 19.08.2012 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 (edytowane) Jako że to mój pierwszy post witam serdecznie wszystkich forumowiczów i równocześnie gorąco proszęo fachową poradę. Posiadamy "mieszkanko" w domu jednorodzinnym (drugie piętro) rodziców, wybudowanym prawie 30 lat temu. W chwili obecnejprzymierzamy się do wykonania docieplenia stropu nad naszym mieszkaniem, nad którym jest już tylko strych z dachem pokrytym dachówkąi od razu zaznaczę że poddasze nie będzie przeznaczone do zagospodarowania pod mieszkalnictwo a jedynie jako miejsce na przechowaniechoinki czy kartonu z telewizora.Idąc kolejno od dołu mamy taką oto obecnie strukturę stropu:- płyta kartonowo gipsowa- 5-8 cm przestrzeni (tak mniej więcej nierówne są stropy)- tynk sprzed 25 lat- połówka pustaka pianowego około 10 cm grubości (pustak kładziony był na odeskowaniu i na to lany był beton)- strop betonowy. Na strychu 4 murłaty 16,5 x 16,5 cm.I moje pytanie jest taki czy jeśli między murłatami poukładam styropian 2 x 8 cm na przekładkę, spoiny dodatkowo uszczelniępianą montażową i całość przykryję pytami osb to czy będzie to wystarczająca izolacja? Zastanawiałem się nad rozłożeniem wełny ale w związku z tym że jednak na dachu jest dachówka i czasem po silniejszych wiatrach trzebado niej dojść i poprawić ułożenie, a zdarza się i tak że zimą lubi zawiać śniegiem pod dachówki to może to wszystko moknąć i nie bardzo jestemdo tego rozwiązania przekonany. Bardziej jakoś utwierdziłem się do styropianu z płytami osb które można dodatkowo w miejscach szczególnieuczęszczanych ułożyć (przykręcić podwójnie) i dodatkowo zaimpregnować zmniejszając chłonność wilgoci. Czyli podsumowując:Czy wystarczy 16 cm + płyta osb (jeśli nie to ile będzie optymalnie) ?Czy pianowąć spoiny ?Czy na stropie lub na styropianie rozkładać folę, jeśli jak to jaką (czarną budowlaną, czy żółtą paroprzepuszczalną)i gdzie, na czy pod styropianem? Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich Edytowane 19 Sierpnia 2012 przez DarekZak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts