kozubek1 19.08.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Jestem w trakcie remontu poddasza i mam pytanie odnośnie wyposażenia skrzynki bezpiecznikowej.Na dole mam stary licznik trzy fazowy i z każdej fazy wypuszczone przewody na poddasze .Na poddaszu mam już rozprowadzone przewody w miejscu rozdzielni jest 8 szt które będą zasilać światło i 8 do zasilania gniazdek czy wystarczy ze kupię jeden wyłącznik różnicowoprądowy i 8 wyłączników nadprądowych B 16 A i 8 szt. B 10 A do światła.Czy w ramach podstawowego wyposażenia rozdzielnicy powinienem jeszcze umieścić w niej inne zabezpieczenia..W domu nie ma zrobionego uziemienia.Całą instalację podłączy elektryk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 19.08.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Zadaj może to pytanie elektrykowi, który na miejscu zobaczy instalację i coś zaproponuje, bo niestety, szklana kula mi się stłukła, a bez niej nie wiem co wisi na tych wymienianych przez ciebie przewodach, czy to jest np. osiem przewodów, każdy z jednym gniazdkiem na końcu (które wtedy możnaby spokojnie razem pod jedno zabezpieczenie podpiąć), czy też osiem łańcuchów po ileś gniazdek łączonych jedno za drugim. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozubek1 20.08.2012 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Dzięki za zainteresowanie tematem.Jeżeli chodzi o przewody doprowadzone do gniazdek to jeden przewód będzie zasilał trzy gniazdka.Przy oświetleniu jeden przewód zasila jeden punkt . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 21.08.2012 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 A więc masz osiem punktów oświetleniowych - spokojnie możesz je podpiąć do jednego, wspólnego zabezpieczenia B10 (zakładam, że przewody zasilające te punty mają przynajmniej 3x1,5mm2). Gniazdka natomiast - wychodzi mi, że masz 24 sztuki, można je rozbić na 3-4 obwody, więcej nie ma sensu, o ile nie jest to uzasadnione w jakiś inny sposób (np. chęć wydzielenia osobnego zabezpieczenia dla konkretnego urządzenia). Zabezpieczenie - możesz dać B16, jeśli przewody są 3x2,5mm2. Inne elementy, jak np. różnicówka - to już zależy od tego, jaka tam jest instalacja, np. dwu czy trzyprzewodowa, tu znów najlepiej jeśli oceni to elektryk. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozubek1 21.08.2012 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Oczywiście przewody do oświetlenia to 3x1,5mm2 a do gniazdek 3x2,5mm2.Jednak problemem może być to że nie ma uziemienia zrobionego wokół budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistrzkaskader 27.08.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Jeśli nie ma uziemienia to różnicówka nie będzie działać, wystarczy wbić sondę aż do uzyskania odpowiedniego pomiaru. Otok wokół budynku robi się do odgromówki i to też nie zawsze bo czasami wystarczą sondy na rogach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 28.08.2012 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 (edytowane) Jeśli nie ma uziemienia to różnicówka nie będzie działać,Bzdura. Co nie znaczy by szyny PE nie uziemać. Edytowane 28 Sierpnia 2012 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistrzkaskader 28.08.2012 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Co nie znaczy by szyny PE nie uziemać. A jak ma uziemić jak nie ma uziemienia?? Chyba że przez zerowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 28.08.2012 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Może lepiej nie zabieraj już głosu na temat elektryczności.A już na pewno nie doradzaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistrzkaskader 28.08.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Może lepiej nie zabieraj już głosu na temat elektryczności. A już na pewno nie doradzaj. A może Ty zabieraj głos stosowny do tematu gdyż po przestudiowaniu twoich archiwalnych postów wnioskuję, iż jesteś wielkim kłapiącym krzykaczem pouczającym innych. Wracając do tematu proszę odpowiedzieć koledze kozubkowi co twoim zdaniem powinien zrobić. Tylko się nie rozpisuj namiętnie zbaczając z tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 28.08.2012 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 (edytowane) No tak. Kolejny obrażony elektryk amator. Najpierw głosi bzdurną teorię Jeśli nie ma uziemienia to różnicówka nie będzie działać... a później zmienia szybko temat. A mej biografii nie twórz a zajmij się raczej swoją "twórczością", bo ja w przeciwieństwie do Ciebie wiem piszę. A uwaga o zabieraniu głosu na konkretny temat jest jak najbardziej na miejscu, tylko szkoda że nie przyszła Ci ona do głowy przed zamieszczeniem nieprawdziwej teorii. Więc nie rozwlekaj wątku skoro swej nowatorskiej teorii obronić nie potrafisz. Edytowane 28 Sierpnia 2012 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistrzkaskader 28.08.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 To zadam pytanie czy do wyłącznika różnicowo prądowego wymagane jest uziemienie?? kkas12 proszę o odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 28.08.2012 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Źle sformułowane pytanie.Uziemienie czego? Poczytaj o układach sieci. Zwróć uwagę na układ TN-C-S.Poczytaj również o budowie i działaniu wyłącznika RCD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistrzkaskader 28.08.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 (edytowane) No jak z dzieckiem i znów nie ma odpowiedzi a twoim przykładzie uziemienie występuje a u kolegi kozubek 1 nie. Więc nie pisz kocopołów bo już sam nie wiesz co piszesz Edytowane 28 Sierpnia 2012 przez mistrzkaskader Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 28.08.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 (edytowane) I nie będzie aż nie sprecyzujesz pytania.Postaw pytanie jak elektryk powinien je postawić.A nie jak laik. A może obronisz teorię o uzależnieniu prawidłowego zadziałania wyłącznika RCD bez uziemienia, wtedy moje wyjaśnienia okażą się zbędne. Uziemienia czego? Edytowane 28 Sierpnia 2012 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistrzkaskader 28.08.2012 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Odpowiem jak TY : "ile kosztuje samochód" i tak 48 razy pytanie masz sprecyzowane w piątym poście od góry. Problem czytania ze zrozumieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 28.08.2012 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 (edytowane) A widzisz.Dla laika żyła o zielono-żółtej barwie to uziemienie. A to nie jest prawda, bo dla elektryka jest to jest żyła ochronna PE.I uziemienie nie ma tu nic do rzeczy. Co oczywiście nie oznacza by żyły tej nie uziemiać.Tutaj kłania się norma PN HD 60364 5-54:2010 albo w języku oryginału :2011Kłania się również znajomość układów sieci. Ale gdybyś znał budowę i zasadę działania wyłącznika RCD to wiedziałbyś, że dotknięcie przewodu fazowego spowoduje jego wyzwolenie. I w tym przypadku PE nie ma ma na to zadziałanie żadnego wpływu.Poczytaj jednak o ochronie przed dotykiem pośrednim i dotykiem bezpośrednim. Ale pewnie i tak niewiele z tego pojmiesz i dalej będziesz próbował błyszczeć nowatorskimi teoriami. Więc Twoja teoria o rzekomym niezadziałaniu wyłącznika RCD jeśli nie ma uziemienia (uziemienia czego) jest bzdurą.Nawet gdy uziemieniem nazwiesz styk ochronny w gnieździe czy zielono-żółtą żyłę. Potrafisz obronić swą teorię? Edytowane 28 Sierpnia 2012 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistrzkaskader 28.08.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Napisane było ewidentnie brak uziemienia (PE jak piszesz wzorcowo) , czyli układ TNCTy piszesz o TNC-S, czyli wykonanie uziemienia i żyła N zmieni się magicznie w PENLecz skoro w danym momencie jest TNC a tak wynika ze słów kozubka to przepisy zabraniają używania różnicówek.A teorii nie będę wygłaszał bo nie o to w tym wątku chodzi.Mogę tylko współczuć osobom z TNC którym założyłeś wyłączniki różnicowo-prądowe, i to pewnie P304 na odbiorniki zabezpieczone S301 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 28.08.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 (edytowane) Długo tak możesz? Takie bzdury wypisywać? A ze słów autora wątku ...przewody do oświetlenia to 3x1,5mm2 a do gniazdek 3x2,5mm2.Jednak problemem może być to że nie ma uziemienia zrobionego wokół budynku. Więc gdzie tu przewód PEN? I kłamiesz, że brak PE. A PE to nie zawsze uziemienie. Oj chyba do Matołka trafisz "ekspercie". Edytowane 28 Sierpnia 2012 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistrzkaskader 28.08.2012 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Tu troszkę przegapiłem, ale mam rozumieć, że jak w tablicy przyłączeniowej ma L1, L2, L3, N a w domu nową instalację z "niby żyłą ochronną" to się samo uziemi:lol2:Musi wykonać uziom nie ma bata, jak zrobi wtedy oczywiście będzie mógł wstawić sobie różnicówkę i to nie jedną.Wbija sondę ciągnie do zacisku i po sprawie, po co tu te twoje słowa i krzyki kolego Krzysztofie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts