zbich70 28.08.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Musi wykonać uziom nie ma bata, jak zrobi wtedy oczywiście będzie mógł wstawić sobie różnicówkę i to nie jedną. Wbija sondę ciągnie do zacisku i po sprawie. Czyli gdy nie wykona uziomu, nie może zainstalować RCD? A jak wykonać uziom np. na 10 piętrze? W doniczce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 28.08.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Człowieku piszesz głupoty i domagasz się oklasków?Oczywiście, że tak jak pisałem wcześniej żyłę ochronną uziemić należy.Najlepiej za pomocą uziomu fundamentowego.Ale nie można twierdzić, że jeśli nie zostanie ona uziemiona to RCD nie będzie działał.Myśl jak piszesz a nie pisz co myślisz i będzie ok. I ma L1, L2, L3, N, ale ma też PE.A PE może być połączone metalicznie z punktem neutralnym transformatora (układ TN) a może być tylko połączone z ziemią (układ TT).Jednak na działanie RCD w przypadku dotyku bezpośredniego nie ma to żadnego znaczenia, co nie znaczy by obowiązujące standardy w tym zakresie lekceważyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistrzkaskader 28.08.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Jestem w trakcie remontu poddasza.W domu nie ma zrobionego uziemienia. temat zamknięty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 29.08.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 (edytowane) Napisał kozubek1 Jestem w trakcie remontu poddasza.W domu nie ma zrobionego uziemienia. temat zamknięty Czyli RCD nie zadziała. I wracamy do punktu wyjścia bo argumentów "ekspertowi" zabrakło więc zamyka temat którego nie zakładał. Edytowane 29 Sierpnia 2012 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 31.08.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Czyli RCD nie zadziała. I wracamy do punktu wyjścia bo argumentów "ekspertowi" zabrakło więc zamyka temat którego nie zakładał. różnicówka nie ma nic wspólnego z uziemieniem lub jego brakiem (pewnie chodzi o przewód PE - ochronny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 31.08.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Ale gdybyś znał budowę i zasadę działania wyłącznika RCD to wiedziałbyś, że dotknięcie przewodu fazowego spowoduje jego wyzwolenie. no chyba, że masz niefarta, od ziemi będziesz dobrze odizolowany (drewniana podłoga) i dotkniesz przewód fazowy i neutralny (wyrwany przewód zasilający). wtedy trzepać cię będzie równo a różnicówka nie zadziała. Ważne, żeby zdawać sobie sprawę, że posiadanie różnicówki nie jest panaceum na wszystkie przypadłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 31.08.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 W którym miejscu pisałem o dotknięciu przewodu fazowego i neutralnego?I co to ma do rzeczy? Ważne, żeby sobie zdawać sprawę z tego co się pisze.Szczególnie na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 01.09.2012 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 nie twierdze, że pisałeś. pisałeś, że "dotknięcie przewodu fazowego wyzwoli..." a ja piszę , że nie zawsze. Ty wiesz, ale są tacy co nie wiedzą. i niech sobie lepiej zdadzą sprawę zanim będzie za późno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts