Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ślady (pasy) na ścianie po malowaniu.

kaha567

Recommended Posts

Cześć,

Chciałabym się was poradzić...

Maluję ścianę już 4 raz (za drugim było dobrze, ale pokusiło mnie żeby poprawić) i do tej pory nie mogę doprowadzić jej do normalności. Po każdym malowaniu widać pionowe pasy które przebiegają wzdłuż malowania. Domyślam się, że przyczyną jest zła technika przy malowaniu.

Malowanie zaczynam od małego wałka i krawędzi. Następnie biorę duży wałek na teleskopie i zaczynam malować od środka. Rozprowadzam farbę od góry do dołu, od dołu do góry itd, a na sam koniec dwa lub trzy razy zjeżdżam wałkiem tylko od góry do dołu. Później zabieram się za kolejny "pas" i powtarzam wcześniejsze czynności. Staram się nie najeżdżać na wcześniej pomalowany pas i chyba właśnie tutaj robię błąd, ale nie wiem...

Proszę o poradę.

Dorzucam zdjęcie, które nie jest najlepszej jakości, ale jak się dobrze przyjrzeć to widać ciemniejsze paski.

Zdjęcie

Mam tem sam problem. Malowane było magnatem - gęsta farba lateksowa i wydaje mi się, żę poprostu ta farba jeszcze przy wysokich temperaturach zbyt szybko wysycha i to jest gówny problem, bo jak malujesz kolejny kawałęk siciany to trochę najeżdzaśż na już zaschniety i przez to widać te pasy. Ja sobie z tym jeszcze nie poradziłęm. Zastanawiam się czy nie poczekać trochę aż się ochłodzi i dodakowo rozcieńczyć trocha farbę wodoa (podobno nie wskazane przy farbach lateksowych)

Z tą temperaturą to chyba nie do końca tak jest, ale fakt, farba schnie bardzo szybko. Ledwo skończę pasek, a poprzedni już zasycha.

W moim domu jest chłodno ~ 20 stopni, więc raczej to nie od tego.

Jutro spróbuje pomalować ścianę "chaotycznie", czyli jak największą powierzchnię i jak najszybciej.

Opadam już z sił. Za każdym razem to samo... i nie ważne, czy maluję pasek za paskiem, czy najeżdżam w połowie poprzedniego itd.

Jeśli rzeczywiście dzieje się tak z powodu wilgotności powietrza, to nie pozostaje nic innego jak malować w nocy ;)

• 2 weeks później...

1.Gotowe farby>>Malowanie przeterminowaną farbą,nie rozmieszana farba >>Efekt końcowy picasso na ścianie,plamy,pasy

2.Mieszanie domowe>>nie rozmieszana farba,nieodpowiednie pigmenty mogą zniszczyć jej strukturę ,zlewka dolewka wody,brudne naczynia na farbe>>Efekt końcowy picasso na ścianie,plamy,pasy,tęcza

3.Wałek do malowania>> brudny,rozklekotany,rdza>>Efekt końcowy picasso na ścianie,plamy,pasy,rdza

4.Technika malowania wałkiem>>na 4 strony świata>>Efekt końcowy tablica do warcab ,spódnica szkota na ścianie

5.Farbę należy mieszać co jakiś czas>>brak mieszania>>Efekt końcowy picasso na ścianie,plamy,pasy,tęcza

6.Mieszanie z innymi gatunkami farb zlewka dolewka>>Efekt końcowy rybia łuska po miesiącu

Edytowane przez marek m