Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

montaż listew do rur ogrzewania podłogowego

ekmir

Recommended Posts

Mam zamiar ułożyć rury ogrzewania podłogowego na listwach/szynach np: http://pl.capricorn.pl/media/files/szyna_montazowa_rail_karta%20produktu%20ver.001.pdf lub http://kisan.pl/files/upload/karta_kisan_comfort_listwa_mont_do_ogrz_plaszcz.pdf

W związku z tym mam pytania:

- w jakich odległościach od siebie należy układać te listwy?

- w jakich odległościach należy je układać od ścian?

- co ile [cm], w ilu miejscach należy je mocować do podłoża?

• 2 years później...
Witam,

zapewne już zrobiłeś to ogrzewanie podłogowe, możesz napisać odpowiedzi na swoje pytania?

Ja robiłem ogrzewanie podłogowe na listwach ale niestety Moderatorzy kneblują mi usta w celu uświadamiania i instruowania nowych inwestorów ;)

Gdzieś w czeluściach jest mój dziennik budowy,jak chcesz to poszukaj tak są zdjęcia z montażu.

Proszę uważać na porady ArturWi bez względu z pod jakiego adresu pisze i jak się podpisuje. Np; wykonał wentylacje w sposób niedopuszczalny i niebezpieczny, pomimo zwrócenia mu uwagi, dalej propaguje bubla, co może być niebezpieczne. Jest niereformowalny i nieodpowiedzialny.

Możesz wskazać popełnione błędy?

Gość Konto usunięte_1*
Ja robilem na listwach. Ale rozmieszczenie i tak wyjdzie ci z projektu.

a czy to zawsze musi być projekt ? słyszałem od kilku ludzi co stosują uniwersalną miarę czyli pokoje co 20 cm łazienki co 10 cm to chyba już nie jest jakaś czarna magia ? pytam a nie twierdzę

• 4 weeks później...
a czy to zawsze musi być projekt ? słyszałem od kilku ludzi co stosują uniwersalną miarę czyli pokoje co 20 cm łazienki co 10 cm to chyba już nie jest jakaś czarna magia ? pytam a nie twierdzę

Czarną magią podłogówka nigdy nie była - chyba że ktoś nie wie o czym mówi...

Rozkład o jakim piszesz nie ma żadnego znaczenia jeżeli nie połączysz go choćby z temperaturą zasilającą układ oraz przepływami - wtedy wychodzi Ci strumień ciepła i moc grzewcza z 1m2 instalacji.

Możesz sobie zrobić co 20cm i co 10 cm i na jednej instalacji będzie za gorąco a na innej zimno jak diabli...

Tak więc chyba odpowiedziałem Ci na twoje pytanie czy bezsensowny projekt jest potrzebny...