Gość magdalen1 19.08.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Już się pogubiłam czytając informacje zawarte w Internecie. Proszę o podpowiedź: czy podcień wlicza się w powierzchnię zabudowy? W niektórych gotowych projektach jest wliczony w innych nie. To jak jest prawidłowo:bash:Gosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 20.08.2012 02:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Powierzchnia zabudowy - powierzchnia rzutu poziomego wykończonego budynku , mierzona po zewnętrznym obrysie ścian kondygnacji przyziemnej (parteru) lub nadziemnej w przypadku, gdy jej obrys występuje poza obrys kondygnacji przyziemnej. podcień oczywiście wlicza się do powierzchni zabudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość magdalen1 20.08.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 "Powierzchnia zabudowyJest nią powierzchnia liczona po obrysie zewnętrznym ścian parteru budynku. Do powierzchni zabudowy nie wlicza się :ganków, schodów zewnętrznych, daszków nad wejściami, podziemnych części budynków, pochylni samochodowych , galerii i nadwieszeń kondygnacji. Wlicza się natomiast ogrody zimowe i inne elementy dobudowane.Powierzchnia zabudowy (m²)Według definicji jest powierzchnią, jaką budynek w stanie wykończonym zajmuje na terenie działki. Wyznacza się ją przez pionowy rzut krawędzi zewnętrznych domu – na powierzchnię terenu, na którym się znajduje. Do powierzchni zabudowy nie są wliczane:• powierzchnie, które zajmują wydzielone obiekty pomocnicze, tj. altany, szklarnie, itp.• powierzchnie, które zajmują elementy drugorzędne, tj. zewnętrzne schody, markizy, daszki, oświetlenie zewnętrzne. • powierzchnie obiektów budowlanych i ich części, które nie wystają ponad powierzchnię terenu" Takie informacje znalazłam w necie> Wg mnie wynika z nich, że podcień, czyli zadaszone wejcie do domu nie powinno się wliczać. Niedługo oszaleję. Oczywiście dziękuję za odpowiedź ale nadal mam wątpliwości co do interpretacji przepisów i norm w polskim prawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 20.08.2012 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Hmmm,podcień jest zazwyczaj integralną częścią budynku,która znajduje się w obrysie fundamentów.Czy możesz mi zalinkować co masz na myśli mówiąc podcień? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość magdalen1 20.08.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Jedni nazwą to podcieniem. Dla mnie jest to wejście do domu.Przesyłam link do projektu z którym mam problem. http://www.dobredomy.pl/projekt/artemidaDziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 20.08.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Wg mnie wynika z nich, że podcień, czyli zadaszone wejcie do domu nie powinno się wliczać. Te podcienie wchodzą w powierzchnie zabudowy.Są integralna częścią domu dachem i podłogą i są podparte na betonowych słupach.W tym punkcie o którym mówisz,jest mowa o daszkach osłaniających-wiszących nad drzwiami. Według definicji jest powierzchnią, jaką budynek w stanie wykończonym zajmuje na terenie działki. Wyznacza się ją przez pionowy rzut krawędzi zewnętrznych domu – na powierzchnię terenu, na którym się znajduje. http://pprojekt.pl/foto/sytuacje/885_syt.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość magdalen1 21.08.2012 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 ok. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts