Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Elewacja, parapety a prace wykonczeniowe ?

Recommended Posts

Obecnie jestesmy na etapie poczatkowego wykanczania domu (zabudowa poddasza, parapety, lazienki itp) Jako ze powoli zbliza sie zimna bedziemy ocieplac dom i zastanawiamy sie na jakim etapie zrobic elewacje. Najpierw wstawiamy parapety zewnetrzne, ocieplamy, klej, tynk i kolor ?

Moze jednak zakonczyc na ociepleniu, siatka klej ? Jeszcze moga przywozic ziemie, ciagnac rurociag z gazem i troche boje sie o elewacje.

Na jakim etapie powinno wstawiac sie parapety zewnetrzne aby pozniej nie demolowac elewacji ?

Najpierw wstawiamy parapety zewnetrzne, ocieplamy, klej, tynk i kolor.

... ciagnac rurociag z gazem

U mnie parapety powstały właśnie w tej kolejności. Natomiast co do drugiego pytania to rozprowadzenie gazu częściowo mam pod elewacją wiec...dobrym pomysłem byłoby wykonanie tej instalacji(wewnątrz budynku) jeszcze przed elewacją i wykończeniem wnętrz, końce zaopatrzyć w zawory, a wejście w skrzyneczkę odcinająco podłączeniową. Wykonać wszelkie próby ciśnieniowe.Gdy gaz się pojawi podłączenie do domu będzie kwestią podpięcia elastycznej rury.

Wewnetrzna instalacja gazowa wraz z wyjsciem poza budynek bedzie robiona przed ociepleniem. Martwi mnie to ze pozniej wzdluz domu beda kopac aby do niej sie wpiac i zeby nie uszkodzili tynku. Moze lepiej w tym roku zakonczyc na samym styropianie siatce i kleju ? Pozniej jak juz nic ciezkiego nie bedzie jezdzic zrobic tynk i kolor ?

Wewnetrzna instalacja gazowa wraz z wyjsciem poza budynek bedzie robiona przed ociepleniem. Martwi mnie to ze pozniej wzdluz domu beda kopac aby do niej sie wpiac i zeby nie uszkodzili tynku. Moze lepiej w tym roku zakonczyc na samym styropianie siatce i kleju ? Pozniej jak juz nic ciezkiego nie bedzie jezdzic zrobic tynk i kolor ?

Wiesz, takie uszkodzenia powstają przez partaczy, nie ma wielu możliwości na uszkodzenie elewacji jeśli się tego nie chce. Bardziej obawiał bym się tych co będą robić odwodnienie z kostki czy żwirku.

Obecnie Ci co robią przyłącza gazowe mają: i odpowiednie kwalifikacje i odpowiedni sprzęt, na tyle precyzyjny, że rzadko coś psują.

Pozdrawiam