snoopyz 20.08.2012 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam na wstepie napisze ze nie jestem budowlanym specjalista z zona postanowilismy wybudowac domek przy zakupie materialow pan w skladzie wyliczyl z projektu co i jak bedzie nam potrzeba i bylo wszystko oki az kolega powiedzial mi o wentylacji mechanicznej i teraz mam problem zakupilem juz\ postaczki wentylacyjne lk2 i lk2 oraz beda budowane kominy systemowe schidel w kotlowni do pieca na ecogrosze oraz drugi do komink w salonie jestesmy zdecydowania na instalacje wm z rekuperatorem i teraz nie wiem co mam robic ktorych kominow mam nie budowac wiem ze w kotlowni musi byc grawitacyjna i ma byc szczelnie oddzielona od pomieszczen gdzei bedzie dzialac wm ale co z salonem i kominkiem oraz co z kuchnia i okapem gdzie to podlaczyc w zalaczniku zut gdzie sa umiejscowione kominy prosze o jakas wskazowke pan firma wycenila mi koszt instalacji wm z reku na 14000 tys czy to dobra cena mowil mi zeby nie zostawiac otworow w stropie za maja wiertnice ale chce chociaz zaoszczedzic na budowie i wykonczeniu kominow a strata 1000 zl za pustaki wentylacyjne to juz trudno . Edytowane 21 Sierpnia 2012 przez snoopyz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 21.08.2012 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Na rysunku nic nie widać. Możesz zlikwidować kanały wentylacyjne z kuchni i łazienki. Z kotłowni musi zostać, podobnie jak oba kominy (kanały) dymowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
snoopyz 21.08.2012 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a34c85efd7954860.html na tym zdjeciu widac kominy a co z kominem wentylacyjnym w salonie czy kominiarz sie nie doczepi ze nie ma grawitacyjnej wentylacji dla kominka moze zostawic jeden kanal w kuchni dla okapu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 21.08.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 chce chociaz zaoszczedzic na budowie i wykonczeniu kominow a strata 1000 zl za pustaki wentylacyjne to juz trudno Skoro już masz bloczki to zostaw sobie w ścianach kanały - wybudowanie fragmentów ściany z bloczków, czy pustaków będzie tyle samo kosztować, a później tego nie dobudujesz. Możesz ich nie wypuszczać ponad dach i zaślepić na strychu. W ten sposób zaoszczędzisz na kominach, a kanały może kiedyś się do czegoś przydadzą - np. na jakieś kable, rurki do klimy, solarów czy cokolwiek innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
snoopyz 22.08.2012 05:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 nie pomyslalem o tym dziekuje za dobry pozmysl tak zrobie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 22.08.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 dobry pozmysl tak zrobie ! To się nazywa zjeść ciastko i mieć ciastko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 24.08.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a34c85efd7954860.html na tym zdjeciu widac kominy a co z kominem wentylacyjnym w salonie czy kominiarz sie nie doczepi ze nie ma grawitacyjnej wentylacji dla kominka moze zostawic jeden kanal w kuchni dla okapu ? Kominiarze nie są po to aby się czepiać, są po to aby pomagać. Budynku nie stawia się na pięć czy dziesięć lat. Nie wycinaj kominów, nóż - widelec kiedyś może będą potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 24.08.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Kurcze zapomniałem, nigdzie nie ma przepisu, że musi być wentylacja wywiewna przy kominku. Chyba, że sam już przeczytawszy wszystkie przepisy w tym zakresie coś przeoczyłem, jak jest to proszę o przytoczenie takowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts