cte 20.08.2012 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Dwóch elektryków radziło mi dać taki ogranicznik przepięć. Ale coś mi się wydaje że za każdym razem inaczej o jego podłączeniu mówili... I dlatego mam pytanie: jeśli do budynku wchodzi linia TT (skrzynka z licznikiem w granicy jest TT i dalej do rozdzielnicy w domu tylko cztery przewody idą) to jaki powinien być zainstalowany w tej rozdzielnicy ogranicznik? Np. patrząc po oznaczeniach moellera: TN-S czyli SPB-12/280/4 nr kat. 285082 czy TN-S/TT oznaczony jako SPB-3+1 nr kat. 105195??? Wydaje mi się że elektrycy jakoś tak radośnie cały czas gadali o tym pierwszym (na pewno taki jest w projekcie, ale ZE miał swoje zdanie co do instalacji) a trzeba dać ten drugi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 20.08.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Na wszelki wypadek sprawdź w umowie z ZE czy naprawdę masz TT. Jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Przy nowym podłączeniu w dzisiejszych czasach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cte 20.08.2012 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Na wszelki wypadek sprawdź w umowie z ZE czy naprawdę masz TT. Jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Przy nowym podłączeniu w dzisiejszych czasach... Sprawdziłem już wcześniej bo mi się to nie zgadzało. TT. A linia stara, napowietrzna, tylko ludzi już ziemią podłączają... PS. A przy okazji - sprawdzałem ograniczniki Legranda i tam są wszystkie TT TNS - tylko drogie wszystkie jak diabli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 20.08.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Ograniczniki jakie by nie były są drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cte 21.08.2012 05:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Ograniczniki jakie by nie były są drogie. http://allegro.pl/ogranicznik-przepiec-b-c-przepieciowka-ochronnik-i2558477923.html Ten jest tani jak barszcz. Tylko nie do końca wierzę, że do każdej sieci pasuje. Bo najczęściej do sprzedaży co innego a na obrazkach co innego. A ten http://elektrodo.pl/ochronnik-przeciwprzepieciowy-p-11917.html można kupić na allegro za pół ceny. Tylko nie wiem do czego jest wymagane dobezpieczenie 40A - bo z ZE mam 25A - inni producenci piszą że i kiedy jest opcjonalne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts