kadbra 20.08.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2012 Mam wolny niewykorzystany przewód kominowy. Komin jest zbudowany z cegły. Potrzebuję wykorzystać go jako wentylacyjny do wentylacji łazienek. Do tej pory łazienki miałem wentylowane za pomocą kominków wentylacyjnych, ale to nie zdawało egzaminu (wkraplała się woda}. Czy można wykorzystać przewód kominowy do wentylacji. Mam zamiar obecne kanały wentylacyjne połączyć na poddaszu do wolnego przewodu kominowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 21.08.2012 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Można, ale woda też może się wykraplać. Jeśli jest ceramiczny, woda wsiąknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadbra 21.08.2012 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Można, ale woda też może się wykraplać. Jeśli jest ceramiczny, woda wsiąknie. Jest z cegły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 22.08.2012 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 No to masz odpowiedź. Nie podoba mi się tylko Twój zamiar podłączenia kanałów do komina, bo z tego mogą wychodzić problemy. Opisz szczegółowo, jak to sobie wyobrażasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kadbra 22.08.2012 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Tak jak napisałem w pierwszym poście. W łazience dolnej mam kanał wentylacyjny zbudowany z rury PCV przechodzący na poddaszu w rurę spiro i podłączony na dachu do kominka wentylacyjnego. W zimie (podejrzewam, że na kominku wentylacyjnym} wykrapla się woda. W łazience kanał podłączony jest do wentylatora. Podobnie jest na górze. Z tym, że wentylator bezpośrednio podłączony jest do do rury spiro. która jest podłączona do oddzielnego kominka wentylacyjnego. Rury spiro są na nieogrzewanym poddaszu ocieplone wełna mineralną. Ponieważ jeden z przewodów kominowych jest wolny zamierzam podłączyć rury spiro na poddaszu do tego przewodu kominowego. Wiem, że nie powinno się łączyć kanałów wentylacyjnych, ale niestety jest ich za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 23.08.2012 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Reklamuj dom, skoro zamiast wentylacji masz kominki wentylacyjne do odpowietrzania pionów kanalizacyjnych... W takim układzie wentylator z jednej łazienki będzie Ci wdmuchiwać powietrze do drugiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 24.08.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Hmm, przewód wentylacyjny to również przewód kominowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts