gahan 21.08.2012 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Umyłam okna w zeszłym tygodniu, były piękne i czyste przez trzy dni... Te ch...rne stworzenia są wszędzie, jednego dnia walczę z nimi odkurzaczem, a rankiem podziwiam piękne pajęczyny na pół okna. Oczywiście największe pajęcze dzieła znajdują się na oknach z zewnątrz, ale codziennie malutkie pajączki lokują się w kątach każdego pokoju. Chyba zrobię eksperyment i przez dwa tygodnie nie zgarnę ani jednej pajęczyny - pewnie zrobią z mojego domu kokon ... A poza tym - nie wiedziałam,że tak po prostu bez oporów najzwyczajniej w świecie ...załatwiają się na moich oknach szyby są całe w kleksach. Jak sobie z nimi radzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 21.08.2012 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 ? Inwazja pająków w polskich miastach http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/slask/inwazja-pajakow-w-polskich-miastach,5222951,0,fotoreportaz-maly.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 21.08.2012 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Pokochać?... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 21.08.2012 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 21.08.2012 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 A poza tym - nie wiedziałam,że tak po prostu bez oporów najzwyczajniej w świecie ...załatwiają się na moich oknach szyby są całe w kleksach. Jak sobie z nimi radzić?\ te kleksy to raczej na pewno pszczyny much i raczej z dnia na dzień to trudno zauważyć, chyba, że z lupą wszystkie szyby oglądasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 21.08.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 A tak w ogóle odpuść sobie, pająki były i będą, pozbywaj się co większych - tych utuczonych na muchach i komarach, a małych udawaj, że nie widzisz. Paderewski w swoich pamiętnikach opisywał muzykalnego pajączka - spuszczał się na pajęczynie nad fortepian zawsze gdy Paderewski ćwiczył , gdy kończyły, szybko ,,wdrapywał" się do góry a znasz to - szedł pajączek po futrynie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 21.08.2012 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 pająki były i będąJa takiej sytuacji jak wyżej opisana nigdy nie miałam i nie mam,więc to nie jest chyba jakaś codzienność? Jak ktoś nie lubi to już nie polubi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 21.08.2012 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Niedługo zima.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 21.08.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Będzie ostra skoro pchają się tabunami do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 22.08.2012 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Kiedy one mieszkają w domu cały rok na zewnątrz, na szczęście, są zupełnie inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabi.gg 22.08.2012 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Ja kupiłam "Spray do zwalczania pająków" i od 2 miesięcy z pająkami mam spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 22.08.2012 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Pokochać ... mówicie ...kilka pewnie bym mogła, ale tak od razu 100 ? Wczoraj machałam miotłą za oknami bo świata przez pajęczyny nie było widać, a dziś rankiem znowu kazały podziwiać swoje dzieła; swoją drogą sprytne są i pracowite, żeby tak w ciągu jednej nocy tyle roboty zrobić W najbliższym otoczeniu domu mamy łąki i pola, a sam budynek jeszcze nie otynkowany i chyba dlatego pająki znajdują sobie w murze pełno zakamarków gdzie się gnieżdżą i produkują małe. Wiem,że to nieekologiczne, ale chyba kupię jakiś preparat i opryskam zewnętrzne mury, bo nie mam zamiaru codziennie oglądać pajęczych firanek. A jesli chodzi o kleksy na szybach - są duże i nie sposób je pomylić z brudem od much; to pająki, niestety... i są naprawdę wielkie, duże i czarne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 22.08.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 no właśnie podziwiam takiego jednego na suficie.....3 cm lekko ma....drugi dzień tam się grzeje...zestresuję się chyba jak go tam jutro nie zobaczę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 22.08.2012 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 I jest to kolejny argument nad wyższością wentylacji mechanicznej latem. Jak się otwiera wszystkie okna, no to proszę nie narzekać że włażą pająki, muchy i komary. Żona też nie może zrozumieć że przy wentylacji mechanicznej w upały (żeby było chłodniej) to okna (w ciągu dnia) trzeba zamykać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 22.08.2012 11:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Ależ ja zamykam okna w ciągu dnia,żeby upał nie robił nam się w domu;otwieram/ uchylam dopiero na noc, ale pająki właśnie najwięcej pracują w nocy;a poza tym mnie nie tyle przeszkadzają wewnątrz domu,( bo często odkurzam, więc je wyłapuję) co raczej na zewnątrz, bo w świetle okna plotą gigantyczne pajęczyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 22.08.2012 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Faktycznie popsikaj czymś dookoła okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smadalena 22.08.2012 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 w domku mam pająki,na tarasie w kryjówce za belką nietoperza ,dzięki czemu populacja much i komarów mocno w moim otoczeniu spadła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S76 22.08.2012 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Jeśli tylko nie cierpisz na arachnofobię, odpuść sobie próby eksterminacji tych stworzeń - zabijesz jednego, pojawi się następny. Kleksy na oknach, jak wcześniej napisała Gosiek33, są robione przez muchy. Poza tym stare powiedzenie mówi, że: "gdzie pająki są, tam bogaty dom" Mieszkając jeszcze w domu rodziców starałem się tępić pająki na wszystkie możliwe sposoby. Przypadek jednak sprawił, że doceniłem te stworzenia i ich mozolną pracę przy budowie pajęczyn. Otóż w owym czasie byłem zapalonym wędkarzem i często jako przynętę / składnik zanęty używałem tzw. białych robaków czyli larw muchy plujki. Pech chciał, że pewnego dnia w piwnicy przewróciłem opakowanie z tymi robalami (jakieś 1/4 litra) i larwy błyskawicznie rozpełzły się po całej piwnicy. Po mniej więcej tygodniu larwy przeobraziły się w dorodne zielone muchy plujki. Po kilku dniach większość much złapała się w pajęcze sieci Od tego momentu staram się nie zabijać pająków a jedynie wyrzucam je na zewnątrz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 22.08.2012 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Zielone muchy plujki to horror był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 22.08.2012 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 O matko, toż to milionerką bym była sądząc po ilościach pająków jakie się u mnie zagnieździły - a póki co gołe żarówki w salonie wiszą Jaskółki pod dachem -polubiłam; nietoperze - także; myszkę - co uwiła sobie gniazdo w murze - a niech siedzi; ale pająków ( w takiej ilości -zaznaczam ) nie pokocham, bo nienawidzę się " nadziewać" codziennie rankiem na pajęczynę przy wychodzeniu z domu , trudno -będzie wojna z krzyżakami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts