Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkłady ROBI-REN - opinie

lukekos

Recommended Posts

Witajcie,

przeszukałem forum, poszperałem w necie i niestety nic konkretnego nie znalazłem.

Interesują mnie Wasze opinie dot. palenisk firmy jak w temacie.

Czy ktoś z forumowiczów ma/miał doświadczenia z tymi paleniskami? Jak się sprawują? Czy warte są swojej ceny?

Konkretnie: rozważam zakup wkładu:

http://www.robiren.pl/pl,0,s196,produkt604,air_term_15_kw.html

Inną opcją, którą rozważam jest:

http://arysto.com.pl/pl/p3

Chodzi mi o wkład, który jednocześnie spełni rolę dodatkowego źródła ciepła. Chcę zbudować układ DGP, którym wspomogę CO w ogrzewaniu salonu i poddasza (łącznie ok 120 mkw.)

Jestem całkowitym laikiem w tym temacie, a marketingowy bełkot sprzedawców mnie nie przekonuje. Dlatego będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i opinie.

Mam nadzieję przeczytać coś więcej poza marketingiem szerzonym przez sprzedawców :)

Witaj, zakładałem niedawno wątek o akumulacyjnym palenisku Robiren ale wiele się nie dowiedziałem poza tym że ma zbyt płytkie palenisko ale Ty pytasz o wkład widzę więc może być inaczej. Sugeruję kontakt z producentem/dystrybutorem.

Witaj, zakładałem niedawno wątek o akumulacyjnym palenisku Robiren ale wiele się nie dowiedziałem poza tym że ma zbyt płytkie palenisko ale Ty pytasz o wkład widzę więc może być inaczej. Sugeruję kontakt z producentem/dystrybutorem.

Nowa rzecz, młoda firma, to i opinii trudno zaraz oczekiwać. Kup, popal,

opowiedz - z bełkotem lub bez, zrozumiemy...

Może dlatego, że wcześniej oglądałem choćby Spartherma.

To chyba nie ta półka cenowa. Nie wiem czy można je porównywać?

A czy jak sobie gadałeś, to usłyszałeś coś, co Cię zniechęciło? Czy Twoje NIE podyktowane jest tylko designem?

• 3 months później...

Witam,

Temat mojego kominka powraca :)

Kominek ma byc mały ale z ładna wizja ognia i z akumulacją w formie krażków i obudowy z ciepłych płyt - tak proponuje mi wykonawca.

Propozycja wkładu to BEF 450 lub Hoxter 37x50 , obydwa z podwójną szybą , Hoxter bez rusztu i mniejsza szyba.

Prosze o opinie o tych wkładach - który bedzie się lepiej sprawdzał w małej bryle.

Oczywiście zdam się na wykonawcę jednak chce poznac Wasze zdanie o tych paleniskach:yes:

Dziekuje.

• 2 years później...

Witam,

NIE polecam kominków z firmy ROBI-REN. Kupiłem taki kominek z szybą boczną. Rama z szybą odstaje od wkładu kominka, przez dzieloną szybę wlatuje lewe powietrze do kominka przez co bardzo brudzi się szyba. Serwis to porażka. Zapłacisz a potem mają cię daleko w ...... . Robili mi zabudowę również ludzie z firmy Robi-Ren. Nie zaizolowali wkładu kominka i sterownik zgłupiał od temperatury. Druga ekipa z tej firmy łapała się za głowę widząc co zrobił pan Karol z firmy Robi-Ren (notabene pracujący na czarno w tej firmie).

Jakość kominka i wykonania zabudowy bardzo zła.

Nie polecam. Żałuję zakupu kominka w firmie Robi-Ren.

• 1 year później...

Jestem spod Lublina, więc wybór mam ułatwiony. 8 lat używałem wodniaka robirena z resztą opisywałem tu jak go sobie zabezpieczyłem. Rok temu Unia Ewropejska mi zasponsorowała zajefajnego atmosa zgazowującego drewno - jest fajnie bo kotłownia jest w kotłowni, gdzie łatwo targać dużo drewna i zasadzić na prawdę dużo na raz, ale nie fajnie bo nie ma ognia w salonie, a w wodniaku bez wody palić mi producent nie pozwolił - no i najważniejsze, że w zgazowującym kotle można jechać na samej sośnie.

Z moich wrażeń, wodniak robirena to konstrukcja nie do zajechania - po 8 latach sprzedałem go używanego za 70% ceny zakupu. Stan blach wzorowy praktycznie bez zużycia. Szyba zawsze była czysta - nawet jak jechałem na świeżej brzozie prosto z lasu - wystarczyło otworzyć powietrze na fulla i się sama czyściła.

Po roku bez kominka w salonie - kupiłem trzyszybowca w robirenie - przyjechali, stary kominek wymontowali - a obudowę którą wcześniej zrobiłem sobie sam z gipskartonu i wełny, wszystko elegancko rozmotnowali, posprzątali i zabrali i po 3 dniach miałem nowy kominek w salonie z płyt krzemianowo-wapiennych - już do palenia kiedy mam ochotę - bo jednak bez ognia w salonie to nie to samo.

A sam trzyszybowiec podnoszony do góry to majstersztyk - jako, że lubię płomień brzozy to i trochę popiołu się zbiera - ale tu mam ruszt i głębokie wiadro z rączką na popiół pod niego wbudowane. Podoba mi się to rozwiązanie i nie żałuję, że kupiłem ten kominek - bo tak jak wtedy ma takie rozwiązania których nie widziałem wtedy w innych kominkach (no wodniak był podobny chyba tarnawa czy jakoś tak ale chyba ich już nie ma). W wodniaku był ruszt wodny więc i czasem węgiel sobie leżał w palenisku, mokre drewno bez problemu bo powietrze można na prawdę mocne ustawić i spokojnie z małą efektywnością ale można jechać bez zasyfiania szyby i komina. Natomiast tu w trzyszybowcu dalej jest to samo rozwiązanie co do powietrza - czyli można jechać na mokrym w razie w, ale też i jest popielnik który spokojnie sobie wynoszę - a nie bawię się z jakimiś szczoteczkami i zmiotkami. Szyby oczywiście łączone, ale nie zauważyłem, żeby były nieszczelne czy brudziły się pomiędzy. Co do samego serwisu to dokładnie zrobili to chłopaki z robirena - elegancko ofoliowali salon, położyli wykładziny dywanowe i codziennie po sobie sprzątali na zicher. Tak więc, normalnie sobie mieszkałem. A no i patrząc w gwarancję i kontaktując się po rozliczeniu (jeszcze na kratki tydzień czekałem i mi kamień dodatkowo na listwy przypodłogowe taki sam jak na kominku docinali - to szczerzę wątpię w prawdziwość opinii, że leją na klienta. Aha, a w domu mam rekuperacje i w innych firmach kategorycznie mi odradzano instalację kominka z podnoszoną szybą.

Ostatnio, tak jak opisałem w innym wątku widziałem apz12 z robirena w akcji i gdybym sobie wstawiał do małego domku letniskowego to bym się dwa razy nie zastanawiał tylko brał w ciemno.

Edytowane przez janekbo

Jestem spod Lublina, więc wybór mam ułatwiony. 8 lat używałem wodniaka robirena z resztą opisywałem tu jak go sobie zabezpieczyłem. Rok temu Unia Ewropejska mi zasponsorowała zajefajnego atmosa zgazowującego drewno - jest fajnie bo kotłownia jest w kotłowni, gdzie łatwo targać dużo drewna i zasadzić na prawdę dużo na raz, ale nie fajnie bo nie ma ognia w salonie, a w wodniaku bez wody palić mi producent nie pozwolił - no i najważniejsze, że w zgazowującym kotle można jechać na samej sośnie.

Z moich wrażeń, wodniak robirena to konstrukcja nie do zajechania - po 8 latach sprzedałem go używanego za 70% ceny zakupu. Stan blach wzorowy praktycznie bez zużycia. Szyba zawsze była czysta - nawet jak jechałem na świeżej brzozie prosto z lasu - wystarczyło otworzyć powietrze na fulla i się sama czyściła.

Po roku bez kominka w salonie - kupiłem trzyszybowca w robirenie - przyjechali, stary kominek wymontowali - a obudowę którą wcześniej zrobiłem sobie sam z gipskartonu i wełny, wszystko elegancko rozmotnowali, posprzątali i zabrali i po 3 dniach miałem nowy kominek w salonie z płyt krzemianowo-wapiennych - już do palenia kiedy mam ochotę - bo jednak bez ognia w salonie to nie to samo.

A sam trzyszybowiec podnoszony do góry to majstersztyk - jako, że lubię płomień brzozy to i trochę popiołu się zbiera - ale tu mam ruszt i głębokie wiadro z rączką na popiół pod niego wbudowane. Podoba mi się to rozwiązanie i nie żałuję, że kupiłem ten kominek - bo tak jak wtedy ma takie rozwiązania których nie widziałem wtedy w innych kominkach (no wodniak był podobny chyba tarnawa czy jakoś tak ale chyba ich już nie ma). W wodniaku był ruszt wodny więc i czasem węgiel sobie leżał w palenisku, mokre drewno bez problemu bo powietrze można na prawdę mocne ustawić i spokojnie z małą efektywnością ale można jechać bez zasyfiania szyby i komina. Natomiast tu w trzyszybowcu dalej jest to samo rozwiązanie co do powietrza - czyli można jechać na mokrym w razie w, ale też i jest popielnik który spokojnie sobie wynoszę - a nie bawię się z jakimiś szczoteczkami i zmiotkami. Szyby oczywiście łączone, ale nie zauważyłem, żeby były nieszczelne czy brudziły się pomiędzy. Co do samego serwisu to dokładnie zrobili to chłopaki z robirena - elegancko ofoliowali salon, położyli wykładziny dywanowe i codziennie po sobie sprzątali na zicher. Tak więc, normalnie sobie mieszkałem. A no i patrząc w gwarancję i kontaktując się po rozliczeniu (jeszcze na kratki tydzień czekałem i mi kamień dodatkowo na listwy przypodłogowe taki sam jak na kominku docinali - to szczerzę wątpię w prawdziwość opinii, że leją na klienta. Aha, a w domu mam rekuperacje i w innych firmach kategorycznie mi odradzano instalację kominka z podnoszoną szybą.

Ostatnio, tak jak opisałem w innym wątku widziałem apz12 z robirena w akcji i gdybym sobie wstawiał do małego domku letniskowego to bym się dwa razy nie zastanawiał tylko brał w ciemno.

Przeczytałem z zainteresowaniem to co napisałeś.Mam aquatherm 24 kW z PŁW już 9 sezon.Kupiłem go w Lublinie na Abramowickiej za Szpitalem.Nawet nie wiem czy oni jeszcze istnieją.Powiedziałeś,że przyjechali rozebrali KG postawili nową obudowę wapienno - krzemianową, posprzątali i pojechali.Możesz zatem zanim mi doradzisz jakiś wkład , zdradzić ile ta fuzja kosztowała na cito?Jeśli nie chcesz tu może być na PW.

Rozebranie mi zrobili w cenie nowej obudowy - a za obudowę to szczerze przy takim dużym kominku (sam wkład ok. 10k zł) to nawet specjalnie się nie targowałem bo chciałem mieć to z bani, więc coś około 2tys. za sam montaż plus wszystkie materiały było od nich - kompleksowo przyjechał bardzo miły Pan Radek z bocznej kunickiego i wszystko wycenił -dał dobry rabat za to, że stary klient jestem (tak więc dzięki temu, że z usługą to vat 8% i rabatem to wyszło tak jak bym wszystko oddzielnie w detalu kupił z 23% vatem i jak bym sam montował. W pewnym wieku człowiekowi się już nie chce bawić w takie rzeczy żeby cudować - a wychodzi na to że w ogóle się to nie opłaca, choć pewnie gdzieś bym te płyty i taniej może kupił jakbym pokombinował. A że chłopaki pochwalili wykonanie mojej poprzedniej obudowy z GK to i połechtali moje ego. Przy okazji mój stary kominek zapakowali mi na paletę i kupiłem u nich nowe wyłożenie z akubetu zamiast wermikulitu do tego starego wodniaka. Bo ten wermikulit to trochę jednak popękał, przy okazji za 500zł jeszcze go wyczyścili i odmalowali na nowo. Jeszcze z domu mi te rury wszystkie powycinali bo miałem otwarty układ i o dziwo spytali sie czy zabrać czy wyrzucić (oczywiście zostawiłem sobie bo mój opisywany tutaj hydraulik to mi odpływy z naczynia wzbiorczego osiem lat temu z miedzi też robił). Oczywiście wszystkie otwory po starym zalepili i zrobili pod gładziowanie.

Elegancko potem przyjechał taki wysoki Pan Karol, wszystko wytłumaczył co i jak, rozpalił i porobił fotki. Tak więc, zadowolony klient to klient który chętnie zareklamuje firmę, co też niniejszym czynię. A że specjalnie im się nie chwaliłem, że trochę się na kominkach znam to i mogłem zobaczyć jak traktują klienta. Ja u siebie wsadziłem model Robiren Triplex - bardzo jednak lubię ogień... :) Szczerze polecam, bo w tej cenie tak dużego wkładu z trzema szybami nie widziałem - a użytkowo jest rewelacja. Co prawda czekałem na niego 6 tygodni, ale wnosili go we czterech.