lukekos 21.08.2012 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Witajcie,przeszukałem forum, poszperałem w necie i niestety nic konkretnego nie znalazłem.Interesują mnie Wasze opinie dot. palenisk firmy jak w temacie.Czy ktoś z forumowiczów ma/miał doświadczenia z tymi paleniskami? Jak się sprawują? Czy warte są swojej ceny? Konkretnie: rozważam zakup wkładu:http://www.robiren.pl/pl,0,s196,produkt604,air_term_15_kw.htmlInną opcją, którą rozważam jest:http://arysto.com.pl/pl/p3 Chodzi mi o wkład, który jednocześnie spełni rolę dodatkowego źródła ciepła. Chcę zbudować układ DGP, którym wspomogę CO w ogrzewaniu salonu i poddasza (łącznie ok 120 mkw.) Jestem całkowitym laikiem w tym temacie, a marketingowy bełkot sprzedawców mnie nie przekonuje. Dlatego będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 21.08.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Witam. Wg niektórych ten wątek opanowali sami sprzedawcy ze swoim marketingowym bełkotem ... Więc cokolwiek tu przeczytasz może być dla Ciebie mało wiarygodne ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukekos 21.08.2012 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Mam nadzieję przeczytać coś więcej poza marketingiem szerzonym przez sprzedawców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wera2007 21.08.2012 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Mam nadzieję przeczytać coś więcej poza marketingiem szerzonym przez sprzedawców Witaj, zakładałem niedawno wątek o akumulacyjnym palenisku Robiren ale wiele się nie dowiedziałem poza tym że ma zbyt płytkie palenisko ale Ty pytasz o wkład widzę więc może być inaczej. Sugeruję kontakt z producentem/dystrybutorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 21.08.2012 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Witaj, zakładałem niedawno wątek o akumulacyjnym palenisku Robiren ale wiele się nie dowiedziałem poza tym że ma zbyt płytkie palenisko ale Ty pytasz o wkład widzę więc może być inaczej. Sugeruję kontakt z producentem/dystrybutorem. Nowa rzecz, młoda firma, to i opinii trudno zaraz oczekiwać. Kup, popal, opowiedz - z bełkotem lub bez, zrozumiemy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wera2007 21.08.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Zobaczyłem na żywo, pogadałem i .... nie kupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 21.08.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Witam.Możesz rozwinąć temat? Co Cię tak zniechęciło?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wera2007 21.08.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Po prostu mi się nie spodobał front wkładu. Mówiąc wprost - jakiś taki mało estetyczny, choć technicznie pewnie bardzo dobry, jak mnie zapewniano.Może dlatego, że wcześniej oglądałem choćby Spartherma.Chciałbym mieć w salonie coś "ładniejszego":yes: i to wszystko. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukekos 22.08.2012 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Może dlatego, że wcześniej oglądałem choćby Spartherma. To chyba nie ta półka cenowa. Nie wiem czy można je porównywać? A czy jak sobie gadałeś, to usłyszałeś coś, co Cię zniechęciło? Czy Twoje NIE podyktowane jest tylko designem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wera2007 24.11.2012 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Witam, Temat mojego kominka powraca Kominek ma byc mały ale z ładna wizja ognia i z akumulacją w formie krażków i obudowy z ciepłych płyt - tak proponuje mi wykonawca. Propozycja wkładu to BEF 450 lub Hoxter 37x50 , obydwa z podwójną szybą , Hoxter bez rusztu i mniejsza szyba. Prosze o opinie o tych wkładach - który bedzie się lepiej sprawdzał w małej bryle. Oczywiście zdam się na wykonawcę jednak chce poznac Wasze zdanie o tych paleniskach:yes: Dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 25.11.2012 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Czyli ma być nowoczesne zduństwo. Zdecydowanie bez rusztu. Zdecydowanie nie wkład kominkowy, tylko piecowy. No i raczej nie krążki. Popękają prędzej czy później . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wera2007 25.11.2012 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Czyli takie rozwiązanie jest ryzykowne delikatnie mówiąc: Dlaczego polecają je sami produceni wkładów....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 25.11.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Z http://blog.kominki-batura.pl/?p=25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
futrzak 03.03.2015 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Witam, NIE polecam kominków z firmy ROBI-REN. Kupiłem taki kominek z szybą boczną. Rama z szybą odstaje od wkładu kominka, przez dzieloną szybę wlatuje lewe powietrze do kominka przez co bardzo brudzi się szyba. Serwis to porażka. Zapłacisz a potem mają cię daleko w ...... . Robili mi zabudowę również ludzie z firmy Robi-Ren. Nie zaizolowali wkładu kominka i sterownik zgłupiał od temperatury. Druga ekipa z tej firmy łapała się za głowę widząc co zrobił pan Karol z firmy Robi-Ren (notabene pracujący na czarno w tej firmie). Jakość kominka i wykonania zabudowy bardzo zła.Nie polecam. Żałuję zakupu kominka w firmie Robi-Ren. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 03.03.2015 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2015 Witam.To już trzeci wątek z tym wklejonym postem ... nudy ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 04.03.2015 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2015 bo futrzak to mistrz 3-go planu i 5 postów przyznaj się w jakiej konkurencji robisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekbo 18.06.2016 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 (edytowane) Jestem spod Lublina, więc wybór mam ułatwiony. 8 lat używałem wodniaka robirena z resztą opisywałem tu jak go sobie zabezpieczyłem. Rok temu Unia Ewropejska mi zasponsorowała zajefajnego atmosa zgazowującego drewno - jest fajnie bo kotłownia jest w kotłowni, gdzie łatwo targać dużo drewna i zasadzić na prawdę dużo na raz, ale nie fajnie bo nie ma ognia w salonie, a w wodniaku bez wody palić mi producent nie pozwolił - no i najważniejsze, że w zgazowującym kotle można jechać na samej sośnie. Z moich wrażeń, wodniak robirena to konstrukcja nie do zajechania - po 8 latach sprzedałem go używanego za 70% ceny zakupu. Stan blach wzorowy praktycznie bez zużycia. Szyba zawsze była czysta - nawet jak jechałem na świeżej brzozie prosto z lasu - wystarczyło otworzyć powietrze na fulla i się sama czyściła.Po roku bez kominka w salonie - kupiłem trzyszybowca w robirenie - przyjechali, stary kominek wymontowali - a obudowę którą wcześniej zrobiłem sobie sam z gipskartonu i wełny, wszystko elegancko rozmotnowali, posprzątali i zabrali i po 3 dniach miałem nowy kominek w salonie z płyt krzemianowo-wapiennych - już do palenia kiedy mam ochotę - bo jednak bez ognia w salonie to nie to samo. A sam trzyszybowiec podnoszony do góry to majstersztyk - jako, że lubię płomień brzozy to i trochę popiołu się zbiera - ale tu mam ruszt i głębokie wiadro z rączką na popiół pod niego wbudowane. Podoba mi się to rozwiązanie i nie żałuję, że kupiłem ten kominek - bo tak jak wtedy ma takie rozwiązania których nie widziałem wtedy w innych kominkach (no wodniak był podobny chyba tarnawa czy jakoś tak ale chyba ich już nie ma). W wodniaku był ruszt wodny więc i czasem węgiel sobie leżał w palenisku, mokre drewno bez problemu bo powietrze można na prawdę mocne ustawić i spokojnie z małą efektywnością ale można jechać bez zasyfiania szyby i komina. Natomiast tu w trzyszybowcu dalej jest to samo rozwiązanie co do powietrza - czyli można jechać na mokrym w razie w, ale też i jest popielnik który spokojnie sobie wynoszę - a nie bawię się z jakimiś szczoteczkami i zmiotkami. Szyby oczywiście łączone, ale nie zauważyłem, żeby były nieszczelne czy brudziły się pomiędzy. Co do samego serwisu to dokładnie zrobili to chłopaki z robirena - elegancko ofoliowali salon, położyli wykładziny dywanowe i codziennie po sobie sprzątali na zicher. Tak więc, normalnie sobie mieszkałem. A no i patrząc w gwarancję i kontaktując się po rozliczeniu (jeszcze na kratki tydzień czekałem i mi kamień dodatkowo na listwy przypodłogowe taki sam jak na kominku docinali - to szczerzę wątpię w prawdziwość opinii, że leją na klienta. Aha, a w domu mam rekuperacje i w innych firmach kategorycznie mi odradzano instalację kominka z podnoszoną szybą.Ostatnio, tak jak opisałem w innym wątku widziałem apz12 z robirena w akcji i gdybym sobie wstawiał do małego domku letniskowego to bym się dwa razy nie zastanawiał tylko brał w ciemno. Edytowane 18 Czerwca 2016 przez janekbo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 19.06.2016 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 Jestem spod Lublina, więc wybór mam ułatwiony. 8 lat używałem wodniaka robirena z resztą opisywałem tu jak go sobie zabezpieczyłem. Rok temu Unia Ewropejska mi zasponsorowała zajefajnego atmosa zgazowującego drewno - jest fajnie bo kotłownia jest w kotłowni, gdzie łatwo targać dużo drewna i zasadzić na prawdę dużo na raz, ale nie fajnie bo nie ma ognia w salonie, a w wodniaku bez wody palić mi producent nie pozwolił - no i najważniejsze, że w zgazowującym kotle można jechać na samej sośnie. Z moich wrażeń, wodniak robirena to konstrukcja nie do zajechania - po 8 latach sprzedałem go używanego za 70% ceny zakupu. Stan blach wzorowy praktycznie bez zużycia. Szyba zawsze była czysta - nawet jak jechałem na świeżej brzozie prosto z lasu - wystarczyło otworzyć powietrze na fulla i się sama czyściła. Po roku bez kominka w salonie - kupiłem trzyszybowca w robirenie - przyjechali, stary kominek wymontowali - a obudowę którą wcześniej zrobiłem sobie sam z gipskartonu i wełny, wszystko elegancko rozmotnowali, posprzątali i zabrali i po 3 dniach miałem nowy kominek w salonie z płyt krzemianowo-wapiennych - już do palenia kiedy mam ochotę - bo jednak bez ognia w salonie to nie to samo. A sam trzyszybowiec podnoszony do góry to majstersztyk - jako, że lubię płomień brzozy to i trochę popiołu się zbiera - ale tu mam ruszt i głębokie wiadro z rączką na popiół pod niego wbudowane. Podoba mi się to rozwiązanie i nie żałuję, że kupiłem ten kominek - bo tak jak wtedy ma takie rozwiązania których nie widziałem wtedy w innych kominkach (no wodniak był podobny chyba tarnawa czy jakoś tak ale chyba ich już nie ma). W wodniaku był ruszt wodny więc i czasem węgiel sobie leżał w palenisku, mokre drewno bez problemu bo powietrze można na prawdę mocne ustawić i spokojnie z małą efektywnością ale można jechać bez zasyfiania szyby i komina. Natomiast tu w trzyszybowcu dalej jest to samo rozwiązanie co do powietrza - czyli można jechać na mokrym w razie w, ale też i jest popielnik który spokojnie sobie wynoszę - a nie bawię się z jakimiś szczoteczkami i zmiotkami. Szyby oczywiście łączone, ale nie zauważyłem, żeby były nieszczelne czy brudziły się pomiędzy. Co do samego serwisu to dokładnie zrobili to chłopaki z robirena - elegancko ofoliowali salon, położyli wykładziny dywanowe i codziennie po sobie sprzątali na zicher. Tak więc, normalnie sobie mieszkałem. A no i patrząc w gwarancję i kontaktując się po rozliczeniu (jeszcze na kratki tydzień czekałem i mi kamień dodatkowo na listwy przypodłogowe taki sam jak na kominku docinali - to szczerzę wątpię w prawdziwość opinii, że leją na klienta. Aha, a w domu mam rekuperacje i w innych firmach kategorycznie mi odradzano instalację kominka z podnoszoną szybą. Ostatnio, tak jak opisałem w innym wątku widziałem apz12 z robirena w akcji i gdybym sobie wstawiał do małego domku letniskowego to bym się dwa razy nie zastanawiał tylko brał w ciemno. Przeczytałem z zainteresowaniem to co napisałeś.Mam aquatherm 24 kW z PŁW już 9 sezon.Kupiłem go w Lublinie na Abramowickiej za Szpitalem.Nawet nie wiem czy oni jeszcze istnieją.Powiedziałeś,że przyjechali rozebrali KG postawili nową obudowę wapienno - krzemianową, posprzątali i pojechali.Możesz zatem zanim mi doradzisz jakiś wkład , zdradzić ile ta fuzja kosztowała na cito?Jeśli nie chcesz tu może być na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekbo 19.06.2016 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 Rozebranie mi zrobili w cenie nowej obudowy - a za obudowę to szczerze przy takim dużym kominku (sam wkład ok. 10k zł) to nawet specjalnie się nie targowałem bo chciałem mieć to z bani, więc coś około 2tys. za sam montaż plus wszystkie materiały było od nich - kompleksowo przyjechał bardzo miły Pan Radek z bocznej kunickiego i wszystko wycenił -dał dobry rabat za to, że stary klient jestem (tak więc dzięki temu, że z usługą to vat 8% i rabatem to wyszło tak jak bym wszystko oddzielnie w detalu kupił z 23% vatem i jak bym sam montował. W pewnym wieku człowiekowi się już nie chce bawić w takie rzeczy żeby cudować - a wychodzi na to że w ogóle się to nie opłaca, choć pewnie gdzieś bym te płyty i taniej może kupił jakbym pokombinował. A że chłopaki pochwalili wykonanie mojej poprzedniej obudowy z GK to i połechtali moje ego. Przy okazji mój stary kominek zapakowali mi na paletę i kupiłem u nich nowe wyłożenie z akubetu zamiast wermikulitu do tego starego wodniaka. Bo ten wermikulit to trochę jednak popękał, przy okazji za 500zł jeszcze go wyczyścili i odmalowali na nowo. Jeszcze z domu mi te rury wszystkie powycinali bo miałem otwarty układ i o dziwo spytali sie czy zabrać czy wyrzucić (oczywiście zostawiłem sobie bo mój opisywany tutaj hydraulik to mi odpływy z naczynia wzbiorczego osiem lat temu z miedzi też robił). Oczywiście wszystkie otwory po starym zalepili i zrobili pod gładziowanie. Elegancko potem przyjechał taki wysoki Pan Karol, wszystko wytłumaczył co i jak, rozpalił i porobił fotki. Tak więc, zadowolony klient to klient który chętnie zareklamuje firmę, co też niniejszym czynię. A że specjalnie im się nie chwaliłem, że trochę się na kominkach znam to i mogłem zobaczyć jak traktują klienta. Ja u siebie wsadziłem model Robiren Triplex - bardzo jednak lubię ogień... Szczerze polecam, bo w tej cenie tak dużego wkładu z trzema szybami nie widziałem - a użytkowo jest rewelacja. Co prawda czekałem na niego 6 tygodni, ale wnosili go we czterech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 19.06.2016 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 Robiren Triplex...ładny jest, bardzo atrakcyjna wizja ognia. Za tą kasę z brudzeniem szyby pewnie kłopotów nie ma. Bez rusztu. Same zalety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts