Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkłady ROBI-REN - opinie

lukekos

Recommended Posts

Rozebranie mi zrobili w cenie nowej obudowy - a za obudowę to szczerze przy takim dużym kominku (sam wkład ok. 10k zł) to nawet specjalnie się nie targowałem bo chciałem mieć to z bani, więc coś około 2tys. za sam montaż plus wszystkie materiały było od nich - kompleksowo przyjechał bardzo miły Pan Radek z bocznej kunickiego i wszystko wycenił -dał dobry rabat za to, że stary klient jestem (tak więc dzięki temu, że z usługą to vat 8% i rabatem to wyszło tak jak bym wszystko oddzielnie w detalu kupił z 23% vatem i jak bym sam montował. W pewnym wieku człowiekowi się już nie chce bawić w takie rzeczy żeby cudować - a wychodzi na to że w ogóle się to nie opłaca, choć pewnie gdzieś bym te płyty i taniej może kupił jakbym pokombinował. A że chłopaki pochwalili wykonanie mojej poprzedniej obudowy z GK to i połechtali moje ego. Przy okazji mój stary kominek zapakowali mi na paletę i kupiłem u nich nowe wyłożenie z akubetu zamiast wermikulitu do tego starego wodniaka. Bo ten wermikulit to trochę jednak popękał, przy okazji za 500zł jeszcze go wyczyścili i odmalowali na nowo. Jeszcze z domu mi te rury wszystkie powycinali bo miałem otwarty układ i o dziwo spytali sie czy zabrać czy wyrzucić (oczywiście zostawiłem sobie bo mój opisywany tutaj hydraulik to mi odpływy z naczynia wzbiorczego osiem lat temu z miedzi też robił). Oczywiście wszystkie otwory po starym zalepili i zrobili pod gładziowanie.

Elegancko potem przyjechał taki wysoki Pan Karol, wszystko wytłumaczył co i jak, rozpalił i porobił fotki. Tak więc, zadowolony klient to klient który chętnie zareklamuje firmę, co też niniejszym czynię. A że specjalnie im się nie chwaliłem, że trochę się na kominkach znam to i mogłem zobaczyć jak traktują klienta. Ja u siebie wsadziłem model Robiren Triplex - bardzo jednak lubię ogień... :) Szczerze polecam, bo w tej cenie tak dużego wkładu z trzema szybami nie widziałem - a użytkowo jest rewelacja. Co prawda czekałem na niego 6 tygodni, ale wnosili go we czterech.

Bardzo ci dziękuję i mam prośbę o namiary na ul. Kunickiego bo powiem bardzo często przejeżdżam tędy i nie mogę skojarzyć firmy.

Mój triplex ma ruszt -i wielki popielnik i to jest powód dla którego go wziąłem. Dolną regulację przesuwa się na środek i mam wkład bezrusztowy, bo ma dwa doloty i ten rusztowy w środkowej pozycji jest zamknięty. A na lato mi dorzucili taką wkładkę stalową którą się wkłada w miejsce rusztu i jak zaleje biopaliwem to mam biopalenisko.

Co do robirenu to szczerze mówiąc załatwiłem wszystko przez telefon i nawet tam nie byłem. A adres to piękna - więc gdzieś pomiędzy lidlem a byłym komisariatem.

Mój triplex ma ruszt -i wielki popielnik i to jest powód dla którego go wziąłem. Dolną regulację przesuwa się na środek i mam wkład bezrusztowy, bo ma dwa doloty i ten rusztowy w środkowej pozycji jest zamknięty. A na lato mi dorzucili taką wkładkę stalową którą się wkłada w miejsce rusztu i jak zaleje biopaliwem to mam biopalenisko.

.

:(:(:(

niezły triplex, w wyszukiwarce było inaczej :)

W sumie to całą dokumentację i wizualizacje dostałem na konkretny wkład jaki chciałem na maila. Więc dogadałem szczegóły i już u mnie na miejscu zamówiłem. Faktycznie na ich stronie jest jakiś deko inny w środku. Ale mój w porównaniu z tym na stronie jest ładniejszy - ma srebrną rączkę i listwę wykończeniową ze stali szlachetnej w środku, podobno na stronie mają starszą wersję,.

• 3 months później...
  • 3 weeks później...

Szyby. niby do czyszczenia dużo. Ale o dziwo, tu nie ma co czyścić bo do tanga trzeba dwojga. Po pierwsze dużej szyby, a po drugie i najważniejsze, brudnej szyby.

Nie wiem jak oni to zrobili, ale to mój osobisty drugi wkład robirenu, w którym w zasadzie szyby nie czyszczę. Mam porównanie, bo widzę całą masę urządzeń typu kominek z szybą i rzadko kto się przyzna, ze pucuje szybę po każdym paleniu a jest to niewątpliwie większość. Nie jeden już poddał się i po prostu kominka nie odpala.

Ja ostatnio palę codziennie i szyby jeszcze w tym sezonie nie czyściłem. Widać ten typ tak ma.

Gościłem akurat inwestora, który posiada wkład Robiren, panoramiczny. Jego informacja z użytkowania, jest taka, że mimo iż stosuje się ściśle do założeń instrukcji obsługi, oraz paląc suchym , 4 letnim grabem, na dole szyby - cała szerokość na tej samej powierzchni - zachodzi ciemnym nalotem. Wersji regulacji powietrzem próbował sporo, o ile można tak uważać z uwagi na możliwości jego sterowania. Dwa trzy palenia i cały dół szyby ciemny. Dolot działa poprawnie, ruch powietrza jest duży i wyraźnie widoczny podczas palenia.

Akurat też użytkuję te wkłady i potwierdzam, że główną zaletą jest czysta szyba. Oczywiście nieskazitelnie czysta szyba to trochę przesada.

Czyszczenie szyby to raczej formalność wynikająca z generalnych porządków domowych niż z chęci utrzymywania sterylnej szyby wkładu.

Podstawowa sprawa to palenie od góry, którego mnie nauczono przy instalacji kominków - to wiele zmienia, ale nigdy mi szyby nie zasyfiło. Owszem delikatne smugi po bokach się pojawiają ale to bardziej wpływa na urok. Ale nigdy nie było tak jak u znajomych gdzie ognia nie widać.