marynata 21.08.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Nowo projektowany budynek usługowy ok 60 metrów.Nowo projektowany,więc mam szansę zaprojektować go i wykonać w kierunku energooszczędności. Ponieważ jest to niewielka powierzchnia pomyślałam sobie właśnie o pompie ciepła(prąd odpada,nie starczy mi przydzielonej mocy na wszystko). Czytam oczywiście forum i porównuję różne pompy,ale z teorii raczej nic nie wynika.Z opisów poszczególnych pomp proponowanych przez sprzedawców także nie,bo wszystko jak wiadomo pisane w różowych okularach i przez takie wypada to też czytać. Nie wiem jakie mogę przyjąć zapotrzebowanie budynku na ciepło,bo tak jak mówię projekt dopiero "się wymyśla",ale forumowi praktycy na pewno będą mogli mi wskazać konkretną propozycję jaka/która pompa?W jakim kierunku powinien iść projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.08.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Nowo projektowany budynek usługowy ok 60 metrów.Nowo projektowany,więc mam szansę zaprojektować go i wykonać w kierunku energooszczędności. Ponieważ jest to niewielka powierzchnia pomyślałam sobie właśnie o pompie ciepła(prąd odpada,nie starczy mi przydzielonej mocy na wszystko). Czytam oczywiście forum i porównuję różne pompy,ale z teorii raczej nic nie wynika.Z opisów poszczególnych pomp proponowanych przez sprzedawców także nie,bo wszystko jak wiadomo pisane w różowych okularach i przez takie wypada to też czytać. Nie wiem jakie mogę przyjąć zapotrzebowanie budynku na ciepło,bo tak jak mówię projekt dopiero "się wymyśla",ale forumowi praktycy na pewno będą mogli mi wskazać konkretną propozycję jaka/która pompa?W jakim kierunku powinien iść projekt? Zapotrzebowanie na ciepło i projektowe obciązenie cieplne budynku się wylicza a nie przyjmuje. Chyba ze z góry przyjmiemy te wartosci a obliczenia pokazą jak do nich dojść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 21.08.2012 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 (edytowane) Właśnie tak,chodzi mi o tą odwrotność-przyjąć takie zapotrzebowanie dla metrażu poprzez wskazanie np konkretnego rodzaju/modelu pompy,która to udzwignie. Wierz mi Asolt,ze znalezienie projektanta,który na słowo pompa ciepła nie przewraca oczami,graniczy z cudem. Cały czas tylko słyszę"gaz,gaz,gaz,nie ma dla gazu alternatywy". Pożądana najwyższa temp w pawilonie to 18 stopni,także ja się mniej boję od projektantów Muszę im rzucić jakąś przynętę dla tematu Myślałam jeszcze o jakimś kotle na paliwo stałe,ale budynek jest niski wśród wysokich domków i obawiam się że sąsiedzi mogą się uskarżać na dym. Edytowane 21 Sierpnia 2012 przez marynata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 21.08.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Przyjmij standard domu pasywnego, czyli nie więcej jak 10-15 W/m2, pociągnie Ci to dowolna pompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 21.08.2012 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 wskazać konkretną propozycję jaka/która pompa?W jakim kierunku powinien iść projekt? Jaka/która pompa to najmniej ważne na tym etapie. Teraz masz jeszcze szanse stworzyć budynek, który będzie bardzo tani w eksploatacji. Jak radził poprzednik podążaj w kierunku domu pasywnego, a na ile się do niego zbliżysz, to się okaże. Gdy będziesz miał zgrubny projekt, będziesz mógł szacować zapotrzebowanie na ciepło, a później modyfikować projekt, by je zmniejszyć. 60m to malutko, więc bez problemów dowolny system ogrzewania sobie poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 21.08.2012 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Dzięki.Czyli 10-15 w na metr i idę wiercić architektowi dziurę w brzuchu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 21.08.2012 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Dzięki. Czyli 10-15 w na metr i idę wiercić architektowi dziurę w brzuchu... Rozważ montaż klimatyzatora z funkcją grzania ,z ewentualnym dogrzewaniem grzejnikiem elektrycznym w wielkie mrozy Całkiem dobry układ na mitsu możesz mieć za około 8 k Zaletą jest mała bezwładność . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 21.08.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Dzięki. Czyli 10-15 w na metr i idę wiercić architektowi dziurę w brzuchu... Krzysztof żartował, jezeli uzyskasz w budynku usługowym 30-40 W/m2 to będzie bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 21.08.2012 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Rozważ montaż klimatyzatora z funkcją grzania ,z ewentualnym dogrzewaniem grzejnikiem elektrycznym w wielkie mrozy Całkiem dobry układ na mitsu możesz mieć za około 8 k Zaletą jest mała bezwładność . A ile to może zeżreć/potrzebować przy takim metrażu mocy?Mam mało mocy przyłączeniowej,tylko 9kw.Budynek będzie pod wynajem,być może docelowo "pod"sklep spożywczy,więc dużo urządzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 21.08.2012 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 A ile to może zeżreć/potrzebować przy takim metrażu mocy?Mam mało mocy przyłączeniowej,tylko 9kw.Budynek będzie pod wynajem,być może docelowo "pod"sklep spożywczy,więc dużo urządzeń. 60 m2 czyli jakieś 200 m2 powierzchni przegród, z czego jakieś 20-30 m2 okien i drzwi, załóżmy 25. Przy dobrym ociepleniu i 15* wewnątrz: 175 * 0,2 * 35 = 1225 W 25 * 1 * 35 = 875 W plus trochę wentylacji Zdecydowanie skłaniałbym się do klimatyzatora i nadmuchowego (w sklepie nie przeszkadza), bo klima właśnie może się okazać bardziej potrzebna niż ogrzewanie, więc mieć 2 w jednym to dobry pomysł. Być może dobrze by zrobić taki pawilon w technologii nieakumulacyjnej i wychładzać na weekendy. Ale tak naprawdę, to myślisz, że wynajmujący przejmie się takimi bzdurami jak niskie koszty ogrzewania? U mnie szef administracji nie ma pojęcia o tym, że można by nie płacić X tylko 5 razy mniej. A to X to niczego sobie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 22.08.2012 03:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 A ile to może zeżreć/potrzebować przy takim metrażu mocy?Mam mało mocy przyłączeniowej,tylko 9kw.Budynek będzie pod wynajem,być może docelowo "pod"sklep spożywczy,więc dużo urządzeń. Pompy ciepła żrą tyle samo bez względu na konstrukcję .Pompa to pompa. Jak włączysz urządzenia o mocy 9 kw to będziesz musiał chłodzić a nie grzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 22.08.2012 05:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Temperatura właśnie nie musi być wysoka i stała.Dla klienta wchodzącego na parę minut z zewnątrz te 17-18 stopni to i tak odczuwalnie bardzo dużo,szczególnie że nie rozbiera okrycia wierzchniego(a towar kisić się znowu też nie może).Kosztów ogrzewania raczej nie liczyłam,ale pytałam forumki która grzeje kablami prądowymi dom 100 metrów i kable rezerwują sobie 8,5 kw mocy i to trochę wyhamowało moje zapędy w kierunku prądu.W takim razie biorę się za czytanie o klimatyzatorach,dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 22.08.2012 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 kable rezerwują sobie 8,5 kw mocy i to trochę wyhamowało moje zapędy w kierunku prądu. Bo wszyscy na kablach myślą kategoriami "8-10 godzin grzania musi starczyć z dużym zapasem na 24 h", a w tym przypadku tak nie ma sensu. W tym przypadku lepszy COP = 2 w G11 niż COP = 1 w taniej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 22.08.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Marynata... Martwisz sie o klienta, a co z pracownikami? Piszesz, ze maksymalna temp. jaka chcesz zapewnic to 18 stopni, a prawda jest taka, ze 18 stopni to minimum jakie musisz zapewnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 22.08.2012 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 (edytowane) Marynata... Martwisz sie o klienta, a co z pracownikami? Piszesz, ze maksymalna temp. jaka chcesz zapewnic to 18 stopni, a prawda jest taka, ze 18 stopni to minimum jakie musisz zapewnic. Z moich doświadczeń wynika,że tego rodzaju "dziuple",to przedsięwzięcia rodzinne,a sama utrzymywana temperatura jest jeszcze niższa niż podałam(ludzie boją się o towar). Tak jak pisałam wyżej-pomieszczenie jest "pod wynajem" i ja nie bedę miała i tak żadnego wpływy na to co się tam dzieje.Ale dzięki za ta uwagę,w takim razie będę tak kombinować,żeby możliwa do uzyskania maksymalna temperatura była wyższa Edytowane 22 Sierpnia 2012 przez marynata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts