Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rów melioracyjny na działce prywatnej

magda1984

Recommended Posts

Witam, mam taką sprawę, mam nadzieje że znajdzie się ktoś kto udzieli mi pomocy-odpowiedzi za którą z góry dziekuje ;-)

Mam działke, która nie jest objęta MPZP, obecnie staram się o WZ, działke chce juz zaczac teraz uporządkowywać tj. droga, prace pielegnacyjne itp.

Przez tą działke przebiega rów melioracji szczególowej (nie wiem czym sie rozni od zwyklego rowu melioracyjnego i czy w ogole sie rozni), wiem ze obowiazek dbania o ten row spoczywa na mnie, ale chodzi mi dokladnie o przejazd przez ten row, teraz są tam położone betonowe kregi po ktorych mozna przejezdzac, jednak planujac budowe domu za rowem chcialabym poszerzyc ten przejazd i moze jakos umocnic bo nie wiem czy te kregi wytrzymają pod ciezarówkami. Droga przebiegająca przez ten rów bedzie drogą dojazdowa do paru domów (z czasem gmina powiedziala ze ją wykupi ale jakoś w to nie wierzę).

No i pytanie:

Jak prawnie wygląda przebudowa takiego przepustu/mostka ? czyli gdzie i jakie dokuemnty zlozyc, ile zaplacic :confused: ?

Z gory dziekuje bardzo za nakierowanie gdzie to zaczac zalatwiac !!!! :D

W sprawie przebudowy przepustu rowu melioracyjnego musisz udać się do gminy, której obowiązkiem jest prowadzić komórkę odpowiedzialną za opiekę nad systemem melioracyjnym. Tam wszystko powinni Ci wyłożyć, jak dalej postępować. Najprawdopodobniej przyjdzie Ci złożyć dokumenty do Wojewódzkiego Zarządu Melioracji i Urządzeń Wodnych (WZMiUW).

Nośność kręgów wbrew pozorom wcale nie jest taka mała. Aczkolwiek zgodzę się, że warto zawczasu zadbać o to, aby wjazd zabezpieczyć przed zapadnięciem się pod ciężarem np. gruchy z betonem...

Do czasu przebudowy, wzmocnić przejazd np. płytami żelbetonowymi.

Do czasu aż ta działka nie będzie budowlaną, jest to dojazd do pól, czyli posiada status działki rolnej.

Jak przyjdzie odpowiednia chwila, tzn. ta droga zostanie drogą, to i tak będzie potrzebne PnB i cały korowód z tym przepustem zacznie się na nowo, nawet jak uzgodni się z melioracją teraz.

Do czasu przebudowy, wzmocnić przejazd np. płytami żelbetonowymi.

Do czasu aż ta działka nie będzie budowlaną, jest to dojazd do pól, czyli posiada status działki rolnej.

Jak przyjdzie odpowiednia chwila, tzn. ta droga zostanie drogą, to i tak będzie potrzebne PnB i cały korowód z tym przepustem zacznie się na nowo, nawet jak uzgodni się z melioracją teraz.

no ale jakbym teraz uzgodnila to z zarzadem melioracji i umocnila ten przepust tak zeby bylo juz ok na przyszlosc to pozniej znow trzeba by bylo jakies pozwolenia uzyskiwac ?

W tym momencie, jak napisał sSiwy12, jest to bezzasadne - wydawanie kasy w błoto (nomen omen) ;) Lepiej teraz samodzielnie zabezpieczyć, a drogę urzędową wszcząć w momencie składania wniosku o PnB, jak już działki będą odpowiednio przeklasyfikowane.

no tak, ale czy ktoś może sie przyczepić jak zrobie przebudowe tego mostku teraz tak np zeby dojeżdzac sobie do dzialki nie w sensie dzialki budowlanej tylko jeszcze rolnej ? a pozniej zostawic to w spokoju i sobie po prostu po tym jezdzic.

Jaka przebudowa mostku ? ZAPOMNIJ !!!!

Tylko wykonywanie obowiązku zabezpieczenia (konserwacji) urządzenia melioracji wodnej szczegółowej.

Każde inne działanie podpadnie pod konieczność uzyskania pozwolenia na budowę, ale będzie to możliwe po uzyskaniu WZiZT, które (upraszczając) odrolni ten teren. Również po uzyskaniu WZiZT, będzie można przystąpić do utwardzania tej drogi, ale można to zrobić na zgłoszenie.

Jeśli ta droga zostanie wydzielona jako dojazdowa do innych działek, to musisz się liczyć, że rzeczony mostek, będziesz mogła wykonać tylko po uzyskaniu PnB, a w przypadku budowli tego typu to żmudna i kręta droga (i kosztowna).

Ps. To jest odpowiedź na oba Twoje tematy.