Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie!

Chciałbym zrobić betonowy taras na słupach, płyta miałaby około 6mx4m, wysokość słupów około 150cm.

I pojawił się problem, dom będzie ocieplany w przyszłym albo jeszcze następnym roku i zastanawiam się jak umieścić tą płytę.

Zależy mi aby była to osobna konstrukcja, nie wchodząca w ścianę.

Mam zostawić 15 cm przerwy na przyszły styropian i przeskakiwać taką szparę wychodząc na taras ?

W tym sezonie chciałem tylko wylać beton, a dopiero na wiosnę obłożyć taras drewnem czy płytkami, a za rok czy dwa ocieplić dom (kolejności nie zmienię).

Co o tym sądzicie ?

Po obrysie tarasu zrobić docelowe ocieplenie .

Następnie wykonać płytę tarasu.

• 2 years później...

Temat stary ale odświeżę trochę, jak kolega z pierwszego postu chciałbym dobudować do domu taras na słupach...załączam rysunek ale nie fachowy. Taras o wymiarach 4m x 5m , słupy około 1,2 m wysokości..i mam parę pytań:

1. ile słupów powinno być

2. jakie rozstawy słupów

3. jaka odległość od krawędzi tarasu...chcę aby słupy były schowane pod tarasem a nie na równo z krawędzią.

4. grubość płyty

5. wymiary słupów

6. jak zazbroić.

Mam nadzieje że ktoś pomoże, trochę wołają za taki projekt więc poradzę się Was doświadczonych.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

taras.jpg