Nanofox1 01.06.2020 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 Czy przeciwnicy żwirowych GWC są w stanie przedstawić jakieś DOWODY na ich rzekomą wydajność grzewczą/chłodniczą bliską zeru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 01.06.2020 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 Ja bym raczej poprosił lobbystów o przedstawienie konkretnej wartości mocy chłodniczej gwc przy przepływie 150m3/h i temperaturze na zewnątrz np 35 stopni. Wyżej już opisywałem jakiej teoretycznej mocy chłodniczej można się spodziewać i jakiej wilgotności na wyjściu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowaenergia 01.06.2020 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 Ja bym raczej poprosił lobbystów o przedstawienie konkretnej wartości mocy chłodniczej gwc przy przepływie 150m3/h i temperaturze na zewnątrz np 35 stopni. Wyżej już opisywałem jakiej teoretycznej mocy chłodniczej można się spodziewać i jakiej wilgotności na wyjściu. Tak jak pisałem wcześniej, rozeznałem temat od strony opracowań naukowych i uważam, że większość odpowiedzi może być równie poprawna co błędna. Parametry zależą bowiem od czasu - czy 35 st. w maju czy we wrześniu, czy 150 m3/h rano czy wieczorem, rodzaju gleby - piach, glina, głębokości - stała temp. jest poniżej głębokości 10m, co jest nad - kostka, trawa, budynek - kostka znacznie obniża wydajność i wiele, wiele innych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 01.06.2020 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 Nie do końca się zgodzę. Bo taki wolumen powietrza schłodzony o kilka stopni to za mało by zapewnić w pełni komfort termiczny i odpowiednią wilgotność latem. Nawet jeśli przyjmiemy 0,17Wh na m3 na 1 stopień. To jeśli schłodzimy z 35 do 15 stopni - czyli o 20 stopni, to mamy 0,5kWh mocy chłodzącej. Nawet jeśli będziemy chłodzić ciągle, to jest tyle co nic... Jeśli chodzi o wilgotnośc to mamy podobnie - 15 stopni i 100% wilgotności w 23 stopniach da nam nadal 60% wilgotności na nawiewie plus zyski bytowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 01.06.2020 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 W tym linku jest informacja nt Gruntowych wymienników ciepła opublikowana przez adam_mk: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?61589-GWC-100-sposob%C3%B3w-zmieszczenia-jamnika-pod-szaf%C4%85&highlight=GRUNT+JAKO+%C5%B9R%C3%93D%C5%81O+CIEP%C5%81A Cytuję na temat obliczeń:"Wielokrotnie wykazano praktycznie, że zdolność do przewodzenia termicznego gruntu jest mała i wynosi około 2,5 - 3,5 W/m2. Ale przecież jest! Z tego wynika, że korzystając z sporej powierzchni gruntu można "wydłubać" spory strumień ciepła. Byle nie zbyt dynamicznie, bo czas regeneracji jest uzależniony zdolnością do jego przewodzenia z dalszych warstw, a ta jest niewielka. Wniosek jest taki: Gruntowe wymienniki należy przewymiarowywać! Ograniczeniem zwykle jest wielkość działki i zasobność portfela inwestora.Wszelkie "przepisy na obliczanie" to jawne brednie. To tylko empiryczno - obliczeniowe minimum, gdzie przedsięwzięcie zaczyna mieć sens ekonomiczny przy minimalnych kosztach wykonania wymiennika." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowaenergia 01.06.2020 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 Nie do końca się zgodzę. Bo taki wolumen powietrza schłodzony o kilka stopni to za mało by zapewnić w pełni komfort termiczny i odpowiednią wilgotność latem. Nawet jeśli przyjmiemy 0,17Wh na m3 na 1 stopień. To jeśli schłodzimy z 35 do 15 stopni - czyli o 20 stopni, to mamy 0,5kWh mocy chłodzącej. Nawet jeśli będziemy chłodzić ciągle, to jest tyle co nic... Jeśli chodzi o wilgotnośc to mamy podobnie - 15 stopni i 100% wilgotności w 23 stopniach da nam nadal 60% wilgotności na nawiewie plus zyski bytowe. Proponuję poszukać jakiejś aplikacji z wykresem Molliera bo nic się nie zgadza w Pana szacowaniach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 01.06.2020 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2020 Korzystam z programu dobory. Konkretnie co się nie zgadza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowaenergia 02.06.2020 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 Korzystam z programu dobory. Konkretnie co się nie zgadza? Np, po podgrzaniu z -15 do 23 st. C wilgotność ze 100% spada do 7% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 02.06.2020 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 Tam miał być myślnik, a nie minus. Wstawiłem go trochę niefortunnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nanofox1 02.06.2020 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 Czemu powietrze o temperaturze 15 stopni miało by mieć 100% wilgotności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 02.06.2020 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 Będzie miało blisko 100%. Ale wiadomo, że może być to zakres od 95 do 100. Wpływ będzie miało wiele czynników. Ale biorąc pod uwagę temperaturę gwc spodziewalbym się wartości z górnego zakresu. No i pytanie czy w szczycie sezonu gwc schłodzi powietrze o 20 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nanofox1 02.06.2020 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 Proszę o cierpliwość, ale dopiero staram się ogarnąć ten temat wilgotności względnej/bezwzględnej - napisz prosze łopatologicznie dlaczego powietrze o 15 stopniach będzie miało tak wysoka wilgotnośc? I tak w ogóle czy chodzi o zimę czy lato Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 02.06.2020 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2020 Chodzi o lato. Schładzając powietrze z 35 stopni o wilgotności 40%, w pewnym momencie osiągnie ono stan nasycenia - punkt rosy. W tym stanie wilgotność będzie oscylowała w okolicach 100%, a dalsze ochłodzenie będzie w dalszym ciągu zmniejszało wilgotność bezwzględną, ale względna zostanie na tym samym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nanofox1 03.06.2020 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Czy w tych obliczeniach uwzględniasz to, że ogromną ilość wody będzie się wykraplac na złożu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 03.06.2020 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Wykropli się tyle ile wynika z krzywej nasycenia. Ta ogromna ilość wcale nie będzie ogromna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowaenergia 03.06.2020 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Będzie miało blisko 100%. Ale wiadomo, że może być to zakres od 95 do 100. Wpływ będzie miało wiele czynników. Ale biorąc pod uwagę temperaturę gwc spodziewalbym się wartości z górnego zakresu. No i pytanie czy w szczycie sezonu gwc schłodzi powietrze o 20 stopni. jestem pewien, że da się zbudować takie GWC, które schłodzi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nanofox1 03.06.2020 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 (edytowane) jestem pewien, że da się zbudować takie GWC, które schłodzi:) Zgadzam się, wystarczy odpowiednio dużych rozmiarów. Ja np mam za garażem plac 7x12m. Odliczając po metrze zakładki na styropian zostaje mi 5x10. 2 kwadratowe złoża 5m x 5m, wysoko na 70cm. Łącznie 35m3 otoczaków 31,5-63mm (zdaje się idealna frakcja) z pobliskiej żwirowni po 55zl za tonę. Co prawda działka ma mały spadek ale myślę, że dla powietrza nie zrobi to duzej różnicy i bez sensu druga stronę wkopywac głębiej żeby złoża wyszły w poziomie. Tylko co z tymi wilgotnosciami względnymi? Czy rzeczywistość pokrywa się z teoretycznymi wyliczeniami programu? Edytowane 3 Czerwca 2020 przez Nanofox1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 03.06.2020 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Czemu miałoby się nie pokrywać? Tu nawet nie chodzi o rozmiar, ale po prostu o temperaturę złoża. Na tej głębokości nie ma opcji utrzymać temperatury poniżej 15 stopni latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 03.06.2020 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Czemu miałoby się nie pokrywać? Tu nawet nie chodzi o rozmiar, ale po prostu o temperaturę złoża. Na tej głębokości nie ma opcji utrzymać temperatury poniżej 15 stopni latem. Czy to temperatura żwiru czy powietrza po przejściu przez złoże żwiru? Jeżeli chodzi o temp. gruntu rodzimego który otacza GWC to średnia roczna temp. to +10C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 03.06.2020 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2020 Nie pisałem o średniej rocznej temperaturze, a o temperaturze latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts