Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewniane meble ogrodowe - plamy

p

Recommended Posts

Witajcie,

przepraszam, jeśli to nie ta grupa ale wydawało mi się, że jesli chodzi o drewno to jest to najlepsza :-)

Mam drewniane meble ogrodowe. Producent nie zabezpieczył ich dobrze więc po 2 latach już widać, jak się niszczy. Chciałem je zabezpieczyć ponownie więc zebrałem stary lakier i położyłem (impregnacja + 2 warstwy) lakierobejcę (drewnochron).

Ale wyszły mi jakieś plamy (w załączniku).

Od czego to może być ? Czyżbym niedokładnie zebrał poprzedni lakier ? Jesli tak to co mogę teraz z tym zrobić ? Muszę ponownie to zebrać ?

p2.jpg

Powodów może byc cale mnóstwo. Niedokładnie odtłuszczona powierzchnia, poprzedni impregnat nierówno nałożony i wnikający niedokładnie w strukturę drewna, zywica( choc na to nie wyglada. Spróbuj zeszlifować nałożone warstwy, dotrzec do surowego drewna i przemyć wszystko terpentyną- powinna rozpuścić żywice i impregnaty żywiczne

trudno coś powiedzieć nie znając nazwy impregnatu. W przybadku preparatów borowych może dojść do reakcji z drewnochronem, efektem jest rozkład nawierzchni podobny efektem do malowania nierozmieszaną farbą. Wpływ może mieć też stary preparat wchłonięty we włókna.

• 2 months później...
  • 3 weeks później...
Witajcie,

przepraszam, jeśli to nie ta grupa ale wydawało mi się, że jesli chodzi o drewno to jest to najlepsza :-)

Mam drewniane meble ogrodowe. Producent nie zabezpieczył ich dobrze więc po 2 latach już widać, jak się niszczy. Chciałem je zabezpieczyć ponownie więc zebrałem stary lakier i położyłem (impregnacja + 2 warstwy) lakierobejcę (drewnochron).

Ale wyszły mi jakieś plamy (w załączniku).

Od czego to może być ? Czyżbym niedokładnie zebrał poprzedni lakier ? Jesli tak to co mogę teraz z tym zrobić ? Muszę ponownie to zebrać ?

Opisywany przez Pana problem wynika najprawdopodobniej z tego, że stary lakier głęboko wniknął w strukturę drewna, pozostawiając widoczne plamy. Dodatkowo, jeśli meble ogrodowe wykonane są z drewna egzotycznego, to przebarwienia mogą być wywołane przez oleje i żywice obficie występujące w tego rodzaju materiale. Występują one w całym przekroju drewna, więc bardzo ciężko je usunąć. Nie warto więc szlifować mebli, gdyż przyczyna przebarwień ukryta jest głęboko w strukturze drewna. Pewnym rozwiązaniem może być wykorzystanie wyrobu kryjącego – emalii, która przykryje drewno. Uzyskana w ten sposób powłoka będzie jednak wyraźnie lakiernicza i po jakimś czasie nastąpi jej łuszczenie i spękanie.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
W żaden sposób nie da się tego usunąć, jedynie zerwać dotychczasowe powierzchnie, jeśli tak jak poprzednicy piszą za plamy odpowiedzialne były by poprzednie warstwy lakieru, czy co trudniejsze żywice to jak jest z czego to zeszlifować i to głęboko i zrobić test, czy warto to w ogóle z całej powierzchni zrywać. Taki test wiele by wyjaśnił, pokazałby czym to malować by zamaskować defekt jeśli by plamy nadal wychodziły. Powodzenia.

• 1 year później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...