p 21.08.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2012 Witajcie, przepraszam, jeśli to nie ta grupa ale wydawało mi się, że jesli chodzi o drewno to jest to najlepsza Mam drewniane meble ogrodowe. Producent nie zabezpieczył ich dobrze więc po 2 latach już widać, jak się niszczy. Chciałem je zabezpieczyć ponownie więc zebrałem stary lakier i położyłem (impregnacja + 2 warstwy) lakierobejcę (drewnochron). Ale wyszły mi jakieś plamy (w załączniku). Od czego to może być ? Czyżbym niedokładnie zebrał poprzedni lakier ? Jesli tak to co mogę teraz z tym zrobić ? Muszę ponownie to zebrać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p 24.08.2012 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Hmmm, nikt nie wie dlaczego takie plamy się robią ?!?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszek57 24.08.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Powodów może byc cale mnóstwo. Niedokładnie odtłuszczona powierzchnia, poprzedni impregnat nierówno nałożony i wnikający niedokładnie w strukturę drewna, zywica( choc na to nie wyglada. Spróbuj zeszlifować nałożone warstwy, dotrzec do surowego drewna i przemyć wszystko terpentyną- powinna rozpuścić żywice i impregnaty żywiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo5 28.08.2012 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 trudno coś powiedzieć nie znając nazwy impregnatu. W przybadku preparatów borowych może dojść do reakcji z drewnochronem, efektem jest rozkład nawierzchni podobny efektem do malowania nierozmieszaną farbą. Wpływ może mieć też stary preparat wchłonięty we włókna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lais 14.11.2012 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Niedokładnie zeszlifowany poprzedni lakier. Możesz na to patrzeć przez najbliższe 2 lata a jak zacznie znowu złazić, zeszlifować, tym razem dokładnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majonezowy 14.11.2012 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Niedokładnie zeszlifowany poprzedni lakier. Możesz na to patrzeć przez najbliższe 2 lata a jak zacznie znowu złazić, zeszlifować, tym razem dokładnie... zgadzam się z poprzednikiem. według mnie to źle przygotowana powierzchnia pod lakier/impregnat. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eon 06.12.2012 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 Witajcie, przepraszam, jeśli to nie ta grupa ale wydawało mi się, że jesli chodzi o drewno to jest to najlepsza Mam drewniane meble ogrodowe. Producent nie zabezpieczył ich dobrze więc po 2 latach już widać, jak się niszczy. Chciałem je zabezpieczyć ponownie więc zebrałem stary lakier i położyłem (impregnacja + 2 warstwy) lakierobejcę (drewnochron). Ale wyszły mi jakieś plamy (w załączniku). Od czego to może być ? Czyżbym niedokładnie zebrał poprzedni lakier ? Jesli tak to co mogę teraz z tym zrobić ? Muszę ponownie to zebrać ? Opisywany przez Pana problem wynika najprawdopodobniej z tego, że stary lakier głęboko wniknął w strukturę drewna, pozostawiając widoczne plamy. Dodatkowo, jeśli meble ogrodowe wykonane są z drewna egzotycznego, to przebarwienia mogą być wywołane przez oleje i żywice obficie występujące w tego rodzaju materiale. Występują one w całym przekroju drewna, więc bardzo ciężko je usunąć. Nie warto więc szlifować mebli, gdyż przyczyna przebarwień ukryta jest głęboko w strukturze drewna. Pewnym rozwiązaniem może być wykorzystanie wyrobu kryjącego – emalii, która przykryje drewno. Uzyskana w ten sposób powłoka będzie jednak wyraźnie lakiernicza i po jakimś czasie nastąpi jej łuszczenie i spękanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drewniakowo 15.12.2012 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Może jednak spróbować powtórnego szlifowania i czyszczenia rozpuszczalnikiem.Wolałabym zrobić to drugi raz i być pewną, że to nie zły proces, a wada drewna/poprzedniego procesu.Przygladanie się takiej powierzchni chyba nie cieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorell 04.01.2013 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 W żaden sposób nie da się tego usunąć, jedynie zerwać dotychczasowe powierzchnie, jeśli tak jak poprzednicy piszą za plamy odpowiedzialne były by poprzednie warstwy lakieru, czy co trudniejsze żywice to jak jest z czego to zeszlifować i to głęboko i zrobić test, czy warto to w ogóle z całej powierzchni zrywać. Taki test wiele by wyjaśnił, pokazałby czym to malować by zamaskować defekt jeśli by plamy nadal wychodziły. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gieniastus 05.01.2013 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 nie sądzę by można je było usunąć, ewentualnie zamaskować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domowadama 07.01.2013 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 mam ten sam problem, nie chcę przykrywać ich ceratą ani niczym innym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przeme 14.01.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 a takie meble ogrodowe można sobie czymś impregnować na własną rękę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galicja1 21.01.2013 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Zgadzam sie z przedmówcami, ze moze to nie byc latwe zadanie. Z tego co wiem dobrze jest na początku zaimpregnowac drewno, jak jest jeszcze w dobrym stanie, bo jak zaczyna sie niszczyc, to już nie jest tak prosto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 21.01.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 rada taka wykręcić deski przecheblować około 2mm , wyszlifować i skręcić z powrotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek whisky 14.11.2014 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Tak jak poprzednicy niektorzy .... szlifowanie heblowanie a na to olej lniany techniczny z terpentyna i ew jak ma sie blyszczej jakas zywica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamoss 12.01.2015 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Mam nieco inne pytanie, ale temat podobny: co dokładnie możecie polecić, jeśli chodzi o zapewnienie meblom błyszczącej powierzchni? Takie preparaty dobiera się pod kątem rodzaju drewna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matejko 21.01.2015 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2015 Mi się wydaje że to źle przygotowane drewno. poza tym wygląda to tak jakby za dużo spił po prostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts