zerkol 22.08.2012 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Witam wszystkich.Zacznę od tego, że zanim zapytałem to trochę przeczytałem i ogólnie mam troszkę namieszane. Mam dom z poddaszem nie użytkowym ale postanowiłem przestrzeń, która tam będę miał wykorzystać do celów tak powiem technicznych. W projekcie jest strop monolityczny 15 cm plus 14 cm wełny (2 x 7) i nic już więcej (czyli dach bez ocieplenia) przy tym rozwiązaniu chyba musiałbym zrobić podłogę na legarach ale to rozwiązanie z różnych względów mi nie odpowiada. I teraz moje pytanie.Postanowiłem zrobić strop żerański 24cm plus 15cm twardy styropian plus wylewka z mixokreta 4-5cm (brak ocieplenia dachu).Czy stosując taką kombinację zachowam parametry przenikalności ciepła tzw. "U" poniżej 0,3 dla stropodachu. Czy nie będzie problemów z wilgocią? Czy może będzie mocno słychać jak będzie się chodzić po stropie?Dodam, że w dachu będą 4 okna i folia wysoko paroprzepuszczalna stosowana jak przy poddaszach użytkowych. Może po prostu kiedyś w jakiś stopniu zaadaptuje ten strych na pomieszczenie użytkowe ocieplając dach (ale to jeszcze nie wiem kiedy i czy w ogóle).Proszę o jakieś sugestie uwagi.Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 22.08.2012 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Ja tę wełnę dałabym pomiędzy krokwie. I jeszcze z 5 cm bym dołożyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 22.08.2012 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Ja tę wełnę dałabym pomiędzy krokwie. I jeszcze z 5 cm bym dołożyła. Jakieś uzasadnienie tego pomysłu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 22.08.2012 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam wszystkich. Zacznę od tego, że zanim zapytałem to trochę przeczytałem i ogólnie mam troszkę namieszane. Mam dom z poddaszem nie użytkowym ale postanowiłem przestrzeń, która tam będę miał wykorzystać do celów tak powiem technicznych. W projekcie jest strop monolityczny 15 cm plus 14 cm wełny (2 x 7) i nic już więcej (czyli dach bez ocieplenia) przy tym rozwiązaniu chyba musiałbym zrobić podłogę na legarach ale to rozwiązanie z różnych względów mi nie odpowiada. I teraz moje pytanie. Postanowiłem zrobić strop żerański 24cm plus 15cm twardy styropian plus wylewka z mixokreta 4-5cm (brak ocieplenia dachu). Czy stosując taką kombinację zachowam parametry przenikalności ciepła tzw. "U" poniżej 0,3 dla stropodachu. Czy nie będzie problemów z wilgocią? Czy może będzie mocno słychać jak będzie się chodzić po stropie? Dodam, że w dachu będą 4 okna i folia wysoko paroprzepuszczalna stosowana jak przy poddaszach użytkowych. Może po prostu kiedyś w jakiś stopniu zaadaptuje ten strych na pomieszczenie użytkowe ocieplając dach (ale to jeszcze nie wiem kiedy i czy w ogóle). Proszę o jakieś sugestie uwagi. Z góry dziękuję. Tu można się pobawić ; http://www.styropiany.pl/index.cgi?oper=1&kod=kalkulator Powinno być dobrze, przyjmując DZ 24 jako strop żerański a nawet płytę monolityczną 12 cm Edytowane 22 Sierpnia 2012 przez Zbigniew100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 22.08.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Jakieś uzasadnienie tego pomysłu ? Oto powody: (...) postanowiłem przestrzeń, która tam będę miał wykorzystać do celów tak powiem technicznych. (...)Dodam, że w dachu będą 4 okna i folia wysoko paroprzepuszczalna stosowana jak przy poddaszach użytkowych. Może po prostu kiedyś w jakiś stopniu zaadaptuje ten strych na pomieszczenie użytkowe (...). Jeśli zercol będzie korzystał z poddasza, to będzie nieużytkowe użytkowane. A jak już będzie korzystał, to zimą lepiej z "cieplejszego", takiego z plusowymi temperaturami w środku, coby schło to pranie. A latem, po co mieć ukrop w tej użytkowanej przestrzeni - lepiej zaizolować, będzie "chłodniej" (szczególnie jak blacha w planie) Poza tym 4 okna w dachu będą. (Po co?) Kiedyś ktoś mi tłumaczył o współczynniku U dachu i wychodziło, żeby skosy ocieplać. Jak jestem w błędzie, to pomóżcie wyjść z niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zerkol 24.08.2012 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Witam jeszcze raz. To, że koszystanie może być uciążliwe to wiem dokładnie. Ciepło, zimno itp... Jak będę chciał mieć tam luksus to odślepie rurki rozprowadze ogrzewanie i dam 25cm wełny. A mi na chwilę obecną dokładnie chodzi o to aby podłoga była równa, prosta i stabilna. Ja się chcę dowiedzieć czy rowiązanie wymyślone przezemnie nie będzie powodowało zbyt dużej utraty ciepła przez stropodach? bajanadjembe okna w dachu będa po to aby nie palić światła za każdym razem jak bedę chcaił tam wejść a drugi powód aby było można gwiazdy pooglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 26.08.2012 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Z technicznego punktu widzenia przewiewny strych i paroszczelna podłoga (styropian, wylewka) jest najlepszym rozwiązaniem dla trwałości więźby dachowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 27.08.2012 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Z technicznego punktu widzenia przewiewny strych i paroszczelna podłoga (styropian, wylewka) jest najlepszym rozwiązaniem dla trwałości więźby dachowej. "Tys prowda" Jak więźba od spodu nie zakryta, to można na bieżąco kontrolować jej stan... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 27.08.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Witam,Jako izolację podłogi pływającej możesz zastosować produkty ze skalnej wełny mineralnej STEPROCK HD4F bądź STEPROCK HD. Produkty te nadają się zarówno pod wylewkę betonową jak i pod suchą zabudowę z płyt fermacell czy OSB3. Dzięki mniejszej sztywności dynamicznej produkty ze skalnej wełny mineralnej korzystniej izolują od dźwięków uderzeniowych. Poniżej przesyłam link do broszury informacyjnej dotyczącej właśnie tych produktów.http://przewodnik.rockwool.pl/media/92473/broszura%20steprock.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts