Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie stropu - co o tym myślicie.

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Zacznę od tego, że zanim zapytałem to trochę przeczytałem i ogólnie mam troszkę namieszane.

Mam dom z poddaszem nie użytkowym ale postanowiłem przestrzeń, która tam będę miał wykorzystać do celów tak powiem technicznych.

W projekcie jest strop monolityczny 15 cm plus 14 cm wełny (2 x 7) i nic już więcej (czyli dach bez ocieplenia) przy tym rozwiązaniu chyba musiałbym zrobić podłogę na legarach ale to rozwiązanie z różnych względów mi nie odpowiada.

I teraz moje pytanie.

Postanowiłem zrobić strop żerański 24cm plus 15cm twardy styropian plus wylewka z mixokreta 4-5cm (brak ocieplenia dachu).

Czy stosując taką kombinację zachowam parametry przenikalności ciepła tzw. "U" poniżej 0,3 dla stropodachu.

Czy nie będzie problemów z wilgocią?

Czy może będzie mocno słychać jak będzie się chodzić po stropie?

Dodam, że w dachu będą 4 okna i folia wysoko paroprzepuszczalna stosowana jak przy poddaszach użytkowych. Może po prostu kiedyś w jakiś stopniu zaadaptuje ten strych na pomieszczenie użytkowe ocieplając dach (ale to jeszcze nie wiem kiedy i czy w ogóle).

Proszę o jakieś sugestie uwagi.

Z góry dziękuję.

Witam wszystkich.

Zacznę od tego, że zanim zapytałem to trochę przeczytałem i ogólnie mam troszkę namieszane.

Mam dom z poddaszem nie użytkowym ale postanowiłem przestrzeń, która tam będę miał wykorzystać do celów tak powiem technicznych.

W projekcie jest strop monolityczny 15 cm plus 14 cm wełny (2 x 7) i nic już więcej (czyli dach bez ocieplenia) przy tym rozwiązaniu chyba musiałbym zrobić podłogę na legarach ale to rozwiązanie z różnych względów mi nie odpowiada.

I teraz moje pytanie.

Postanowiłem zrobić strop żerański 24cm plus 15cm twardy styropian plus wylewka z mixokreta 4-5cm (brak ocieplenia dachu).

Czy stosując taką kombinację zachowam parametry przenikalności ciepła tzw. "U" poniżej 0,3 dla stropodachu.

Czy nie będzie problemów z wilgocią?

Czy może będzie mocno słychać jak będzie się chodzić po stropie?

Dodam, że w dachu będą 4 okna i folia wysoko paroprzepuszczalna stosowana jak przy poddaszach użytkowych. Może po prostu kiedyś w jakiś stopniu zaadaptuje ten strych na pomieszczenie użytkowe ocieplając dach (ale to jeszcze nie wiem kiedy i czy w ogóle).

Proszę o jakieś sugestie uwagi.

Z góry dziękuję.

Tu można się pobawić ;

http://www.styropiany.pl/index.cgi?oper=1&kod=kalkulator

Powinno być dobrze, przyjmując DZ 24 jako strop żerański a nawet płytę monolityczną 12 cm

Edytowane przez Zbigniew100

Jakieś uzasadnienie tego pomysłu ?

Oto powody:

(...) postanowiłem przestrzeń, która tam będę miał wykorzystać do celów tak powiem technicznych.

(...)Dodam, że w dachu będą 4 okna i folia wysoko paroprzepuszczalna stosowana jak przy poddaszach użytkowych. Może po prostu kiedyś w jakiś stopniu zaadaptuje ten strych na pomieszczenie użytkowe (...).

Jeśli zercol będzie korzystał z poddasza, to będzie nieużytkowe użytkowane.

A jak już będzie korzystał, to zimą lepiej z "cieplejszego", takiego z plusowymi temperaturami w środku, coby schło to pranie.

A latem, po co mieć ukrop w tej użytkowanej przestrzeni - lepiej zaizolować, będzie "chłodniej" (szczególnie jak blacha w planie)

Poza tym 4 okna w dachu będą. (Po co?)

Kiedyś ktoś mi tłumaczył o współczynniku U dachu i wychodziło, żeby skosy ocieplać.

Jak jestem w błędzie, to pomóżcie wyjść z niego.

Witam jeszcze raz.

To, że koszystanie może być uciążliwe to wiem dokładnie. Ciepło, zimno itp... Jak będę chciał mieć tam luksus to odślepie rurki rozprowadze ogrzewanie i dam 25cm wełny.

A mi na chwilę obecną dokładnie chodzi o to aby podłoga była równa, prosta i stabilna.

Ja się chcę dowiedzieć czy rowiązanie wymyślone przezemnie nie będzie powodowało zbyt dużej utraty ciepła przez stropodach?

bajanadjembe okna w dachu będa po to aby nie palić światła za każdym razem jak bedę chcaił tam wejść a drugi powód aby było można gwiazdy pooglądać :)

Witam,

Jako izolację podłogi pływającej możesz zastosować produkty ze skalnej wełny mineralnej STEPROCK HD4F bądź STEPROCK HD. Produkty te nadają się zarówno pod wylewkę betonową jak i pod suchą zabudowę z płyt fermacell czy OSB3. Dzięki mniejszej sztywności dynamicznej produkty ze skalnej wełny mineralnej korzystniej izolują od dźwięków uderzeniowych. Poniżej przesyłam link do broszury informacyjnej dotyczącej właśnie tych produktów.

http://przewodnik.rockwool.pl/media/92473/broszura%20steprock.pdf