brunet wieczorową 22.08.2012 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Witam, jako że zostało mi sporo skrętki i oczekuję na tynkarzy, puszczam przewody do okien i drzwi zewnętrznych, gdzie w przyszłości (może nawet dalekiej) zamontuję kontaktrony, mikrostyki do zamków, sterowanie rolet itp. Obecnie luźno zwisają te skrętki z nadproża wzdłuż framugi okna i nie za bardzo wiem co z nimi dalej zrobić... Najlepiej aby były całkowicie niewidoczne, a w przyszłości były w miarę bezbolesny do nich dostęp. Może w ścianie wewnątrzokiennej (w połowie odległości między parapetem a nadprożem) osadzić puszkę elektryczną (okrągłą, płytką), wsadzić do niej przewody, zatkać deklem i kazać zatynkować? Lepszego pomysłu nie mam, ale może ktoś podpowie coś? Pozdrawiam,Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 24.08.2012 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Może w ścianie wewnątrzokiennej (w połowie odległości między parapetem a nadprożem) osadzić puszkę elektryczną (okrągłą, płytką), wsadzić do niej przewody, zatkać deklem i kazać zatynkować? Lepszego pomysłu nie mam, ale może ktoś podpowie coś? Dokładnie tak! Wstaw puszkę, obfotografuj, zatynkuj, jak będzie potrzebna, to się ją domierzy i odkopie. Jej usytuowanie przemyśl w odniesieniu do tego, gdzie będziesz montował kontaktrony, bo dawanie jej w połowie wysokości glifu miałoby sens tylko wtedy, jeślibyś instalował je po dwa: i na górze i na dole. Ale swoją drogą... jeśli masz czas i nic innego Cię nie goni, dlaczego nie zainstalujesz tych kontaktronów od razu? Kosztują grosze, montaż jest nietrudny, a kiedyśtam będziesz miał już z głowy i glifów pruć też nie trzeba będzie, żeby przewód puszka-kontaktron schować J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 24.08.2012 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 dobra rada Jarek.P.Zamontuj co się i na co masz fundusze, późniejsze odkuwanie i przeróbki/prowadzenie kabelków to koszmar wg mnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 24.08.2012 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Macie rację, że teraz przed tynkami byłoby najlepiej zamontować kontaktrony, ale czasowo nie stoję za mocno i jest sporo innych pilniejszych rzeczy do zrobienia. Poza tym nie mam w głowie ułożonej koncepcji i nie wiem czy będzie jeden kontaktron na skrzydło czy może dwa... Nie wiem też co z gwarancją na okna. Tak więc zrobię puszkę w glifie i zatynkuję, a kiedyś się do tego wróci. Tylko nie wiem czy zastosować elektryczną okrągłą czy może jaką inną, dedykowaną do przewodów niskonapięciowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 25.08.2012 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 zrob zwykla, zaloz dekielek - wkuj ja glebiej zeby tynk przykryl....i tyle, zrob fotke i pomiar i bedzie sobie czekala.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 25.08.2012 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Każda się nada, jaką masz pod ręką bądź tanio kupisz. Ja używałem malutkich (może z 6x6cm miały) puszek z dekielkiem przykręcanym na wkręta, kupowanych w Castoramie za jakieś grosze: J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts