Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ukrycie nadmiarowych przewodów przy oknach i drzwiach

brunet wieczorową

Recommended Posts

Witam,

jako że zostało mi sporo skrętki i oczekuję na tynkarzy, puszczam przewody do okien i drzwi zewnętrznych, gdzie w przyszłości (może nawet dalekiej) zamontuję kontaktrony, mikrostyki do zamków, sterowanie rolet itp. Obecnie luźno zwisają te skrętki z nadproża wzdłuż framugi okna i nie za bardzo wiem co z nimi dalej zrobić...

Najlepiej aby były całkowicie niewidoczne, a w przyszłości były w miarę bezbolesny do nich dostęp. Może w ścianie wewnątrzokiennej (w połowie odległości między parapetem a nadprożem) osadzić puszkę elektryczną (okrągłą, płytką), wsadzić do niej przewody, zatkać deklem i kazać zatynkować? Lepszego pomysłu nie mam, ale może ktoś podpowie coś?

Pozdrawiam,

Marcin

Może w ścianie wewnątrzokiennej (w połowie odległości między parapetem a nadprożem) osadzić puszkę elektryczną (okrągłą, płytką), wsadzić do niej przewody, zatkać deklem i kazać zatynkować? Lepszego pomysłu nie mam, ale może ktoś podpowie coś?

Dokładnie tak! Wstaw puszkę, obfotografuj, zatynkuj, jak będzie potrzebna, to się ją domierzy i odkopie.

Jej usytuowanie przemyśl w odniesieniu do tego, gdzie będziesz montował kontaktrony, bo dawanie jej w połowie wysokości glifu miałoby sens tylko wtedy, jeślibyś instalował je po dwa: i na górze i na dole.

Ale swoją drogą... jeśli masz czas i nic innego Cię nie goni, dlaczego nie zainstalujesz tych kontaktronów od razu? Kosztują grosze, montaż jest nietrudny, a kiedyśtam będziesz miał już z głowy i glifów pruć też nie trzeba będzie, żeby przewód puszka-kontaktron schować

J.

Macie rację, że teraz przed tynkami byłoby najlepiej zamontować kontaktrony, ale czasowo nie stoję za mocno i jest sporo innych pilniejszych rzeczy do zrobienia. Poza tym nie mam w głowie ułożonej koncepcji i nie wiem czy będzie jeden kontaktron na skrzydło czy może dwa... Nie wiem też co z gwarancją na okna.

Tak więc zrobię puszkę w glifie i zatynkuję, a kiedyś się do tego wróci. Tylko nie wiem czy zastosować elektryczną okrągłą czy może jaką inną, dedykowaną do przewodów niskonapięciowych...