Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak połączyć?

Recommended Posts

Witam,

moja żona coś wymyśli, a ja muszę realizować :D....

1. mam światło nad drzwiami włączane wyłącznikiem takim podwójnym (raz jedno, raz drugi :stereo:)

i teraz chcę

2. podłączyć do tego oświetlenie ścieżki, ale....

chcę żeby ścieżka i to oświetlenie nad drzwiami włączane było innym włącznikiem (pojedynczym) i najlepiej jeśli włączane było by na 2 minuty.

reasumując: pierwszy włącznik do światła nad drzwiami działa tylko z nimi, włączam/wyłączam, dwie pozycje

drugi włącznik odpala mi ścieżki i to światło nad drzwiami ale tylko na np. 2 minuty (włącznik schodowy)

Czy można to jakoś połączyć?? jestem na etapie "ciągnięcia kabli" więc mogę kombinować :cool:

Mam nadzieję że w miarę czytelnie to napisałem

Można to zrobić, ale nie w sposób prosty, potrzebne będzie dodatkowe miejsce do ukrycia niedużej automatyki.

Chyba, że uprościsz sprawę i czasowo będziesz uruchamiał tylko oświetlenie ścieżki, wtedy wyłącznik czasowy "schodowy" chowany do puszki i jako włącznik przycisk chwilowy załatwi sprawę.

J.

Czy można to jakoś połączyć??

Można, tylko trzeba dokładnie określić co i jak. bo zagmatwałeś. Ile masz puszek na włączniki? Jedną? Czyli maks wyłącznik podwójny? To ja proponuję:

1. Dać łącznik podwójny zwierny i 2 przekaźniki bistabilne, w tym jeden z nastawą czasową (np: BIS 402 i 403) tylko wydaje mi się, że będzie je trzeba od siebie odseparować tak, by załączenie jednego obwodu nie powodowało załączenia drugiego. Naciśniesz jeden klawisz - zaświeci się lampa nad drzwiami. Naciśniesz drugi - zapali się wszystko i zgaśnie po np 2 minutach. Włącznik schodowy do niczego Ci się tutaj nie przyda - chyba że już taki gdzieś masz i ja opisu nie zrozumiałem.

2. Dać łącznik pojedynczy zwierny i do tego przekaźnik BIS403. Naciśniesz raz, oświetlenie się zapali i zgaśnie po nastawionym czasie. Naciśniesz szybko 2 razy to zapali się na stałe i zgaśnie jak znów naciśniesz włącznik. Tylko tutaj będzie się zapalało i oświetlenie nad drzwiami i ścieżka.

Pamiętaj, że przekaźniki gdzieś musisz zmieścić.

Jest tak:

brak tynków, mogę dać dodatkowe puszki, połączyć inaczej.

mam światło na dworze odpalane przyciskiem podwójnym raz jedna lampa, raz druga.(przycisk 1)

i chcę do tego podłączyć oświetlenie czasowe (żeby świeciło np. 2 minuty) ścieżki z tymi lampami (przycisk 2)

ale jeszcze, druga połowa chce odpalać tą ścieżkę z lampami(przycisk 2) pod bramą :mad:

a inaczej, jak już przekonam że się nie da ;) to co zastosować przy bramie, żeby automatycznie włączało się światło ścieżki? Dodam, że jest pies, duży, i nie chcę żeby mi pies co chwilę to światło odpalał

Edytowane przez sebm

Jest tak:

brak tynków, mogę dać dodatkowe puszki, połączyć inaczej.

mam światło na dworze odpalane przyciskiem podwójnym raz jedna lampa, raz druga.(przycisk 1)

i chcę do tego podłączyć oświetlenie czasowe (żeby świeciło np. 2 minuty) ścieżki z tymi lampami (przycisk 2)

ale jeszcze, druga połowa chce odpalać tą ścieżkę z lampami(przycisk 2) pod bramą :mad:

a jak już przekonam że się zrobić nie da :) to co proponujecie żeby ścieżka odpalała się automatycznie, przy wejściu w furtkę. Mam psa, dużego i nie chce żeby on włączał światło, czy czujka ruchu odpada?

Tak na szybko to potrzebujesz jeden włącznik do lampy i dwa automaty schodowe plus tyle przycisków dzwonkowych, z ilu punktów chcesz włączać ścieżkę i lampę (czyli minimum to brama i przy drzwiach). Jeden automat podłączasz do ścieżki, drugi do lampy równolegle z włącznikiem. Przyciski dzwonkowe równolegle ze sobą na styki sterujące automatów. Jeśli wystarczy Ci. że lampa i ścieżka będą zawsze zapalane razem, to jeden automat możesz wywalić.

Jeśli ta lampa jest podwójna ("mam światło na dworze odpalane przyciskiem podwójnym raz jedna lampa, raz druga.(przycisk 1)" i chcesz to zachować, to przyda się trzeci aparat (po jednym na lampę i na ścieżkę). Idea podłączenia bez zmian.

Są automaty, które mają tryb załącz na stałe (wciskasz szybko dwa razy), jak dasz coś takiego, to nie potrzebujesz tego klasycznego przycisku bistabilnego, ale wciąż oddzielny przycisk do załączania tylko lampy i oddzielny do załączania ścieżki lub zestawu lampa-ścieżka.