cyprinus 22.08.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Buduję Jaskółkę II - dom parterowy z poddaszem nieużytkowym , spadek dachu 25 stopni, a więc dość niski. Zamierzam ogrzewać dom kotłem na ekogroszek z możliwością stosowania innego paliwa. Producenci kotłów albo nie podają wymaganej minimalnej wys. komina, albo wysokość znaczną - 7 -9 m. Odpowiadała by mi wysokość 5m, może uda się postawić 6m (prefabrykowany IBF) , można dodać wspomagacz ciągu spalin. Czy taki komin zapewni wystarczający ciąg spalin ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anett i Artur 23.08.2012 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 nie jestem eksportem ale ogólna zasada jest taka, że średnica komina powinna być nie mniejsza niż średnica czopucha.Podaj ile masz metrów użytkowych albo jaki kocioł o jakiej mocy jest przewidziany w projekcie lub jaki ty kupisz wówczas zastanowimy się nad doborem średnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 23.08.2012 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Średnicę wybrałem fi 200. Nie chcę, żeby komin wystawał nieproporcjonalnie ponad dach, dziś zrobiłem przymiarkę przy użyciu listwy i zdecydowałem się na wysokość 5,66 m plus wspomagacz ciągu. Powierzchnia użytkowa domu to 163m2, dobra izolacja plus went. mechaniczna z reku i GWC , więc mocy wystarczy około 17 kW. Rozważam kupno kotła Ogniwo eko plus lub RBR ekouniwersal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 23.08.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Średnicę wybrałem fi 200. Nie chcę, żeby komin wystawał nieproporcjonalnie ponad dach, dziś zrobiłem przymiarkę przy użyciu listwy i zdecydowałem się na wysokość 5,66 m plus wspomagacz ciągu. Powierzchnia użytkowa domu to 163m2, dobra izolacja plus went. mechaniczna z reku i GWC , więc mocy wystarczy około 17 kW. Rozważam kupno kotła Ogniwo eko plus lub RBR ekouniwersal. Wstrzymaj się ze wspomagaczem...to zawsze zdążysz założyć. Może być niepotrzebne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anett i Artur 24.08.2012 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Wstrzymaj się ze wspomagaczem...to zawsze zdążysz założyć. Może być niepotrzebne.... Zgadzam się żadnych bajerów, stożek osłonowy jako zakończenie i tyle. Przy fi 200 i nadmuchu mechanicznym będzie śmigać superowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 24.08.2012 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Proszę bez podtekstów z tym wspomagaczem.... Miałem na myśli coś co wygląda jak hełm, obraca się na osi pod wpływem wiatru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 25.08.2012 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Proszę bez podtekstów z tym wspomagaczem.... Miałem na myśli coś co wygląda jak hełm, obraca się na osi pod wpływem wiatru. Wspomagacze jak nie ma wiatru, działają jako ograniczacze . Hełm to głównie osłona od wiatru i wody opadowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 25.08.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Czy taki komin zapewni wystarczający ciąg spalin ? Prawda jest taka, że kocioł z wentylatorem w ogóle nie potrzebuje naturalnego ciągu w kominie. Znam takie instalacje w szklarniach, gdzie jest metr poziomej rury i kocioł pracuje bez problemu. Ponieważ jednak normy wymagają "cugu" to i producenci by być w zgodzie z prawem piszą o nim w DTR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyprinus 28.08.2012 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Komin przyda się też w sytuacji, gdy korzysta się z paleniska awaryjnego, gdy brak prądu. Choć i tak pewnie kupię agregat prądotwórczy na wsiakij pażarnyj słuczaj ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 29.08.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Prawda jest taka, że kocioł z wentylatorem w ogóle nie potrzebuje naturalnego ciągu w kominie. Znam takie instalacje w szklarniach, gdzie jest metr poziomej rury i kocioł pracuje bez problemu. Ponieważ jednak normy wymagają "cugu" to i producenci by być w zgodzie z prawem piszą o nim w DTR Ho, ho, ho kolego nie zgodzę się, nie mówimy o szklarni tylko o budynku mieszkalnym. Kocioł może być z wentylatorem (i tu nie piszę o kotłach gazowych) i w kominie i dla kotła nadal potrzebne jest podciśnienie. Ot... paradoks taki. Jest to zależne od układu płomieniówek, jedno, dwu lub trzy ciągowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts