Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysokość komina.

Recommended Posts

Buduję Jaskółkę II - dom parterowy z poddaszem nieużytkowym , spadek dachu 25 stopni, a więc dość niski. Zamierzam ogrzewać dom kotłem na ekogroszek z możliwością stosowania innego paliwa. Producenci kotłów albo nie podają wymaganej minimalnej wys. komina, albo wysokość znaczną - 7 -9 m. Odpowiadała by mi wysokość 5m, może uda się postawić 6m (prefabrykowany IBF) , można dodać wspomagacz ciągu spalin. Czy taki komin zapewni wystarczający ciąg spalin ?

Średnicę wybrałem fi 200. Nie chcę, żeby komin wystawał nieproporcjonalnie ponad dach, dziś zrobiłem przymiarkę przy użyciu listwy i zdecydowałem się na wysokość 5,66 m plus wspomagacz ciągu. Powierzchnia użytkowa domu to 163m2, dobra izolacja plus went. mechaniczna z reku i GWC , więc mocy wystarczy około 17 kW. Rozważam kupno kotła Ogniwo eko plus lub RBR ekouniwersal.

Średnicę wybrałem fi 200. Nie chcę, żeby komin wystawał nieproporcjonalnie ponad dach, dziś zrobiłem przymiarkę przy użyciu listwy i zdecydowałem się na wysokość 5,66 m plus wspomagacz ciągu. Powierzchnia użytkowa domu to 163m2, dobra izolacja plus went. mechaniczna z reku i GWC , więc mocy wystarczy około 17 kW. Rozważam kupno kotła Ogniwo eko plus lub RBR ekouniwersal.

Wstrzymaj się ze wspomagaczem...to zawsze zdążysz założyć.

Może być niepotrzebne....

Czy taki komin zapewni wystarczający ciąg spalin ?

Prawda jest taka, że kocioł z wentylatorem w ogóle nie potrzebuje naturalnego ciągu w kominie. Znam takie instalacje w szklarniach, gdzie jest metr poziomej rury i kocioł pracuje bez problemu. Ponieważ jednak normy wymagają "cugu" to i producenci by być w zgodzie z prawem piszą o nim w DTR

Prawda jest taka, że kocioł z wentylatorem w ogóle nie potrzebuje naturalnego ciągu w kominie. Znam takie instalacje w szklarniach, gdzie jest metr poziomej rury i kocioł pracuje bez problemu. Ponieważ jednak normy wymagają "cugu" to i producenci by być w zgodzie z prawem piszą o nim w DTR

Ho, ho, ho kolego nie zgodzę się, nie mówimy o szklarni tylko o budynku mieszkalnym. Kocioł może być z wentylatorem (i tu nie piszę o kotłach gazowych) i w kominie i dla kotła nadal potrzebne jest podciśnienie. Ot... paradoks taki. Jest to zależne od układu płomieniówek, jedno, dwu lub trzy ciągowych.