bettka 22.08.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Witam, dylemat niby drobny (jak wszystko, co się już przejdzie i zrobi), ale czy Wasze drzwi są niższe niż okno? Mam nadproża okien i drzwi na samej wysokości, architekt tak to wymyślił, ale: drzwi są bardzo wysokie (niestandardowe) i mało kto chce je wykonać z gwarancją; drzwi będą bardzo ciężkie. O cenie za taką niestandardową wysokość już nie wspomnę...Zastanawiam się nad obniżeniem otworu o 15-20 cm, okno nie jest w bezpośrednim sąsiedztwie, ale na tej samej ścianie - jak to będzie wizualnie?Czy ktoś tak ma i czy mógłby pokazać zdjęcia, jak to wygląda?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 22.08.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 w mojej ocenie tego typu brak poziomów to zepsucie wyglądu elewacji. Na wszystkich fotach będzie widać dysproporcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lullaby 22.08.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 A co to znaczy, że drzwi są bardzo wysokie? Okno jest od podłogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 22.08.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 U mnie będzie 10 cm różnicy - długo myślałam, czy nie obniżyć o tyle okien (mam wszystkie na 220 wysokie), ale w końcu uznałam, że bardziej mi żal tych 10 cm światła razy ileś tam sztuk okien, niż tego, że drzwi są niższe. Prawie nie rzuca się w oczy, choć mam tajny plan odwrócenia uwagi od tej dysproporcji i tak - ale nie mogę pokazać, bo elewację będę robić pewnie wiosną... Aha, no i zarówno ramy okien, jak i drzwi, są prawie w planowanym kolorze tynku, więc tym bardziej sądzę, że to ukryje te 10 cm różnicy wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 22.08.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Równie często spotykam się z takim "mamieniem" klienta przez architekta - jednak uważam, że drzwi to nie okna i tyle, nie można tego w ten sposób porównywać. Owszem, jest brak poziomów, jednakże to "psucie elewacji" nie powinno chyba spędzać snu z powiek. Tak mi się wydaje przynajmniej.... Trzymając się takich zasad wszystko należałoby "równać" do jednego nadproża, które najczęściej wychodzi w granicach 235 cm: okna, drzwi główne, boczne, bramę garażową, etc. Najlepiej to wykonać z jednego materiału na dodatek i bez naświetla..... Ilu jest producentów drzwi wykonujących je z gwarancją o tych wymiarach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.08.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 235 ? Tylko ? Staruszku - a dowal od razu 250 albo i 280 bo jak to może być by okno nie było do samego sufitu ? I tylko ekipę murarzy co szlaufwagą posługiwać się umie lub stać ja na laserowy niwelator i poziomy są OK Jeszcze żyję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 22.08.2012 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Dokładnie. Pokaż mi Charlie 3 domy w których jest taki "super" układ. Na moje oko 75% domów ma różne wysokości tych nadproży. Na plus jest niekiedy zachowanie symetrii - okna obok są równe i wyżej zamontowane. Czasem obniżone jest okno obok drzwi, bo jest np. jedno na ścianie. Dopasownie takich wysokich drzwi to sporadyczny przypadek i widzę je obowiązkowo, gdy obok jest seria wysokich okien balkonowych, np. jak w projektach Domy z Wizją. Moje zdanie Bettka znasz a ja mam propozycje: jadąc na swoją budowę popatrz na inne domy. Jestem pewien, że humor Ci się poprawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 22.08.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 235 ? Tylko ? Staruszku - a dowal od razu 250 albo i 280 bo jak to może być by okno nie było do samego sufitu ? I tylko ekipę murarzy co szlaufwagą posługiwać się umie lub stać ja na laserowy niwelator i poziomy są OK Jeszcze żyję Wiedziałem, że Cię sprowokuję Spoko, jeszcze niejednemu dasz się we znaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 23.08.2012 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 W bardzo wielu projektach drzwi mają rozmiar 110x230. Ciekawe tylko czy jest jakakolwiek firma, która produkuje takie drzwi jako standardowe? Jak zwykle architekci są oderwani od rzeczywistości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettka 23.08.2012 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Te bardzo wysokie drzwi to 234 cm (tyle ma otwór). Widziałam na różnych zdjęciach, że okna i drzwi nie licują się górną krawędzią i chyba mnie to nie razi, ale jestem tez ciekawa Waszego zdania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 23.08.2012 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 (edytowane) Wiedziałem, że Cię sprowokuję Spoko, jeszcze niejednemu dasz się we znaki. Ha ha ha póki co mogę tylko pisać, rozmowa sprawia mi ból, czasem odbiorę telefon ale po kilku słowach milknę - więc po co odbierać? Ale zostawmy mnie - wróćmy do tematu. Widać ostatnio kryzys wokoło ale chyba największy kryzys to kryzys wyobraźni architektów jak i budujących - przykład? Drzwi wejściowe 240 / 255 - podział 2/2, dwa skrzydła otwierane, na ruchomym słupku (po jaką cholerę? By traktorem wjechać na salony?) bez nadświetla, jak za przeproszeniem, w carskim pałacu choć elewacja i cała chałupa wygląda jak pospolita stodoła a nie dom - nawet nie chciało mi się opracowywać bo na koniec zapytania przeczytałem - "mam przeznaczone na drzwi 5 tyś i w tej kwocie muszę się zmieścić" A co do pytania - patrząc na wiele domów prawie we wszystkich drzwi wejściowe, drzwi gospodarcze, brama garażowa - mają nadproża na swoim, niezależnym od okien czy drzwi tarasowych, poziomie, poziomie najczęściej nawiązującym do wysokości drzwi wewnętrznych - tanio dla klienta i wbrew pozorom ładnie Edytowane 23 Sierpnia 2012 przez jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 23.08.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Przynajmniej szczerze ktoś Ci napisał o swoich oczekiwaniach. Wydaje mi się że mogłeś pomylić drzwi z bramą garażową rozwierną i taka na pewno zmieści się w zakładanym limicie Wojtku - na Twoje pytanie byłby łatwiej odpowiedzieć jakbyś napisał "jaka firma w ogóle wykona takie drzwi". Znam jedną, miałem okazje wykonać i działa, ale to nie jest coś, co bym lubił. Po co komu takie wysokie drzwi (poza efektem wizualnym). Ostatnio robiłem wewnętrzne drzwi na ponad 230cm wys. I też większość firm odmówiła możliwości wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 23.08.2012 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 na innym na tym samym:) jak bym miał się martwić o działanie drzwi to bym zrobił niższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 23.08.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 U mnie nie licuja sie nadprozem okna, szczerze dopiero teraz zwrocilem na to uwage. Nie uwazam zeby to zle wygladalo. Wkleilmbym zdjecie tylko nie wiem jak je wyslac bo pisze z telefonu, a murator totalnie niedopracowal wersji mobilnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 23.08.2012 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 ... A co do pytania - patrząc na wiele domów prawie we wszystkich drzwi wejściowe, drzwi gospodarcze, brama garażowa - mają nadproża na swoim, niezależnym od okien czy drzwi tarasowych, poziomie, poziomie najczęściej nawiązującym do wysokości drzwi wewnętrznych - tanio dla klienta i wbrew pozorom ładnie ...Ty to masz "gust". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 23.08.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Aby u mnie wyszlo na jednym poziomie drzwi musialem miec wysokie na 222cm.Mam okna profil schuco z firmy Kapica oni mi tez zrobili drzwi a co do wysokosci nie bylo dla nich problemyDzwi na profilu co okna wypelnienie 36mm z 3 szybami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 23.08.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 (edytowane) Co do licowania drzwi z nadprożem okna. (na cokół nie patrzcie bo był świeżo nałożony i dlatego wpada w fioletowy) Edytowane 23 Sierpnia 2012 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 23.08.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Co do licowania drzwi z nadprożem okna. [ATTACH=CONFIG]132826[/ATTACH] (...) Drzwi wejściowe mają ten sam poziom od góry co okna? Wygląda mi na to, że nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 23.08.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Drzwi wejściowe mają ten sam poziom od góry co okna? Wygląda mi na to, że nie. nie ale za to brama garażowa licuje z oknami. Jakoś to wygląda - nie jest najgorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 23.08.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 (edytowane) No właśnie nie mają tego samego poziomu i tak jak pisałem wcześniej, dopiero czytając ten temat zwróciłem na to uwagę pierdołami nie zawracam sobie gitary. Wg mnie wygląda to normalnie i szkoda sobie zaprzątać tym głowę. Mnie zależało na tym, żeby wszystkie okna licowały się. Drzwi mam standardowe, bo w zamku mieszkać nie będę, więc "wrota" sobie odpuściłem, nieświadomie Edytowane 23 Sierpnia 2012 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts