Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy Wasze drzwi zewn. kończą się niżej niż okno?

Recommended Posts

Witam, dylemat niby drobny (jak wszystko, co się już przejdzie i zrobi), ale czy Wasze drzwi są niższe niż okno? Mam nadproża okien i drzwi na samej wysokości, architekt tak to wymyślił, ale: drzwi są bardzo wysokie (niestandardowe) i mało kto chce je wykonać z gwarancją; drzwi będą bardzo ciężkie. O cenie za taką niestandardową wysokość już nie wspomnę...

Zastanawiam się nad obniżeniem otworu o 15-20 cm, okno nie jest w bezpośrednim sąsiedztwie, ale na tej samej ścianie - jak to będzie wizualnie?

Czy ktoś tak ma i czy mógłby pokazać zdjęcia, jak to wygląda??

U mnie będzie 10 cm różnicy - długo myślałam, czy nie obniżyć o tyle okien (mam wszystkie na 220 wysokie), ale w końcu uznałam, że bardziej mi żal tych 10 cm światła razy ileś tam sztuk okien, niż tego, że drzwi są niższe. Prawie nie rzuca się w oczy, choć mam tajny plan odwrócenia uwagi od tej dysproporcji i tak - ale nie mogę pokazać, bo elewację będę robić pewnie wiosną... Aha, no i zarówno ramy okien, jak i drzwi, są prawie w planowanym kolorze tynku, więc tym bardziej sądzę, że to ukryje te 10 cm różnicy wysokości.

Równie często spotykam się z takim "mamieniem" klienta przez architekta - jednak uważam, że drzwi to nie okna i tyle, nie można tego w ten sposób porównywać.

Owszem, jest brak poziomów, jednakże to "psucie elewacji" nie powinno chyba spędzać snu z powiek. Tak mi się wydaje przynajmniej....:cool:

Trzymając się takich zasad wszystko należałoby "równać" do jednego nadproża, które najczęściej wychodzi w granicach 235 cm: okna, drzwi główne, boczne, bramę garażową, etc. Najlepiej to wykonać z jednego materiału na dodatek i bez naświetla.....

Ilu jest producentów drzwi wykonujących je z gwarancją o tych wymiarach?

Dokładnie. Pokaż mi Charlie 3 domy w których jest taki "super" układ.

Na moje oko 75% domów ma różne wysokości tych nadproży.

Na plus jest niekiedy zachowanie symetrii - okna obok są równe i wyżej zamontowane.

Czasem obniżone jest okno obok drzwi, bo jest np. jedno na ścianie.

Dopasownie takich wysokich drzwi to sporadyczny przypadek i widzę je obowiązkowo, gdy obok jest seria wysokich okien balkonowych, np. jak w projektach Domy z Wizją.

Moje zdanie Bettka znasz a ja mam propozycje: jadąc na swoją budowę popatrz na inne domy. Jestem pewien, że humor Ci się poprawi :)

235 ? Tylko ? Staruszku - a dowal od razu 250 albo i 280 bo jak to może być by okno nie było do samego sufitu ? I tylko ekipę murarzy co szlaufwagą posługiwać się umie lub stać ja na laserowy niwelator i poziomy są OK

Jeszcze żyję ;)

Wiedziałem, że Cię sprowokuję:lol2:

Spoko, jeszcze niejednemu dasz się we znaki.:p

Wiedziałem, że Cię sprowokuję:lol2:

Spoko, jeszcze niejednemu dasz się we znaki.:p

Ha ha ha póki co mogę tylko pisać, rozmowa sprawia mi ból, czasem odbiorę telefon ale po kilku słowach milknę - więc po co odbierać?

Ale zostawmy mnie - wróćmy do tematu.

Widać ostatnio kryzys wokoło ale chyba największy kryzys to kryzys wyobraźni architektów jak i budujących - przykład?

Drzwi wejściowe 240 / 255 - podział 2/2, dwa skrzydła otwierane, na ruchomym słupku (po jaką cholerę? By traktorem wjechać na salony?) bez nadświetla, jak za przeproszeniem, w carskim pałacu choć elewacja i cała chałupa wygląda jak pospolita stodoła a nie dom - nawet nie chciało mi się opracowywać bo na koniec zapytania przeczytałem - "mam przeznaczone na drzwi 5 tyś i w tej kwocie muszę się zmieścić"

A co do pytania - patrząc na wiele domów prawie we wszystkich drzwi wejściowe, drzwi gospodarcze, brama garażowa - mają nadproża na swoim, niezależnym od okien czy drzwi tarasowych, poziomie, poziomie najczęściej nawiązującym do wysokości drzwi wewnętrznych - tanio dla klienta i wbrew pozorom ładnie

Edytowane przez jareko

Przynajmniej szczerze ktoś Ci napisał o swoich oczekiwaniach. Wydaje mi się że mogłeś pomylić drzwi z bramą garażową rozwierną i taka na pewno zmieści się w zakładanym limicie ;)

Wojtku - na Twoje pytanie byłby łatwiej odpowiedzieć jakbyś napisał "jaka firma w ogóle wykona takie drzwi". Znam jedną, miałem okazje wykonać i działa, ale to nie jest coś, co bym lubił. Po co komu takie wysokie drzwi (poza efektem wizualnym).

Ostatnio robiłem wewnętrzne drzwi na ponad 230cm wys. I też większość firm odmówiła możliwości wykonania.

...

A co do pytania - patrząc na wiele domów prawie we wszystkich drzwi wejściowe, drzwi gospodarcze, brama garażowa - mają nadproża na swoim, niezależnym od okien czy drzwi tarasowych, poziomie, poziomie najczęściej nawiązującym do wysokości drzwi wewnętrznych - tanio dla klienta i wbrew pozorom ładnie

...Ty to masz "gust".

No właśnie nie mają tego samego poziomu i tak jak pisałem wcześniej, dopiero czytając ten temat zwróciłem na to uwagę :) pierdołami nie zawracam sobie gitary. Wg mnie wygląda to normalnie i szkoda sobie zaprzątać tym głowę. Mnie zależało na tym, żeby wszystkie okna licowały się. Drzwi mam standardowe, bo w zamku mieszkać nie będę, więc "wrota" sobie odpuściłem, nieświadomie :) Edytowane przez pawko_