JK2010 22.08.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Szukam wykonawcy tynków wewnętrznych. Już byłem zdecydowany na tynk gipsowy, bo od razu i tynk i gładź. Wyceny robili mi różni wykonawcy. Jeden z nich odradzał tynki gipsowe zwłaszcza w mojej sytuacji. Dopatrzył się bowiem , że w kilku miejscach na stropie metalowe pręty nie są oblane betonem tylko dochodzą do powierzchni sufitu. Jest na długości od 20 do 40cm zwykle 2 -3 pręty obok siebie. W sumie w 4 miejscach. Mam strop lany żelbetowy monolityczny. Podobno jak się na takie nie oblane betonem pręty połozy tynk gipsowy to rdza z tych prętów może przebijać przez tynk. Czy to prawda? Ma ktoś takie doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 22.08.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 (edytowane) Tak to prawda-stal niezabezpieczona antykorozyjnie w zetknięciu z gipsem zaczyna rdzewieć.Ale można czymś te pręty odciąć,np pomalować farba olejną. Jak nie jest ich dużo oczywiście Rób cw zacierane piaskiem kwarcowym,nie będziesz musiał gładzić Edytowane 22 Sierpnia 2012 przez marynata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 22.08.2012 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Ale jak pomaluję farbą olejną i na to położę tynk gipsowy to czy będzie się to w tym miejscu trzymać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 22.08.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Zależy jaka to duża powierzchnia.Zazwyczaj robi się tak punktowo dla pojedyńczych drutów nie wyciągniętych w porę ze ścian.Gwarancji nie ma żadnej.Pewnie gdyby była 100% metoda,poleciłby ją wykonawca gipsów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 22.08.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?142974-rdzawe-plamy-na-kolunie-betonowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 23.08.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Szukam wykonawcy tynków wewnętrznych. Już byłem zdecydowany na tynk gipsowy, bo od razu i tynk i gładź. Wyceny robili mi różni wykonawcy. Jeden z nich odradzał tynki gipsowe zwłaszcza w mojej sytuacji. Dopatrzył się bowiem , że w kilku miejscach na stropie metalowe pręty nie są oblane betonem tylko dochodzą do powierzchni sufitu. Jest na długości od 20 do 40cm zwykle 2 -3 pręty obok siebie. W sumie w 4 miejscach. Mam strop lany żelbetowy monolityczny. Podobno jak się na takie nie oblane betonem pręty połozy tynk gipsowy to rdza z tych prętów może przebijać przez tynk. Czy to prawda? Ma ktoś takie doświadczenia Gips na pewno wywoła korozję stali a ta wykwit na tynku, najtaniej zabezpieczyć kilkukrotnie np. minią lub cynkiem w sprayu. Pytanie tylko co masz za wykonawców ,że w stropie widać pręty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 23.08.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 hmmm... a zaprawy typu pcc i zaabezpieczenia antykorozyjne stali?w zasadzie to powinno sie to zrobic... nanocrete R4, Kerabuild Presto.... Sika Monotop910.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 24.08.2012 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Nie odmawiaj robić im cw bo przy nich mniej jest roboty. A na marg to przy cw narożniki władza ci na gips Flash - bez urazy, ale k.... co miałeś na myśli w zdaniu:" A na marg to przy cw narożniki władza ci na gips " ??? A przy CW pod tzw. malowanie jest więcej roboty niż z gipsówką. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 24.08.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 pociągnij folią w płynie, odczekaj dzień i kładz tynk- jeśli duże plamy to daj na folie jeszcze siatkę taką białą do tynków, tak zrobiliśmy 1miesiąc temu na u rodziców, do dziś jest OK, wcześniej po położeniu od razu tynku wychodziła ciągle !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 28.08.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 U mnie pręty pomalowano antykorozyjną farbą. Po ponad roku nic nie wyłazi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 30.08.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2012 A nie można pomalować prętów i jak są wogóle te pręty w dziurze to klejem od styro zaciągnąć , mam pytanie odnośnie tynków gipsowych na gołe ściany kładzione ręcznie czy można je położyć bez listw czy jak bedzie robione ręcznie to tylko z listwami ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts