Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy przez gipsowy tynk wewnętrzny może przebijać rdza?

Recommended Posts

Szukam wykonawcy tynków wewnętrznych. Już byłem zdecydowany na tynk gipsowy, bo od razu i tynk i gładź. Wyceny robili mi różni wykonawcy. Jeden z nich odradzał tynki gipsowe zwłaszcza w mojej sytuacji. Dopatrzył się bowiem , że w kilku miejscach na stropie metalowe pręty nie są oblane betonem tylko dochodzą do powierzchni sufitu. Jest na długości od 20 do 40cm zwykle 2 -3 pręty obok siebie. W sumie w 4 miejscach. Mam strop lany żelbetowy monolityczny. Podobno jak się na takie nie oblane betonem pręty połozy tynk gipsowy to rdza z tych prętów może przebijać przez tynk. Czy to prawda? Ma ktoś takie doświadczenia

Tak to prawda-stal niezabezpieczona antykorozyjnie w zetknięciu z gipsem zaczyna rdzewieć.Ale można czymś te pręty odciąć,np pomalować farba olejną.

Jak nie jest ich dużo oczywiście :o

Rób cw zacierane piaskiem kwarcowym,nie będziesz musiał gładzić :yes:

Edytowane przez marynata

Szukam wykonawcy tynków wewnętrznych. Już byłem zdecydowany na tynk gipsowy, bo od razu i tynk i gładź. Wyceny robili mi różni wykonawcy. Jeden z nich odradzał tynki gipsowe zwłaszcza w mojej sytuacji. Dopatrzył się bowiem , że w kilku miejscach na stropie metalowe pręty nie są oblane betonem tylko dochodzą do powierzchni sufitu. Jest na długości od 20 do 40cm zwykle 2 -3 pręty obok siebie. W sumie w 4 miejscach. Mam strop lany żelbetowy monolityczny. Podobno jak się na takie nie oblane betonem pręty połozy tynk gipsowy to rdza z tych prętów może przebijać przez tynk. Czy to prawda? Ma ktoś takie doświadczenia

Gips na pewno wywoła korozję stali a ta wykwit na tynku, najtaniej zabezpieczyć kilkukrotnie np. minią lub cynkiem w sprayu. Pytanie tylko co masz za wykonawców ,że w stropie widać pręty.

Nie odmawiaj robić im cw bo przy nich mniej jest roboty.

A na marg to przy cw narożniki władza ci na gips :-)

Flash - bez urazy, ale k.... co miałeś na myśli w zdaniu:" A na marg to przy cw narożniki władza ci na gips " ???

:)

A przy CW pod tzw. malowanie jest więcej roboty niż z gipsówką.

Pozdrawiam