Mikolaj5 14.09.2015 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Czy możesz w telegraficznym skrócie napisać dlaczego rozdzielałeś wylewkę pomiędzy tradycyjną a anhydryt? Kwestia prysznica niewiele mi mówi. Zadowolony z wentylacji? To Termokontrol prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.09.2015 20:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Mikolaj tak jak pisałem w poprzednim poście - tradycyjna jest wyłącznie pod prysznicem z uwagi na potrzebny spadek przy odpływie liniowym. Anhydrytem ciężko jest taki spadek wykonać. Wentylację na razie rozkładam i jeśli pytasz czy jest to prosta robota to i owszem. Na pewno wydanie 3-4 tys. za montaż to dużo. Dla sprawnej dwuosobowej ekipy to 1 dniówka. Ja robię sam i w 4 soboty robotę ogarnę. Materiał bez reku kosztował mnie tak jak pisałem wcześniej 3,5K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 16.09.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Nie nie ja na rozkładanie samodzielne instalacji raczej się nie pisze Brak wiary we własne siły i czas. Bardziej chodziło mi o materiał jakim jest Termokontrol - jeżeli to Termokontrol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 16.09.2015 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Jeśli chodzi o materiał to mogę jedynie napisać iż przynajmniej ja nie mam żadnych uwag. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabat 02.10.2015 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2015 Witaj, tak czytałem od początku dziennik i byłeś skłonny zastosować do ocieplenia poddasza natrysk pianą.W końcu zdecydowałeś się na wełnę.Czemu ostatecznie zmieniłeś zdanie?Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.10.2015 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2015 Prawdę mówią tylko i wyłącznie z takiego powodu iż ekipy wykończające przy pianie życzyły sobie gdzieś w okolicy 30% drożej za podwójną robotę przy stelażu. Niestety ale przy pianie trzeba to robić na dwa razy. Najpierw robimy pełny stelaż, potem trzeba to rozebrać pozostawiając same wieszaki, potem ekipa się zwija i robimy pianę. Z tydzień przerwy na przewietrzenie i wraca ekipa od zabudowy. Jak już pisałem w którymś wątku pól biedy przy prostym, dwuspadowym dachu, ale przy kopertowym z lukarnami i oknami dachowymi to już gimnastyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 02.10.2015 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2015 Witam, chciałbym zapytać jaki jest/ będzie koszt WM z rekuperacją za materiały i robociznę? Czytając Twój wątek rozumiem, że część prac przy wentylacji wykonałeś samodzielnie, chyba że coś źle zrozumiałem...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabat 02.10.2015 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2015 Dziękuję za odpowiedź, U mnie będzie prosty dwuspadowy więc chyba uderzę w pianę (chociaż oczywiście zobaczymy jak to cenowo wyjdzie) Już nie zaśmiecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.10.2015 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2015 Tak masz rację kanały rozkładam sam bo jest to proste jak budowa cepa. Po całkowitym podsumowaniu materiał już z wszystkimi duperelami takimi nawet jak wkręty, obejmy i uchwyty - bez reku oczywiście- kosztował mnie 3,5K. Wszystko brałem z TERMOKONTROL. Na rekuperator mam zamiar przeznaczyć 5 do max 7K. Tak więc myślę że całość zamknę kwotą w okolicach 10K. Jak szukałem firm instalacyjnych to z reguły rozmowy zaczynały się od 15 - 16K w górę. Absolutnie nie ganię tutaj tej ceny bo myślę że tyle to będzie warte. Sam prowadzę działalność i wiem z czym to się je. Natomiast ceny powyżej 18K już nie są adekwatne do nakładu pracy, a zdarzyły się również dwie w okolicach 23 - 25K co było już całkowitym absurdem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 02.10.2015 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2015 Jak szukałem firm instalacyjnych to z reguły rozmowy zaczynały się od 15 - 16K w górę. Absolutnie nie ganię tutaj tej ceny bo myślę że tyle to będzie warte. Sam prowadzę działalność i wiem z czym to się je. Natomiast ceny powyżej 18K już nie są adekwatne do nakładu pracy, a zdarzyły się również dwie w okolicach 23 - 25K co było już całkowitym absurdem. Dziękuję za odpowiedź. Czyli wg Ciebie wykonanie WM+Reku przez firmę (materiał+robocizna) za ok. 16-18k brutto dla domu ok. 150mkw jest akceptowalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.10.2015 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2015 Dodając do tego jeszcze fakt iż instalator bierze pełną odpowiedzialność za to co zrobi oraz gwarancję na sprzęt to myślę że cena jest przyzwoita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 12.10.2015 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 W ostatni wikęd zakończyłem pomyślnie rozkładanie wentylacji. Teraz pozostało mi z niecierpliwością czekać na romkona który zajmie się ociepleniem poddasza i całą zabudową KG. A tu niespodziewanie dzisiejszego ranka taki oto widok na mojej działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 16.10.2015 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Witam ponownie.W pierwszym poście pisałeś o przeniesieniu kominka na ścianę zewnętrzną. Jaki to miało cel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 16.10.2015 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 (edytowane) CześćRaz że nie podobało nam się usytuowanie kominka - wizualnie zmniejszył by się sporo salon (teraz razem z kuchnią salon ma 60m2 otwartej przestrzeni) a dwa to komin popsuł by koncepcje góry. A i tak ostatecznie zrezygnowaliśmy z kominka tradycyjnego na rzecz elektrycznego lub bio więc kominów mam zero.Pozdrawiam Edytowane 16 Października 2015 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 16.10.2015 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Cześć Raz że nie podobało nam się usytuowanie kominka - wizualnie zmniejszył by się sporo salon (teraz razem z kuchnią salon ma 60m2 otwartej przestrzeni) a dwa to komin popsuł by koncepcje góry. Aha, ja właśnie jestem na etapie zgłębiania wiedzy, czy prawidłowo będą ze sobą współpracowały wentylacja mechaniczna i kominek z DGP. Myślałem, że może Ty będziesz mi w stanie pomóc, ale w międzyczasie znalazłem temat założony przez adam_mk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 19.03.2016 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Wiosna już tusz tusz a robota stoi. Ekipy od ociepleń i zabudowy niestety nie znalazłem. Jedna już umówiona się wycofała. Miejscowe raczej nie wchodzą w rachubę bo to co widziałem to ręce opadają a jedna i to nie tania chciała mi paroizolację zszywkami do płyt KG mocować. Sąsiad być może i by się nadał ale ja wolę mieć dobtego sąsiada i napić się z nim piwa a nie w razie czego wroga. Wziąłem się więc sam. to efekt ubiegłej soboty: Forumowi koledzy zwrócili mi uwagę że za rzadko posznurkowałem oraz o konieczności podcięcia ścianki. Tak też zrobiłem i dziś ciąg dalszy prac. Poprawki wykonane w/g wskazówek. Sznurka tym razem nie żałowałem i ścianka podcięta no i zaczął się etap układania wełny. Mam nadzieję że jak na pierwszy raz to nie jest najgorzej.Muszę się jeszcze doposażyć w maskę na dziba bo takie kichanie to ostatnio miałem rok temu przy porządnym katarze a i gardło też ucierpiało. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=350510&d=1458412523&thumb=1http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=350511&d=1458412547&thumb=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabat 19.03.2016 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Rób rób, będziesz miał pewność że porządnie położone. I ja zgapię co i jak Jaka wełna idzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 19.03.2016 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2016 Profit Mata Isovera 2*15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabat 21.03.2016 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 To że tak powiem grubo. Ja myślę nad 15+10 żeby mi sie góra zbytnio nie zmniejszyła. Powodzenia i obserwuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 21.03.2016 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2016 Dzięki. Na razie przerwa do soboty po świętach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts