Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budujemy DN Karen

Recommended Posts

• Odpowiedzi 324
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mikolaj tak jak pisałem w poprzednim poście - tradycyjna jest wyłącznie pod prysznicem z uwagi na potrzebny spadek przy odpływie liniowym. Anhydrytem ciężko jest taki spadek wykonać. Wentylację na razie rozkładam i jeśli pytasz czy jest to prosta robota to i owszem. Na pewno wydanie 3-4 tys. za montaż to dużo. Dla sprawnej dwuosobowej ekipy to 1 dniówka. Ja robię sam i w 4 soboty robotę ogarnę. Materiał bez reku kosztował mnie tak jak pisałem wcześniej 3,5K

• 3 weeks później...
Prawdę mówią tylko i wyłącznie z takiego powodu iż ekipy wykończające przy pianie życzyły sobie gdzieś w okolicy 30% drożej za podwójną robotę przy stelażu. Niestety ale przy pianie trzeba to robić na dwa razy. Najpierw robimy pełny stelaż, potem trzeba to rozebrać pozostawiając same wieszaki, potem ekipa się zwija i robimy pianę. Z tydzień przerwy na przewietrzenie i wraca ekipa od zabudowy. Jak już pisałem w którymś wątku pól biedy przy prostym, dwuspadowym dachu, ale przy kopertowym z lukarnami i oknami dachowymi to już gimnastyka.

Tak masz rację kanały rozkładam sam bo jest to proste jak budowa cepa.:) Po całkowitym podsumowaniu materiał już z wszystkimi duperelami takimi nawet jak wkręty, obejmy i uchwyty - bez reku oczywiście- kosztował mnie 3,5K. Wszystko brałem z TERMOKONTROL. Na rekuperator mam zamiar przeznaczyć 5 do max 7K. Tak więc myślę że całość zamknę kwotą w okolicach 10K. Jak szukałem firm instalacyjnych to z reguły rozmowy zaczynały się od 15 - 16K w górę. Absolutnie nie ganię tutaj tej ceny bo myślę że tyle to będzie warte. Sam prowadzę działalność i wiem z czym to się je. Natomiast ceny powyżej 18K już nie są adekwatne do nakładu pracy, a zdarzyły się również dwie w okolicach 23 - 25K co było już całkowitym absurdem.

Jak szukałem firm instalacyjnych to z reguły rozmowy zaczynały się od 15 - 16K w górę. Absolutnie nie ganię tutaj tej ceny bo myślę że tyle to będzie warte. Sam prowadzę działalność i wiem z czym to się je. Natomiast ceny powyżej 18K już nie są adekwatne do nakładu pracy, a zdarzyły się również dwie w okolicach 23 - 25K co było już całkowitym absurdem.

Dziękuję za odpowiedź.

Czyli wg Ciebie wykonanie WM+Reku przez firmę (materiał+robocizna) za ok. 16-18k brutto dla domu ok. 150mkw jest akceptowalne?

• 2 weeks później...

W ostatni wikęd zakończyłem pomyślnie rozkładanie wentylacji. Teraz pozostało mi z niecierpliwością czekać na romkona który zajmie się ociepleniem poddasza i całą zabudową KG.

A tu niespodziewanie dzisiejszego ranka taki oto widok na mojej działce.

rejestrator_1_20151012111340.jpg

Cześć

Raz że nie podobało nam się usytuowanie kominka - wizualnie zmniejszył by się sporo salon (teraz razem z kuchnią salon ma 60m2 otwartej przestrzeni) a dwa to komin popsuł by koncepcje góry. A i tak ostatecznie zrezygnowaliśmy z kominka tradycyjnego na rzecz elektrycznego lub bio więc kominów mam zero.

Pozdrawiam

Edytowane przez plusfoto

Cześć

Raz że nie podobało nam się usytuowanie kominka - wizualnie zmniejszył by się sporo salon (teraz razem z kuchnią salon ma 60m2 otwartej przestrzeni) a dwa to komin popsuł by koncepcje góry.

Aha, ja właśnie jestem na etapie zgłębiania wiedzy, czy prawidłowo będą ze sobą współpracowały wentylacja mechaniczna i kominek z DGP. Myślałem, że może Ty będziesz mi w stanie pomóc, ale w międzyczasie znalazłem temat założony przez adam_mk.

• 5 months później...

Wiosna już tusz tusz a robota stoi. Ekipy od ociepleń i zabudowy niestety nie znalazłem. Jedna już umówiona się wycofała. Miejscowe raczej nie wchodzą w rachubę bo to co widziałem to ręce opadają a jedna i to nie tania chciała mi paroizolację zszywkami do płyt KG mocować. Sąsiad być może i by się nadał ale ja wolę mieć dobtego sąsiada i napić się z nim piwa a nie w razie czego wroga. Wziąłem się więc sam. to efekt ubiegłej soboty:

20160312_164931.jpg20160312_164951.jpg

Forumowi koledzy zwrócili mi uwagę że za rzadko posznurkowałem oraz o konieczności podcięcia ścianki.

Tak też zrobiłem i dziś ciąg dalszy prac. Poprawki wykonane w/g wskazówek. Sznurka tym razem nie żałowałem i ścianka podcięta no i zaczął się etap układania wełny. Mam nadzieję że jak na pierwszy raz to nie jest najgorzej.Muszę się jeszcze doposażyć w maskę na dziba bo takie kichanie to ostatnio miałem rok temu przy porządnym katarze a i gardło też ucierpiało.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=350510&d=1458412523&thumb=1http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=350511&d=1458412547&thumb=1