Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budujemy DN Karen

Recommended Posts

• Odpowiedzi 324
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A dokładnie wygląda tak:

kominek-odpowietrzajacy-t-pod-katem-28-42.jpg

Jest to fi 110.

Plan jest taki aby odciąć ten grzybek i nałożyć czapkę z czegoś podobnego do tych dwóch.

folnet_500_k_14_braz.jpgK10-pozostale.jpg

PS. A z racji tego iż one najprawdopodobniej najlepiej sprawują się na podciśnieniu to ostatecznie zdecyduję się na takie cudo:

250px_nasada kominowa stRa airRoxy.jpg

Edytowane przez plusfoto

Po wstawieniu rekuperatora ponownie postanowiłem pomierzyć pobór prądu na czuwaniu. I tak wentylator z czujnikiem wilgotności w garażu, alarm, monitoring z trzema kamerami i rejestratorem, lodówka, ruter, rekuperator oraz oświetlenie zewnętrzne (14 ledów po 5W) przez 1,5 godz. dziennie zrobiło mi średnią przez tydzień 127 W/h. Samo reku dało wynik 26,5 W/h Reku chodziło przez ostatni tydzień w godzinach 6-22 na wydajności 25%, 22-3 rano 40%, 3-4 rano 100% a 4-6 rano 70%. Myślę że po modernizacji wyrzutni kilka Wat uda się urwać.

Jaki rejestrator i kamery wybrałeś do monitoringu? Napiszesz cos wiecej jak to wyglada? Chodzi mi głównie o to, czy da sie to jakos zrobic w otwartym standardzie onvis (mam juz taka kamerke do testów kupioną: http://ivel.pl/p6119,kamera-ip-sieciowa-tubowa-lv-ip22ir40tv-2mpx-ir-40m.html ) czy koniecznie trzeba miec wszystko od jednego producenta, np. BCS zeby to gralo ze sobą.

Jeśli możesz, to podaj proszę nazwę/parametry tych kominków. Ja planuje wrzucić jeden Ø150/160. Tylko, że estetycznie wyglądający kominek Ø160 trochę kosztuje, dlatego szukam alternatyw. :)

Ja swoje obserwacje nt. wyrzutni opisalem w tym watku - mozna sie cofnac kilka postow.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209140-Wentylacja-hybrydowa-WMG&p=7157974&viewfull=1#post7157974

Dzisiaj bym zrobil wyrzutnie 250 mm minimum.

Cześć.

Jeśli chodzi o kamerki i rejestrator to mam coś takiego:

http://janexint.com.pl/index.php?id_product=3454&controller=product

http://janexint.com.pl/index.php?id_product=3336&controller=product

Co do technicznych rozwiązań to niestety nie pomogę ale zbyt mocny niestety w tej dziedzinie nie jestem. Jako jedna z niewielu rzeczy - zaufałem osobom trzecim. Jak na razie chyba nie żałuję. Co do wyrzutni popieram karolka. :yes:

• 2 weeks później...

No i po łazience następne pomieszczenie. W sobotę udało się zakończyć montaż profili UD oraz wyznaczyć płaszczyzny skosów i sufitu.

WP_20160724_13_30_40_Pro.jpg

W najbliższą sobotę przywożę kantóweczki 2,5*3 i kładziemy folię paroprzepuszczalną lub wiatroizolację jak kto woli pod deski co by szczelinę wentylacyjną utworzyć.

• 2 months później...

No i po cięzkiej walce ze stelażem i folią wczoraj nareszcie nastąpił finał. Firma SEMPRI kolegi Sławka (mat3006) zgodnie z planem zameldowała się o 9.00 na placu boju i dokończyła dzieła.

_DSC9850.jpg_DSC9853.jpg_DSC9859.jpg_DSC9860.jpg_DSC9869.jpg

Edytowane przez plusfoto

No i gra gitara ;)

U mnie też poddasze całe. 2 tyg wietrzenia niestety. Ale załapałem się na cieplejszą pogodę i miałem mozliwość porównania i teraz w sumie w całym domu bez ogrzewania też mam prawie identyczną temperaturę.

Poszła piana od Polychemu PUREX NG 0808NF B2.

Mam nadzieje że za 25 lat nie będę klął ;)

Dzięki;)

Ja również żywię taką nadzieję. U mnie chodzi 24h/dobę wentylacja i dziś w zasadzie tylko jakieś szczątkowe zapachy jeszcze były. A temperatura jak na nigdy nie ogrzewany dom i nocne przymrozki 15 stopni po całości. Pod płytą mam 13.

Witam. Mam pytanie odnośnie koloru elewacji. U mnie aktualnie akcja elewacji (dokładnie tynk). Szukam czegoś jasnego, złamana biel tak zwana. Ciężko sie wybiera z wzorników jak nie widać całości na budynku lub większej powierzchni. Pamiętasz może jaki to kolor i jakiej firmy był tynk, bo się jednak nigdzie nie doczytałam.

pozdrawiam Sylwia.

Witam. Mam pytanie odnośnie koloru elewacji. U mnie aktualnie akcja elewacji (dokładnie tynk). Szukam czegoś jasnego, złamana biel tak zwana. Ciężko sie wybiera z wzorników jak nie widać całości na budynku lub większej powierzchni. Pamiętasz może jaki to kolor i jakiej firmy był tynk, bo się jednak nigdzie nie doczytałam.

pozdrawiam Sylwia.

Cześć

Wiesz przecież że facet rozróżnia tylko dwa kolory. Ładny i brzydki. Tymi sprawami zajmowała się małżonka. Ja załatwiałem ekipę a ona tego typu szczegóły.

Jak będę w domu to podpytam co to było za cudo i dam znać tyle że to będzie dopiero w środę bardzo późnym popołudniem.

Pozdrawiam

• 2 months później...

Pora na uzupełnienie dziennika bo trochę się pozmieniało od ostatniego wpisu. :yes:Przede wszystkim ciągniemy dzięki pomocy szwagra dalej zabudowę na pięterku. Skończona została widoczna na zdjęciach z poprzedniego postu klatka schodowa i dwa następne pokoje. Tak było mniej więcej w nich po pianie

_DSC9860.jpg

A tak wygląda to mniej więcej obecnie

_DSC9903.jpg_DSC9906.jpg

No i oczywiście najważniejsza sprawa - ogrzewanie już chodzi. Firma AJB Klima zrobiła nam prezent gwiazdkowy i od 23 grudnia grzejemy. Zainstalowane urządzenie T-cap 9kW wersja H. Żadnych buforów, dodatkowych pompek i.t.p. rzeczy. Jedyny bajer to sterowanie przez internet.

_DSC9915.jpg_DSC9918.jpg

Jak na razie wszystko chodzi bez żadnych problemów. Dom praktycznie do dziś 26 grudnia wygrzany. Średnia temp w domu to góra 23 a na dole 19. Masa betonu na dole jeszcze trochę czasu widać potrzebuje. CWU na razie nie uruchamiam, natomiast dziś przechodzę już na harmonogram tygodniowy i postaram się grzać tylko w taniej taryfie (G12W). Do tej pory pompa chodziła samopas i do tej pory troszkę zeżarła ale i dużo oddała. Zobaczymy jak będzie dalej. Na dzień dzisiejszy pozostało mi jeszcze dorobić tackę do odprowadzania skroplin i wpięcie jej do wyprowadzonego drenażu. Oryginał niestety kosztuje chore pieniądze.