Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budujemy DN Karen

Recommended Posts

No i jeszcze jedna refleksja dotycząca sterowania przez internet. Na dzień dzisiejszy jego funkcjonalność jest mocno ograniczona. Myślałem że za tą kasę będzie coś więcej (z 50% upustem -promocja panasonica - 620 netto). A tu tylko włącz - wyłącz z możliwością obniżenia lub podwyższenia krzywej o +/-5 stopni przy CO i włącz/ wyłącz CWU z możliwością ustawienia temp ale praktycznie w zakresie 40 - 55 stopni. No i oczywiście można zdalnie ustawić i uruchomić tygodniówkę i odczytać pobór prądu. Szkoda iż nie działa to tak jak panel z pełną możliwością sterowania. Sam panel i oprogramowanie jest bardzo czytelny oraz intuicyjny oraz co ważne po polsku oraz można go zdjąć z pompy i zamontować n.p. w pokoju (potrzebne połączenie dwużyłowe)_DSC9910.jpg

• Odpowiedzi 324
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co prawda wszystko jest zarówno w dzienniku lub w odpowiednich wątkach ale dla przypomnienia powtórzę.

Żadnych buforów czy sprzęgieł, krzywa na razie -15/35 i 10/28 i całość obniżona o 3 stopnie ale już wiem że będzie zmiana na -15/35 i 15/22, przy obecnej temp zasilanie to 28-29 a powrót 23-24, 200m2 po podłodze, 2 rozdzielacze - na dole 6 pętli a na górze 9.

Rotametry mam ustawione w/g tego co było w projekcie podłogówki a dokładnie to na dole:

łazienka - rozstaw 10 cm/długość 50m/przepływ 0,6

wiatrołap - 30/34/02

kuchnia - 25/66/1,7

salon - 30/80/2 i 30/84/2,2

pokój - 20/99/2

Jak potrzebujesz na górze to też podam. Tyle że nic one Ci nie dadzą.

Niestety podglądu na częstotliwość sprężarki nie mam ale przez pierwsze dwa dni w trakcie gdy jeszcze dom się wygrzewał oscylowała w okolicy 40 - 50

Hej,

Przebilem sie przez kilka stron tematu, reszte wciagne jak bede mial wiecej czasu. Generalnie interesuje mnie PC + WM. Doczytalem ze PC robila Ci firma Ajb klima - moglbys podeslac namiar na nich inewentualna cenke ile skasowali na PW ? Wm robiles sam ? U siebie mam zamiar zrobic sam na peflexie i tez z airpackiem.

Projekt podlogowki zrobiles bo chciales czy takie zalecenie dostales od ajb klima ? U siebie waham sie czy wydawac 500 na projekt czy dac sobie spokoj i zroboc rurki co 10 cm wszedzie, a pozniej ewentualnie podregulowac rotametrami.

Z gory dzieki za info i gratuluje stanu w jakim jestes :)

Cześć.

Projekt robiłem bo chciałem tak samo jak i OZC, jedno i drugie robił nasz forumowy kolega asolt, on również rozkładał podłogówkę. AJB nic nie sugerował. Mało tego trochę nawet sceptycznie byli nastawieni do przepływów z projektu (nauczeni widocznie doświadczeniem przy projektach za dwie stówki z aledrogo). Jak dla mnie było warto. Podłogówka grzeje tak jak powinna, nie muszę latać i kręcić rotametrami. Jak na razie ustawione i zapomniane a w pomieszczeniach temperatura taka jak była planowana. Co do kosztów to powiedzmy że wyszły na zero. To co zaoszczędziłem na rurkach, rozdzielaczach i innych duperelach wydałem na projekt ale poświęciłem dużo mniej czasu na ustawianie pompy i podłogówki. Z czystym sumieniem mogę stwierdzić iż obie firmy które były zaangażowane w ogrzewanie są godne polecenia jak i wiedzą co i po co robią.

A pewnie że tak:yes: - na dzień dzisiejszy 10,3 stopnia i tak stoi już gdzieś od samego początku grudnia. Grzanie zacząłem 22 grudnia w samo południe i jak na razie pod płytą nawet nie drgnęło.

Ja zaczalem zapisywac pomiary z poczatkiem grudnia, po letnim wygrzaniu gruntu pod domem zyskami z tarasu na garazu - tak dla wiedzy i potomnych. Latem byl moment ze bylo nawet 20 oC, potem dlugo nie rejestrowalem. 1.12 mialem 15.5 oC, po miesiacu spadlo do 14.6 oC, ale szczegoly opisze w watku o WMG.

Rotametry mam ustawione w/g tego co było w projekcie podłogówki a dokładnie to na dole:

łazienka - rozstaw 10 cm/długość 50m/przepływ 0,6

wiatrołap - 30/34/02

kuchnia - 25/66/1,7

salon - 30/80/2 i 30/84/2,2

pokój - 20/99/2

Jak potrzebujesz na górze to też podam. Tyle że nic one Ci nie dadzą.

Niestety podglądu na częstotliwość sprężarki nie mam ale przez pierwsze dwa dni w trakcie gdy jeszcze dom się wygrzewał oscylowała w okolicy 40 - 50

dziękuje za informacje

mam jeszcze pytaniu, czy po nocnym grzeniu pompą połogi masz gorące czy ciepłe ?

bo u mnie mimo iż w podłogę idzie ok 33stopni to podłoga jest ani ciepła ani zimna, mniej więcej taka jak temp otoczenia

a mam same posadzki betonowe bez podłogi

brochas u mnie w podłogę idzie na dzień dzisiejszy max 29 stopni. Rano podłoga ma około 23 a wieczorkiem około 21. Oczywiście na dole. Na górze z uwagi na konstrukcję podłogi jest nieco inaczej i są większe wahnięcia temp. Rano podłoga ma około 24,5 a wieczorkiem około 20. To samo z temp pokojową. Na dole jest 21 stopni +/- 0,2 a na górze rano 22,2 a wieczorkiem 20,7. Edytowane przez plusfoto

podłoga gdzieś około pół godziny po zakończeniu grzania ma 23. W pomieszczeniu jest 21,2 rano a wieczorem 20,8 na dole gdzie mam podłogówkę bezpośrednio na PF o grubości 25 cm + w przybliżeniu 5 cm anhydrytu. Z tego co zauważyłem to pompa w wersji H po zakończeniu grzania przez około 15 min. nie wyłącza prawdopodobnie pompki obiegowej. Na gorze jak pisałem jest inaczej ale tam mam ogrzewanie rozłożone na styropianie i tylko około 5 cm anhydrytu więc magazyn energii jest dużo skromniejszy.

A i pamiętajcie że ja grzeję tylko przez 8 h/dobę między 22 a 6 rano.

Edytowane przez plusfoto

Po kilku dniach obserwacji ogrzewania przy obecnych temp dochodzących do -22 stopni dochodzę do wniosku iż inaczej powinna być skonstruowana podłoga poddasza. Jak na parterze akumulacja pięknie się sprawdza i wahnięcia temperatur są pomijalne to na poddaszu już tak pięknie nie jest. Gdybym drugi raz budował to strop pomiędzy parterem a poddaszem wyglądał by tak :

1 strop - obojętnie czy lany czy jakikolwiek inny.

2. styropian max 5 cm

3. wylewka ale nie mniej jak 10 cm a optymalnie nawet 15 - obecnie mam 5 i jest to niestety w/g mnie błąd.

Zgadza się ale to w moim przypadku byłby środek zastępczy w stosunku do pierwotnych założeń nie dość że podrażający i komplikujący całą instalację jak i przypuszczam droższy w użytkowaniu. W temperaturach do około -5 stopni nie ma co kruszyć kopii bo wahnięcia są co prawda sporo większe niż na parterze ale jeszcze na poziomie akceptowalnym (około 1 stopnia) . Problem pojawia się w niższych temp. gdzie takie wahnięcie wynosi już 2,5 stopnia przy -20.