plusfoto 26.12.2016 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 No i jeszcze jedna refleksja dotycząca sterowania przez internet. Na dzień dzisiejszy jego funkcjonalność jest mocno ograniczona. Myślałem że za tą kasę będzie coś więcej (z 50% upustem -promocja panasonica - 620 netto). A tu tylko włącz - wyłącz z możliwością obniżenia lub podwyższenia krzywej o +/-5 stopni przy CO i włącz/ wyłącz CWU z możliwością ustawienia temp ale praktycznie w zakresie 40 - 55 stopni. No i oczywiście można zdalnie ustawić i uruchomić tygodniówkę i odczytać pobór prądu. Szkoda iż nie działa to tak jak panel z pełną możliwością sterowania. Sam panel i oprogramowanie jest bardzo czytelny oraz intuicyjny oraz co ważne po polsku oraz można go zdjąć z pompy i zamontować n.p. w pokoju (potrzebne połączenie dwużyłowe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 27.12.2016 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Hej plusfoto, czy mierzysz temp. pod PF ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 27.12.2016 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 A pewnie że tak:yes: - na dzień dzisiejszy 10,3 stopnia i tak stoi już gdzieś od samego początku grudnia. Grzanie zacząłem 22 grudnia w samo południe i jak na razie pod płytą nawet nie drgnęło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brochas 02.01.2017 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 masz zainstalowany bufor/sprzęgło ? jak masz ustawioną krzywą ? jakie masz temp powrotu ?ile m2 podłogi grzejesz ?1 czy więcej rozdzielaczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.01.2017 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Co prawda wszystko jest zarówno w dzienniku lub w odpowiednich wątkach ale dla przypomnienia powtórzę.Żadnych buforów czy sprzęgieł, krzywa na razie -15/35 i 10/28 i całość obniżona o 3 stopnie ale już wiem że będzie zmiana na -15/35 i 15/22, przy obecnej temp zasilanie to 28-29 a powrót 23-24, 200m2 po podłodze, 2 rozdzielacze - na dole 6 pętli a na górze 9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brochas 02.01.2017 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 a jak masz ustawione rotometry na podłogówce? jaka częstotliwość sprężarki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.01.2017 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Rotametry mam ustawione w/g tego co było w projekcie podłogówki a dokładnie to na dole:łazienka - rozstaw 10 cm/długość 50m/przepływ 0,6wiatrołap - 30/34/02kuchnia - 25/66/1,7salon - 30/80/2 i 30/84/2,2pokój - 20/99/2 Jak potrzebujesz na górze to też podam. Tyle że nic one Ci nie dadzą.Niestety podglądu na częstotliwość sprężarki nie mam ale przez pierwsze dwa dni w trakcie gdy jeszcze dom się wygrzewał oscylowała w okolicy 40 - 50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mate166gmail.com 02.01.2017 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Hej, Przebilem sie przez kilka stron tematu, reszte wciagne jak bede mial wiecej czasu. Generalnie interesuje mnie PC + WM. Doczytalem ze PC robila Ci firma Ajb klima - moglbys podeslac namiar na nich inewentualna cenke ile skasowali na PW ? Wm robiles sam ? U siebie mam zamiar zrobic sam na peflexie i tez z airpackiem. Projekt podlogowki zrobiles bo chciales czy takie zalecenie dostales od ajb klima ? U siebie waham sie czy wydawac 500 na projekt czy dac sobie spokoj i zroboc rurki co 10 cm wszedzie, a pozniej ewentualnie podregulowac rotametrami. Z gory dzieki za info i gratuluje stanu w jakim jestes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 03.01.2017 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Jeżeli projekt za 500zł zawiera nie tylko rozstawy, ale i opory, itp to chyba warto. Z lektury forum można bowiem się spodziewać, że bez takich danych instalator będzie Ci próbował wcisnąć sprzęgło aby się zabezpieczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.01.2017 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Cześć.Projekt robiłem bo chciałem tak samo jak i OZC, jedno i drugie robił nasz forumowy kolega asolt, on również rozkładał podłogówkę. AJB nic nie sugerował. Mało tego trochę nawet sceptycznie byli nastawieni do przepływów z projektu (nauczeni widocznie doświadczeniem przy projektach za dwie stówki z aledrogo). Jak dla mnie było warto. Podłogówka grzeje tak jak powinna, nie muszę latać i kręcić rotametrami. Jak na razie ustawione i zapomniane a w pomieszczeniach temperatura taka jak była planowana. Co do kosztów to powiedzmy że wyszły na zero. To co zaoszczędziłem na rurkach, rozdzielaczach i innych duperelach wydałem na projekt ale poświęciłem dużo mniej czasu na ustawianie pompy i podłogówki. Z czystym sumieniem mogę stwierdzić iż obie firmy które były zaangażowane w ogrzewanie są godne polecenia jak i wiedzą co i po co robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 03.01.2017 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 A pewnie że tak:yes: - na dzień dzisiejszy 10,3 stopnia i tak stoi już gdzieś od samego początku grudnia. Grzanie zacząłem 22 grudnia w samo południe i jak na razie pod płytą nawet nie drgnęło. Ja zaczalem zapisywac pomiary z poczatkiem grudnia, po letnim wygrzaniu gruntu pod domem zyskami z tarasu na garazu - tak dla wiedzy i potomnych. Latem byl moment ze bylo nawet 20 oC, potem dlugo nie rejestrowalem. 1.12 mialem 15.5 oC, po miesiacu spadlo do 14.6 oC, ale szczegoly opisze w watku o WMG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brochas 03.01.2017 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Rotametry mam ustawione w/g tego co było w projekcie podłogówki a dokładnie to na dole: łazienka - rozstaw 10 cm/długość 50m/przepływ 0,6 wiatrołap - 30/34/02 kuchnia - 25/66/1,7 salon - 30/80/2 i 30/84/2,2 pokój - 20/99/2 Jak potrzebujesz na górze to też podam. Tyle że nic one Ci nie dadzą. Niestety podglądu na częstotliwość sprężarki nie mam ale przez pierwsze dwa dni w trakcie gdy jeszcze dom się wygrzewał oscylowała w okolicy 40 - 50 dziękuje za informacje mam jeszcze pytaniu, czy po nocnym grzeniu pompą połogi masz gorące czy ciepłe ? bo u mnie mimo iż w podłogę idzie ok 33stopni to podłoga jest ani ciepła ani zimna, mniej więcej taka jak temp otoczenia a mam same posadzki betonowe bez podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.01.2017 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 (edytowane) U mnie zaczęło lekko iść w górę na dziś 10,5 pod płytą. Edytowane 3 Stycznia 2017 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.01.2017 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 (edytowane) brochas u mnie w podłogę idzie na dzień dzisiejszy max 29 stopni. Rano podłoga ma około 23 a wieczorkiem około 21. Oczywiście na dole. Na górze z uwagi na konstrukcję podłogi jest nieco inaczej i są większe wahnięcia temp. Rano podłoga ma około 24,5 a wieczorkiem około 20. To samo z temp pokojową. Na dole jest 21 stopni +/- 0,2 a na górze rano 22,2 a wieczorkiem 20,7. Edytowane 3 Stycznia 2017 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brochas 03.01.2017 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 brochas u mnie w podłogę idzie na dzień dzisiejszy max 29 stopni. Rano podłoga ma około 23 a wieczorkiem około 21. podłoga ma 23 stopni czy taki jest powrót ? przy 23 stopniach podłogi masz także 23 w pomieszczeniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.01.2017 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 (edytowane) podłoga gdzieś około pół godziny po zakończeniu grzania ma 23. W pomieszczeniu jest 21,2 rano a wieczorem 20,8 na dole gdzie mam podłogówkę bezpośrednio na PF o grubości 25 cm + w przybliżeniu 5 cm anhydrytu. Z tego co zauważyłem to pompa w wersji H po zakończeniu grzania przez około 15 min. nie wyłącza prawdopodobnie pompki obiegowej. Na gorze jak pisałem jest inaczej ale tam mam ogrzewanie rozłożone na styropianie i tylko około 5 cm anhydrytu więc magazyn energii jest dużo skromniejszy.A i pamiętajcie że ja grzeję tylko przez 8 h/dobę między 22 a 6 rano. Edytowane 3 Stycznia 2017 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 08.01.2017 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Po kilku dniach obserwacji ogrzewania przy obecnych temp dochodzących do -22 stopni dochodzę do wniosku iż inaczej powinna być skonstruowana podłoga poddasza. Jak na parterze akumulacja pięknie się sprawdza i wahnięcia temperatur są pomijalne to na poddaszu już tak pięknie nie jest. Gdybym drugi raz budował to strop pomiędzy parterem a poddaszem wyglądał by tak :1 strop - obojętnie czy lany czy jakikolwiek inny.2. styropian max 5 cm3. wylewka ale nie mniej jak 10 cm a optymalnie nawet 15 - obecnie mam 5 i jest to niestety w/g mnie błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 08.01.2017 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Zawsze możesz dołożyć sprzęgło i dwie obiegówki góra/dół z osobnymi sterownikami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 08.01.2017 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Zgadza się ale to w moim przypadku byłby środek zastępczy w stosunku do pierwotnych założeń nie dość że podrażający i komplikujący całą instalację jak i przypuszczam droższy w użytkowaniu. W temperaturach do około -5 stopni nie ma co kruszyć kopii bo wahnięcia są co prawda sporo większe niż na parterze ale jeszcze na poziomie akceptowalnym (około 1 stopnia) . Problem pojawia się w niższych temp. gdzie takie wahnięcie wynosi już 2,5 stopnia przy -20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radeczek 09.01.2017 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Jestem ciekawy jak się sprawdza T-cap przy tak niskich temperaturach rzędu -22 stopnia? Ile czasu były u Ciebie tak niskie temperatury, ile pompa chodziła czasu na dobę i ile zużyła kwh ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts