Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budujemy DN Karen

Recommended Posts

• Odpowiedzi 324
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć. Mam pytanie odnośnie twojej wentylacji. Czy przy rezygnacji z wywiewu/nawiewu w pom. gospodarczym i wiatrołapie czujesz jakiś dyskomfort braku wentylacji? Gdzieś pisałeś, że robiłeś 7 kanałów nawiewnych i 7 kanałów wywiewnych. Czy to oznacza by, że w tych pomieszczeniach z niej zrezygnowałeś?

Waham się właśnie czy dokładać wywiew w pom.gospodarczym czy jednak sobie darować. Dodatkowy wywiew trochę zaburza bilans przy kroćcach 160 w centrali.

Pozdrawiam;-)

Artur

Cześć. U mnie pomieszczenie "gospodarcze" jest bezpośrednio połączone z garażem który ma wentylację w postaci czegoś w rodzaju grawitacyjnej. Kratka w suficie i 1,5 m rury do kominka wentylacyjnego w dachu. Co do wiatrołapu ani nie widzę ani nie czuję żadnego dyskomfortu z powodu braku tam wentylacji. Drzwi zewnętrzne tam są tyle razy dziennie otwierane że wentylacji jest aż nad to.

Cześć. U mnie pomieszczenie "gospodarcze" jest bezpośrednio połączone z garażem który ma wentylację w postaci czegoś w rodzaju grawitacyjnej. Kratka w suficie i 1,5 m rury do kominka wentylacyjnego w dachu. Co do wiatrołapu ani nie widzę ani nie czuję żadnego dyskomfortu z powodu braku tam wentylacji. Drzwi zewnętrzne tam są tyle razy dziennie otwierane że wentylacji jest aż nad to.

Dzięki. To wiele wyjaśnia.

Pozdrawiam,

Do pewnego momentu byłem pesymistą ale w ostatnich dniach miarka się przebrała. Na poddaszu temperatura zaczęła dochodzić do 27 - 28 stopni a na dole do 26. Odpaliłem to chłodzenie i chodzi na prostej 18 stopni. Przez pierwszą dobę pompa zjadła 12 kWh ale potem już przez kolejne dni pobiera 5 - 6. COP około 6.Udało się zbić temp w domu do przyzwoitych 22 - 23 stopni. Podłoga ustabilizowała się na poziomie 18 - 19 stopni wilgotność około 50 -55%. Temperatura podłogi spadła o około 5 stopni. Nikomu w tych warunkach za przeproszeniem w tyłek ani w stopy nie jest zimno. Wnuczki zadowolone latają na bosaka.

U nas jakiś czas temu odpaliłem chłodzenie pompa PW . Ustawiłem 15 stopni i temperatura zaczęła spadać , ale następnego dnia po włączeniu żona i dzieci były wkurzone bo podłoga zimna , łóżka i pościel lodowate i nieprzyjemnie się zrobiło w domu ...

Zamontowałem klimatyzacje w salonie i szybkość schładzania niesamowita. Szybko wczoraj zjechałem z 30 stopni do 23 stopni i wilgotność z 60% na 30% ...

Więc u nas chłodzenie pompa PW odpadło ...

Na pewno klima ma przewagę nad chłodzeniem pasywnym . Jest to fakt niezaprzeczalny. Ale mając taką funkcję w pompie praktycznie gratis i "mądrze" ją wykorzystując, przynajmniej na razie nie widzę powodów dla których nie należało by z niej korzystać nie ponosząc dodatkowych kosztów inwestycyjnych tym bardziej że podłoga o temp. około18 - 19 stopni nikomu w mojej rodzinie nie przeszkadza a dzięki niej można utrzymać w miarę komfortową temp. w domu w okolicach 22 - 23 stopni przy temperaturze na zewnątrz w okolicach 30 stopni. Jak gorączka na dworze zelżeje o 2 - 3 stopnie będzie można podnieść lekko temp. podłogi i dalej mieć w domu zakładane 22 - 23 stopnie.

• 1 month później...
  • 1 month później...

Sierpień 2018

Chłodzenie - I taryfa 33 kWh, II taryfa 50 kWh, produkcja 367

CWU - I taryfa 20 kWh, II taryfa 60 kWh, produkcja 227

Koszt - 68,5

Raku - I taryfa 13 kWh, II taryfa 20 kWh, koszt 14,74

Przy okazji coś mi się spóźnia z realizacją schodów kolega Kaiser ale czekamy na razie cierpliwie choć małżonka się stroszy:o

• 4 weeks później...
Co by zbyt mocno nie wystudzić posadzki wczoraj wieczorem odpaliłem ogrzewanie. Chodziła na jednym załączeniu od 17 w niedzielę do 8 rano w poniedziałek. Pompa zużyła 12,5 kWh a dała około 80. Średnie zużycie na godzinę 0,8 kWh a sprężarka chodziła na 19-21 Hz natomiast przepływ nad ranem ustabilizował się na poziomie 14,5 l. Temperatura w nocy 1 stopień. W domu z 21,8 zrobiło się 23.

• 1 month później...

Kaweł chałupy. Gratuluję :)

Mam pytanie o jednostkę zewnętrzną, jak wygląda jej hałasliwość? U siebie też chciałbym PC PW (może nawet Panasa), ale u mnie bardzo wąska działka to najsensowniejsze miejsce wypadałoby tak samo blisko ogrodzenia. Mam tylko wątpliwość, czy sąsiad nie będzie mi się potem burzył, że jest zbyt głośno.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Wszystkim pozytywnie zakręconym przy budowie własnych MXXX zaróno tym co po tej stronie barykady jak i przeciwnej, zadowolonym i malkontentom oraz pochlebcom czy oponentom z okazji zbliżających się ŚWIAT BOŻEGO NARODZENIA życzę przemyślanych decyzji, spokoju, uśmiechu oraz odrobiny dystansu zarówno do innych jak i do własnej osoby. :wave:

• 2 weeks później...

GRUDZIEŃ 2018

CO - 5 / 459 produkcja 1370

CWU - 6 / 22 produkcja 55

Reku - 12 / 19

sprężarka - 274 godziny i 169 startów

01.01.2018 do 31.12.2018

CO - 88 / 2223, produkcja 7228, COP 3,13

CWU - 79 / 329, produkcja 849, COP 2,13

CHŁODZENIE - 79 / 110, produkcja 934, COP 4,94

COP całoroczny 3,1

sprężarka - 1432 godziny i 1137 startów

Reku - 144 / 216

Koszty:

CO - 717,76

CWU - 151,02

CHŁODZENIE - 86,14

REKU - 161,57

PRZEGLĄD POMPY - 200

RAZEM - 1316,49

ABONAMENT MIESIĘCZNY ZA PRĄD - 27,97

W domu przeciętnie 4 osoby i temperatura 22,5 - 23 stopnia

P.S. Małe uzupełnienie - cyfry przy zużyciu to I / II taryfa

Edytowane przez plusfoto

• 4 months później...

Styczeń, luty, marzec i kwiecień razem:

CO - 36 kWh w I taryfie i 1242 kWh w II taryfie, produkcja - 3923kWh, koszt - 392,04

CWU - 12 kWh w I i 170 w II, produkcja - 347 kWh, koszt - 57,88

Reku - 41 kWh w I i 67 w II, koszt - 47,64

Sprężarka - 714 godzin i 484 starty

Temperatura w domu ~23 stopnie +/- 0,5

W domu na stałe 2 osoby w wykendy i święta 8 - 10 osób.

Edytowane przez plusfoto