Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budujemy DN Karen

Recommended Posts

• Odpowiedzi 324
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aż szkoda że w tym roku to już koniec. No cóż portfel nie chciał spuchnąć a w totka też jakoś szczęście nie dopisało. Na pierwszym zdjęciu łącznik balkonowy a na pozostałych ostatnie sprawdzanie zbrojenia

Zdjęcie0096.jpgZdjęcie0099.jpgZdjęcie0103.jpg

ostatnia grucha - niestety przez fanaberię żony (balkon) weszło 6,5 m3 betonu.

Zdjęcie0105.jpg

No i oczywiście na koniec panowie nie odpuścili i zamrażalnik trzeba było otworzyć.

Zdjęcie0109.jpg

Edytowane przez plusfoto

Sam jeszcze nie wiem co zrobić. budowlaniec i KB śmieją się ze mnie że chyba mam za dużo czasu, lepiej żebym napił się spokojnie piwka pod orzechem i poszedł na grzyby jak im powiedziałem że jeszcze czeka mnie zabezpieczenie budowy na zimę. Według nich nic nie powinienem robić a mury mają się wietrzyć i broń Boże żebym szczelnie pozastawiał otwory. Jedyną rzeczą którą mam zrobić to poudrażniać otwory techniczne w płytach stropowych aby ewentualna woda która zbierze się w ich kanałach mogła spokojnie się wydostać.

• 1 month później...
Sam jeszcze nie wiem co zrobić. budowlaniec i KB śmieją się ze mnie że chyba mam za dużo czasu, lepiej żebym napił się spokojnie piwka pod orzechem i poszedł na grzyby jak im powiedziałem że jeszcze czeka mnie zabezpieczenie budowy na zimę. Według nich nic nie powinienem robić a mury mają się wietrzyć i broń Boże żebym szczelnie pozastawiał otwory. Jedyną rzeczą którą mam zrobić to poudrażniać otwory techniczne w płytach stropowych aby ewentualna woda która zbierze się w ich kanałach mogła spokojnie się wydostać.

Witaj, My chyb a staniemy na podobnym etapie tylko ja mam do stropu jeszcze jakiś miesiąc :) oby pogoda wytrzymała. Widzałem że zbrojenie płyty tylko po obwodzie miałeś... Tak w projekcie?? a w środku płyty pod ścianami nośnymi zbroiłeś??

Oczywiście. Pełne zbrojenie jest po obwodzie i pod wszystkimi nośnymi. Reszta to B30 i zbrojenie rozproszone. Tak było w projekcie.Z tym że u mnie są praktycznie idealne warunki no i oczywiście żadnych szkód górniczych i.t.p. 20-30 cm humusu a dalej już piękny, żółciutki żwir z bardzo lekką domieszką glinki. Ale mimo to całość była wybrana do 1 m w głąb i zasypana na nowo z odpowiednim zagęszczeniem.

Po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw zostawiamy wszystko w stanie takim jak jest. Trochę zastawiłem dwa okna bloczkami ale reszta praktycznie odkryta na przestrzał. Góry też nie zakrywamy. A powiedz mi jaki jest sens niszczenia płyty i bruzdowanie pod ogrzewanie?

Witaj. Zajrzałem do Twojego dziennika z forum o pompach ciepła. Mam kilka pytań i jak możesz to proszę o odpowiedź:

1. Zrobiłeś płytę fundamentową - co Cie do tego skłoniło?

2. Jaką pompę ciepła montujesz?

3. Ja zamierzam również zastosować strop gotowy, ale brałem pod uwagę firmę KONBET. Czy otwory techniczne wykonuje firma produkująca płyty na podstawie projektu czy robi to architekt podczas adaptacji?

Pozdrawiam

Cześć

Do płyty przekonało mnie porównanie cen - w moim przypadku wyszło to praktycznie identycznie, szybkość wykonania, dobra izolacja cieplna od gruntu, wyeliminowanie błędu przy hydroizolacji. Jeśli chodzi o pompę to od początku byłem zdecydowany na gruntówkę ale wtedy parametry powietrznych znacząco odbiegały od nich. Teraz zaczynam się trochę łamać i częściowo przekonywać do powietrznej. Pompę będę montował gdzieś za rok tak więc mam jeszcze trochę czasu więc zobaczę co zmienia się w technologii. Przy stropie też rozważałem KONBET ale koszty transportu do mnie na budowę były powalające więc znalazłem producenta płyt w podobnej technologii w swojej okolicy. Ponadto jak z nimi rozmawiałem na BUDMIE w styczniu to jeszcze nie mieli swojego konstruktora i musiał bym szukać kogoś z zewnątrz do projektu zastępczego i przeliczenia stropu - teraz podobno się to zmieniło a i z transportem jest dużo lepiej. Wszystkie otwory były zaprojektowane i wykonane przez producenta w fabryce.

• 4 weeks później...
  • 2 months później...

Zima nie ustępuje ale sprawy posuwają się do przodu. Ekipa do dalszego murowania (ściana kolankowa, wieńce, ścianki działowe) wejdzie jak tylko się trochę ociepli. Ekipy do dachu zostały na placu boju w zasadzie 2. Zobaczymy jeszcze na łódzkich targach ale ze wstępnych wycen zmieszczę się razem z materiałem (więźba, deskowanie i papowanie) w 130zł/m2 brutto. Asolt niedawno przysłał OZC które wyszło nawet pozytywniej niż się spodziewałem.

[TABLE]

[TR]

[TD=class: xl64, colspan: 3]Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd:[/TD]

[TD=class: xl65]6847[/TD]

[TD=class: xl63]kWh/rok[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=class: xl64, colspan: 3]Powierzchnia ogrzewana budynku AH:[/TD]

[TD=class: xl65]197[/TD]

[TD=class: xl64]m2[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=class: xl64, colspan: 3]Kubatura ogrzewana budynku VH:[/TD]

[TD=class: xl65]485,9[/TD]

[TD=class: xl64]m3[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=class: xl64, colspan: 3]Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH:[/TD]

[TD=class: xl65]125,2[/TD]

[TD=class: xl64]MJ/(m2·rok)[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=class: xl64, colspan: 3]Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EAH:[/TD]

[TD=class: xl65]34,8[/TD]

[TD=class: xl64]kWh/(m2·rok)[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=class: xl64, colspan: 3]Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH:[/TD]

[TD=class: xl65]50,7[/TD]

[TD=class: xl64]MJ/(m3·rok)[/TD]

[/TR]

[TR]

[TD=class: xl64, colspan: 3]Wskaźnik zapotrzebowania - ogrzewanie EVH:[/TD]

[TD=class: xl65]14,1[/TD]

[TD=class: xl64]kWh/(m3·rok)[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

No nic czekamy w takim układzie z optymizmem na wiosenne słoneczko

Edytowane przez plusfoto

• 2 weeks później...
dla jakiej wymiany te wyniki OZC? - wg mnie realnie trzeba odnosić się do wymiany normatywnej - wiadomo ze bedziesz wentylowal mniej - ale ta różnica pokrywa niedoróbki i błędy wykonawcze - takie jest moje zdanie po 1 sezonie - choć wierze ze gdy wszytsko zrobię i poprawie co nie co zejdę poniżej OZC "normatywnego"