plusfoto 24.07.2014 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Zawsze do usług:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 29.07.2014 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Dziś następny zakup - odpływ liniowy pod prysznic. http://www.prysznicowo.pl/pl/p/Odplyw-liniowy-prysznicowy%2C-dlugosc-90cm/112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.07.2014 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Pisałeś wcześniej że hydraulik rozprowadził wodę na parterze - jak masz położone rurki z ciepłą wodą ? bo powinny iść na pierwszej warstwie styro a nie bezpośrednio na chudziaku ( nawet jak są w otulinie ) - inaczej przy cyrkulacji będziesz miał duże straty na CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 30.07.2014 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Cyrkulacji nie mam wcale bo odległość do punktu poboru najdalszego w kuchni to około 6-7 m a w łazience około 2,5. O rurkach pomyślałem już w trakcie lania płyty i zrobiłem kanały (rowki) do ich puszczenia. Rurki są w otulinie puszczone tymi rowkami. Na parterze już nie będzie styropianu. Ogrzewanie będzie puszczone bezpośrednio na płycie fundamentowej i zalane anhydrytem. Przy moim braku poziomu płyty i dla zachowania minimalnej grubości nad rurkami w 6 cm wylewki powinienem się zmieścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.07.2014 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 OK rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.10.2014 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 (edytowane) No i przyszła pora na wybór drzwi zewnętrznych. Znów ból głowy. Czterech faworytów i co tu wybrać. CAL - drewno, KMT i WIKend - stalowe oraz OKNOplus - PCV. Ma być złoty dąb, klamko-pochwyt, elektrozaczep, samozamykacz, ciepła ościeżnica i próg oraz "ciepły montaż". Z CALEM w 5,5K się zmieszczę. PCV około 6K, KMT około 4,4K, WIKEND - 4,8K. Parametry wszystkich przyzwoite. KMT i WIKEND konstrukcyjne prawie identyczne, jedyna różnica to jak gdyby szczotka pod WIKENDEM. O CALU ostatnio jakieś takie różne opinie. O PCV mało wiem trochę się tego boję. Jutro jadę pomacać KMT i WIKENDA a w sobotę PCV. Zobaczymy ale trochę się nastawiłem na KMT któryś z wzorów XI. Edytowane 2 Października 2014 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 06.10.2014 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 (edytowane) Po kilku tygodniach nie bytu na budowie miniony wykend minął dość pracowicie. Nareszcie na stałe podłączyłem wszystkie czujniki temperatury. Jeden mam na zew. od północnej strony drugi w garażu przy licznikach i doprowadzeniu wody, trzeci na klatce schodowej czyli w miejscu najmniej narażonym na działanie słoneczka i czwarty około 10cm pod płytą fundamentową i jej ociepleniem. Zrobiłem tymczasowe "schody" do domu;). No i najważniejsze stelaż pod kibelek w górnej łazience już sztywno się trzyma. A i byliśmy u przedstawiciela OKNOPLUSA w sprawie drzwi zewnętrznych. Na wtorek ma przygotować już dokładną kalkulację. Ale coś mi się zdaje że cena będzie zbyt wysoka jak na naszą kieszeń - choć parametry tych drzwi są naprawdę niezłe - i pozostanie na placu boju WIKEND i KMT które miałem pomacać trzeciego ale niestety nie zdążyłem.Wieczorkiem wstawię jakieś fotki Edytowane 6 Października 2014 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 06.10.2014 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Obiecane fotki: tymczasowe wejście do domu;) niby schody no i stelaż do kibelka A przy okazji temperatury z czujników z 05.10.2014 godz. 09.00 Pod płytą fundamentową - 12,3 Na zewnątrz - 5,2 Przy licznikach wody - 11,1 wewnątrz budynku - 10,2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 10.10.2014 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 (edytowane) Już był w ogródku już witał się z gąską a tu dupa blada. Po przejrzeniu deklaracji użytkowych drzwi chyba WIKĘD odpadnie. Parametr przepuszczalności powietrza na poziomie klasy 2 (oznacza to ni mniej ni więcej jak infiltrację powietrza przy rozmiarze tych drzwi do 40m3/h przy ciśnieniu próbnym 300 Pa, przy klasie 3 jest to max 13,5 m3 ale przy ciśnieniu 600 a przy 4 tylko 4,5 m3 przy 600) to delikatnie mówiąc trochę mało. Nie wiem co myśleć o KMT bo drzwi praktycznie identyczne a deklarują 4 klasę. Tak więc chyba pomimo konieczności wydania większej kasy rozpatrzę CALA i OKNOPLUSA. No i następny dylemat: Jak się ma miękkie serce to ma się twardą dupe. Jak lali płytę to żal mi się ich zrobiło bo do domu mili 400km a była już sobota po południu i puściłem ich bez przelecenia betonu helikopterkiem a teraz mam kłopot bo są nierówności. Wygląda na to że bez szlifierki się nie obejdzie bo jak na tym położę folię to szlak ją trafi po 10 min. Styropianu dać nie mogę bo wylewka (anhydryt) wyliczony na max 5,5 cm. Wyżej nie mogę bo okno tarasowe zaleje. Edytowane 10 Października 2014 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 21.10.2014 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 No i następny plan wzioł w łeb. Doszedłem do wniosku iż by nie szlifować nierówności na płycie położę na to grubą folię budowlaną a na to siatkę stalową 15*15 i powiążę do tego rurki ogrzewania. Na szczęście wczoraj odbyłem rozmowę z przedstawicielem Lafarge od anhydrytu. Jak usłyszał co chcę zrobić to lekko się nogi pod nim ugięły. Bezwzględnie sprzeciwił się takiemu rozwiązaniu. Przy anhydrycie gdzie jest bardzo duża zawartość wody mogą pojawić się wykwity na powierzchni to raz a dwa to żaden producent rurek (potwierdzone w Wavinie) nie da gwarancji przy takim rozwiązaniu. Podobno może się coś złego dziać z wierzchnią warstwą rurek. Propozycja ze strony przedstawiciela Lafarge to taka siatkahttp://e-millennium.eu/pl/siatka-podkladowa-zbrojeniowa-z-wlokna-szklanego-110g-m2.html?utm_source=shopmania&utm_medium=cpc&utm_ca mpaign=direct_link Można ją przymocować gdzieś co 1,5 metra i do tego wiązać rurki bez problemu.Jestem w przyszłym tygodniu umówiony z nim na spotkanie na budowie to mam nadzieje już omówić dokładnie wszystkie kwestie związane z wylewką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sturmer 21.10.2014 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Też myślę nad wylewką anhydrytową. Robisz w całym domu, tzn w pomieszczeniach mokrych też? Jak odizolujesz odpływ liniowy? Dlaczego Lafarge, a nie np Wolplan? Do mnie bardziej przemawia wolplan, bo przyjeżdżają specjalnym kontenerem na budowę i na miejscu robią mieszankę, a lafarge ma max 3 godz na wylanie, bo wożą cysterną z betoniarni. Czytałem też problemy użytkownika posadzki, jak się okazało że cysterna była zabrudzona po poprzedniku keramzytem i zamiast przewodnika miał izolator podłogówki. http://forum.budujemydom.pl/Sfuszerowana-wylewka-anhydrytowa-Co-robic-t14978.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 21.10.2014 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Tak - w całym domu. Z tym że fragment pod prysznicem będzie zrobiony zwykłą betonową. Jeśli chodzi o betoniarnię Lafarge to mam ją niecałe 40 km od budowy więc chyba problemu nie będzie. A Wolplan jakoś mi nie wpadł w oko ale postaram się coś zaleźć na ich temat i ewentualnie porozmawiać. Wpis czytałem tylko że ostatni jest z 2011r a o efekcie reklamacji facet już się nie odezwał, więc trudno powiedzieć coś konkretnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 30.10.2014 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Wczoraj na budowie spotkałem się z przedstawicielem Lafarge. Ustaliliśmy wstępne warunki wylewki. Ma to się kręcić w okolicach 40-45 zł za m2. Dokładniejsza wycena na dniach. Podpytałem się dokładnie o przygotowanie podłoża, dylatacje i resztę niezbędnych szczegółów co by wylewka wyszła na 5.Przy okazji kolejne odczyty temperatur: Na zewnątrzhttp://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=286766&d=1414613052&thumb=1Wewnątrzhttp://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=286767&d=1414613126&thumb=1Przy liczniku wodyhttp://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=286768&d=1414613217&thumb=1Pod płytąhttp://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=286769&d=1414613246&thumb=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 30.10.2014 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 No i następny plan wzioł w łeb. Doszedłem do wniosku iż by nie szlifować nierówności na płycie położę na to grubą folię budowlaną a na to siatkę stalową 15*15 i powiążę do tego rurki ogrzewania. Na szczęście wczoraj odbyłem rozmowę z przedstawicielem Lafarge od anhydrytu. Jak usłyszał co chcę zrobić to lekko się nogi pod nim ugięły. Bezwzględnie sprzeciwił się takiemu rozwiązaniu. Przy anhydrycie gdzie jest bardzo duża zawartość wody mogą pojawić się wykwity na powierzchni to raz a dwa to żaden producent rurek (potwierdzone w Wavinie) nie da gwarancji przy takim rozwiązaniu. Podobno może się coś złego dziać z wierzchnią warstwą rurek. ... Ze co? Ze niby od stali ma sie cos dziac z rurkami ? Czy od stali w anhydrycie? Do czego odnosil sie Wavin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 30.10.2014 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Przy nawet niechcącym lekkim przegrzaniu rurki wierzchnia jej warstwa przy kontakcie ze stalą może ulec uszkodzeniu. Co oczywiście nie oznacza że musi. Ale widać producent dmucha na zimne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 30.10.2014 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Przy nawet niechcącym lekkim przegrzaniu rurki wierzchnia jej warstwa przy kontakcie ze stalą może ulec uszkodzeniu. Co oczywiście nie oznacza że musi. Ale widać producent dmucha na zimne. Trudno mi to sobie wyobrazic. Wez to powiedz tym wszystkim, ktorzy maja pex-y zatopione w plycie fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 30.10.2014 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Co ja mogę! Tak zasugerował producent a Lafarge stanowczo odradziło dodatkowo z uwagi na bardzo dużą ilość wody w materiale. Jak ewentualnie miał bym mieć z tego tytułu jakiekolwiek komplikacje w razie godziny W to wolę dmuchać na zimne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 30.10.2014 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Co ja mogę! Tak zasugerował producent a Lafarge stanowczo odradziło dodatkowo z uwagi na bardzo dużą ilość wody w materiale. Jak ewentualnie miał bym mieć z tego tytułu jakiekolwiek komplikacje w razie godziny W to wolę dmuchać na zimne. Znaczy sie, zastosujasz zalecana siatke ? Bedziesz trzaskal foty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 30.10.2014 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 (edytowane) Nie tej siatki nie daję i niestety ale trochę będę musiał się nawiercić. Pojadę tradycyjnymi uchwytami. Na dole mam rozstawy po 25-30 cm to może dwa wiertła wystarczą. Ta siatka jak zaglądasz do autorusa jest g.....o warta. Edytowane 30 Października 2014 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 24.11.2014 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 No trochę się dzieje. Na poddaszu posadzka wyrównana i styropian położony w dwóch pomieszczeniach. Zaczynam też przygotowania do dolnego źródła. Na razie są dwie wiadomości. Jedna dobra druga z jednej strony dobra a z drugiej zła. Dobra to znalazłem rozdzielacz do DZ za rozsądne pieniądze. Druga to taka że jest woda już na 1,2m i to ta dobra strona a zła to będzie w tym układzie kłopot z wykopami pod DZ. Poniżej 1,2 wykopy zaczynają się obrywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts