Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budujemy DN Karen

Recommended Posts

Już był w ogródku już witał się z gąską a tu dupa blada.

Po przejrzeniu deklaracji użytkowych drzwi chyba WIKĘD odpadnie. Parametr przepuszczalności powietrza na poziomie klasy 2 (oznacza to ni mniej ni więcej jak infiltrację powietrza przy rozmiarze tych drzwi do 40m3/h przy ciśnieniu próbnym 300 Pa, przy klasie 3 jest to max 13,5 m3 ale przy ciśnieniu 600 a przy 4 tylko 4,5 m3 przy 600) to delikatnie mówiąc trochę mało. Nie wiem co myśleć o KMT bo drzwi praktycznie identyczne a deklarują 4 klasę. Tak więc chyba pomimo konieczności wydania większej kasy rozpatrzę CALA i OKNOPLUSA.

Hej, wybrales w koncu cos ?

• Odpowiedzi 324
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj. Po głębokich przemyśleniach raczej pozostanę przy pierwszym pomyśle. Czyli czekam do wiosny na wylewki i będzie CAL z ciepłym progiem. Napaliłem się wcześniej na WIKĘDA ale szczelność tak jak pisałem mnie zbiła z tropu i w rezultacie zrezygnowałem. Tak samo z DZ chyba jednak będzie powietrzna bo jak zaczął kopać koparką to praktycznie zamiast rowu 1,5 m szerokiego trzeba ryć 4-5m bo wszystko się obrywa.

No wlasnie, ja tez chcialem CAL-a, ale bylem przekonany, ze ma przpeuszczalnosc 4. Ale ostatnio zajrzalem do ich katalogu, lub strone, i okazalo sie ze tylko 3. A mozliwe ze u mnie wiatrolapa nie bedzie.

Zadeklarowana 3 to moim zdaniem już dobry wynik i nie ma co się czepiać. Deklarowana 4 przy drzwiach zew. to moim zdaniem naciągany wynik. Mało jest takich produktów. Ze względu na tą 4 też zrezygnowałem z KMT bo praktycznie ich drzwi niczym się nie różnią od WIKĘDA a różnica dwóch punktów jest wręcz niewiarygodna.

Ze względu na tą 4 też zrezygnowałem z KMT bo praktycznie ich drzwi niczym się nie różnią od WIKĘDA a różnica dwóch punktów jest wręcz niewiarygodna.

Czy twoje watpliwosci sa uzasadnione - tu by byl ostrozny w wyrokowaniu, bo podaje te dane na jakies podstawie chyba a nie z kapelusza. Ale watpliwosci mam podobne.

O ile mnie pamiec nie myli, Stolpaw dla swoich Stolterm deklaruje 4. A to juz produkt porownywalny do CAL-a.

Czy twoje watpliwosci sa uzasadnione - tu by byl ostrozny w wyrokowaniu, bo podaje te dane na jakies podstawie chyba a nie z kapelusza. Ale watpliwosci mam podobne.

O ile mnie pamiec nie myli, Stolpaw dla swoich Stolterm deklaruje 4. A to juz produkt porownywalny do CAL-a.

A widziałeś klasę wodoszczelności?

Chętnie to zrobię ale obawiam się że wcześniej jak w święta nie będę na budowie a mam tam 80km. Dokumentacja została niestety tam.

Przypomne sie w Wigile :)

Wracajac do drzwi i deklaracji producenta. Przygladales sie moze kompozytowym Vikkinga? 6A/4. Co prawda w wersji A+.

edit: zreszta cholera wie...ktorych

Edytowane przez karolek75

Przypomne sie w Wigile :)

Wracajac do drzwi i deklaracji producenta. Przygladales sie moze kompozytowym Vikkinga? 6A/4. Co prawda w wersji A+.

edit: zreszta cholera wie...ktorych

Przejrzałem ale chyba to będzie nie ta półka cenowa. Może to być tak jak z PVC Oknoplusa. Drzwi z nakładkami zaczynały się od 9K w górę. Zwykłe były do przełknięcia tyle że ta ramka w około mi się nie podobała, ale parametry miały naprawdę nie złe. Nawet je oglądałem i macałem. Wyglądały naprawdę solidnie.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Witam serdecznie

Przyjemnie się czyta twój dziennik.

Czytając go wcześniej chyba po raz pierwszy zastanowiłbym się nad płytą fundamentową, Jakoś przy mojej budowie szybko ze względu na koszt ją odrzuciłem. W sumie u mnie dom parterowy i duża powierzchnia zabudowy 217 m2 . Możesz podać koszt m2.

Pozdrawiam

Cześć

Przy takiej powierzchni pewnie też bym robił tradycyjny fundament. U mnie koszt już z wszystkimi elementami czyli wymiana gruntu, wszystkie podsypki, koparka itp. wyszedł około 400 - 420 zł za m2 tylko u mnie jest tego 120 m2. Robiąc to własnymi siłami mógłbym ewentualnie gdzieś z 50-70 zł na metrze zaoszczędzić.

Pozdrawiam

Cześć

Przy takiej powierzchni pewnie też bym robił tradycyjny fundament. U mnie koszt już z wszystkimi elementami czyli wymiana gruntu, wszystkie podsypki, koparka itp. wyszedł około 400 - 420 zł za m2 tylko u mnie jest tego 120 m2. Robiąc to własnymi siłami mógłbym ewentualnie gdzieś z 50-70 zł na metrze zaoszczędzić.

Pozdrawiam

Dwa razy droższa od fundamentów by wyszła. A zdrowia na własną prace brak.

Robisz ciekawe badania z pomiarem temperatury pod płytą, ciekawe czy ktoś robi z wnętrza fundament ocieplonego na zewnątrz....

Dzięki