Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

słuchaj t12345t jest takie powiedzenie CHESZ UDERZYC PSA ,KIJA ZAWSZE ZNAJDZIESZ.ZJAWISKO ZJAWISKIEM.NASTĘPNY MĄDRALA.WSZYSTKO MOŻNA WYTŁUMACZYĆ JAK SIĘ CHCE.CIEKAWE CO TY BYŚ ZROBIŁ JAK BY TOBIE PĘKŁA SZYBA I TOBIE NIE UZNALI GWARANCJI?ALBO ZLE ZAMONTOWANE OKNO ALBO WADA FABRYCZNA.CO JA MAM WSPÓLNEGO Z TYM PĘKNIĘCIEM?JEDYNE TO ŻE JESTEM WŁAŚCICIELEM TEGOŻ OKNA.JAK POWIEDZIAŁEM ZE NIKT W DOMU NIE MIESZKA TO OD RAZU INNA ROZMOWA.ROZUMIEM ZE MOZE BYC PRZECIĄG I TRZAŚNIE OKNO I MOŻE PĘKNĄĆ SZYBA.TAK SAMO MOŻNA SKAZAĆ KOGOŚ KTO JEST NIEWINNY.WSZYSTKO JEST MOŻLIWE.JA CHIAŁBYM BYC FAIR I CHCĘ BY VETREX BYŁ ZE MNĄ FAIR.KUPIŁEM ICH OKNA A NIE INNEGO PRODUCENTA CZYLI IM ZAUFAŁEM.ZAUFAŁEM JAKOŚCI .CZY JA ZA DUŻO WYMAGAM.KLIENT PŁACI I WYMAGA

CZY JA ZA DUŻO WYMAGAM.KLIENT PŁACI I WYMAGA

posłuchaj dzimberto, po pierwsze nie krzycz na mnie drukowanymi literami. Po drugie ja jestem bardzo, ale to bardzo prokonsumencki jednak jak słyszę argument "płacę i wymagam", to przechodzę na drugą stronę barykady. Twoje prawo składać reklamacje, ich prawo ją odrzucić. Takie są reguły gry. Nie zgadzasz się idź do sądu może wygrasz, może nie. Sędziemu nie płacisz, więc za dużo nie możesz od niego powymagać. Jedynie pozew drukowanymi literami jakby co.

Byłem wkurzony na vetrex i dział reklamacji.nie mówie że vetrex to zła firma

Dzimberto nawet gdybyś mówił, to mnie tam nic do tego. Irytację rozumiem, ale wiem też jakie są, a właściwie mogą być reguły gry. Ty reklamujesz, oni przyjmują lub nie. Takie prawo. Co dalej wiadomo, więc... co się tu marnować. Masz załatwioną sprawę i jest ok. Mogło być inaczej i też byłoby ok do czasu rozstrzygnięcia sporu, a wierz mi mógłbyś stracić rok i dopiero wtedy się zdziwić, że zapłaciłeś a wymagać nie możesz:-).

wygrał by sprawę w sądzie.Sąd powołuje w takich przypadkach biegłych z http://www.imp.edu.pl/

Ich expertyzy nie mają równych sobie.

Charlie, niektórzy mają Cię tu za eksperta od szkła. No może. Ja bym z góry jednak nie zakładał, kto wygra w sądzie ze zwykłej procesowej i eksperckiej ostrożności. Nie widziałem, nie stwierdziłem przyczyny, nie wypowiadam się w kwestii ostatecznych rozstrzygnięć, a już na pewno sądowych.Tyle.

A co do biegłych, to sąd powołuje takich jacy są wpisani na listę właściwego sprawie Sądu Okręgowego.

Edytowane przez T12345T

Witam

biegli sądowi :) - miałem okazję mieć styczność, no już jakiś czas temu i w zupełnie innym temacie ale ich kompetencje były hmmmm delikatnie mówiąc dość kiepskie ale wpisani byli oczywiście na odpowiednią listę jakieś 15-20 lat wcześniej i posiadali wiedzę właśnie tak odległą :)

Pozdrawiam

PAN Z DZIAŁU REKLAMACJI POWIADOMIŁ MNIE I PRZYJĄŁ REKLAMACJĘ,CZYLI JESTEM ZADOWOLONY.BĘDĘ W 100% JAK JUŻ SZYBA BĘDZIE WPRAWIONA.POZDRAWIAM WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW.PS.ZASTANAWIAM SIE NAD PIECEM DO DOMU NA EKOGROSZEK Z PODAJNIKIEM.MOŻĘ KTOŚ BY COŚ WRZUCIŁ COŚ NA FORUM I DORADZIŁ,TAK PO PRZYJACIELSKU OCZYWIŚCIE JAKI PIEC.DOM 120 m2..PROJEKT DOMU EWA ARCHETON.SUPOREX 24CM+15 cmSTYROPIAN TERMOORGANIKA PLATINIUM(GRAFITOWY).OKNA OCZYWIŚCIE VETREX 3SZYBY.DACH DESKOWANY DACHÓWKA.DOCIEPLENIE SKOSÓW DACHU 25CM 0,39LAMBDA ISOVER.DO TEGO BĘDZIE BOJLER140LITRÓW I OK 40m2 PODŁOGÓWKI.JEŚLI KOGOŚ URAZIŁEM I OBRAZIŁEM TO Z GÓRY PRZEPRASZAM

Charlie, niektórzy mają Cię tu za eksperta od szkła. No może. Ja bym z góry jednak nie zakładał, kto wygra w sądzie ze zwykłej procesowej i eksperckiej ostrożności. Nie widziałem, nie stwierdziłem przyczyny, nie wypowiadam się w kwestii ostatecznych rozstrzygnięć, a już na pewno sądowych.Tyle.

A co do biegłych, to sąd powołuje takich jacy są wpisani na listę właściwego sprawie Sądu Okręgowego.

Wolałbym żebyś ważył słowa w momencie kiedy występujesz tu jako kompletny TEORETYK.

Chciałbym Ci zwrócić uwagę, że Sąd w momencie kiedy "jego" biegły sądowy nie daje rady (z braku kompetencji oczywiście) korzysta z wiedzy odpowiednich instytutów - np. IMP. Zresztą kompetencje biegłych sądowych można podważyć właśnie expertyzą IMP - sukces murowany :)

A piszę to TEORETYKU od wszystkiego :) bo sam uczestniczyłem w kilku takich sprawach gdzie w tego typu tematach opinia IMP jest nie podważalna bo nie ma za bardzo kim ją dźwignąć. Zresztą sam to powinieneś wiedzieć jeśli masz odrobinę rozsądku.

Edytowane przez Charlie

Wolałbym żebyś ważył słowa w momencie kiedy występujesz tu jako kompletny TEORETYK.

Jakoś mnie to nie obraża. Kompletny teoretyk brzmi nawet dumnie! :-). Chociaż z wrodzonej skromności przyznam, że daleko mi do kompletności, cokolwiek Pan ekspert pisząc to ma na myśli.

Chciałbym Ci zwrócić uwagę, że Sąd w momencie kiedy "jego" biegły sądowy nie daje rady (z braku kompetencji oczywiście) korzysta z wiedzy odpowiednich instytutów - np. IMP.

Charlie mój Ty ulubiony ekspercie FM. Ja jestem tylko "kompletnym teoretykiem", Biegli są z zasady niekompetentni. Sędziowie tępi, bo powołują niekompetentnych biegłych. Na palcu boju zostajesz Ty bo byłeś raz czy dwa na sali sądowej i Instytut Mechaniki Precyzyjnej.

Ja to widzę trochę inaczej. Odsyłam Cię zatem (czysto teoretycznie oczywiście, bo nie wątpię, że swoje i tak wiesz) do art. 278 i 290 Kpc. Możesz też zaszczyć wszystko co pomiędzy, ale pamiętaj to grozi skażeniem wiedzą kompletnie teoretyczną! Jak już zaliczysz wstęp zerknij choćby do ciekawego wykładu Pani Sędziny Małgorzaty Brulińskiej pt "Biegły w świetle przepisów Kodeksu postępowania cywilnego i Kodeksu postępowania administracyjnego. Potem tu wróć i możemy zamienić dwa zdania na interesujący Cię temat. Kompletnie teoretyczny jakby nie było.

Zresztą kompetencje biegłych sądowych można podważyć właśnie expertyzą IMP - sukces murowany :)

Otóż mój Ty znawco procedury, kompetencji biegłych nie można podważyć ekspertyzą IMP. Co najwyżej można przy jej pomocy polemizować ze stanowiskiem zajmowanym przez biegłego w konkretnej sprawie. Na sali sądowej nikt oprócz Sądu nie jest władny oceniać czyichkolwiek kompetencji w jakiejkolwiek dziedzinie.

...sam uczestniczyłem w kilku takich sprawach gdzie w tego typu tematach opinia IMP jest nie podważalna bo nie ma za bardzo kim ją dźwignąć. Zresztą sam to powinieneś wiedzieć jeśli masz odrobinę rozsądku.

No jeśli uczestniczyłeś, to gdzie mnie tam do Ciebie. Ja nie uczestniczyłem, ale wiem, że istnieje na przykład takie coś jak Instytut Szkła i Ceramiki. Nie znam producenta szkła i szyb, który by z nim nie współpracował. Znam takich, którzy jakoś nie kojarzą IMP ze swoimi działaniami rynkowymi.

Jak tu z Tobą rozmawiać skoro sam się przyznajesz żeś teoretyk :)

Mój Ty nabiegleszy z biegłych ekspertów FM dla Ciebie mógłbym być jeszcze krasnoludkiem, myszką Miki, a nawet Królewną Śnieżką, że o Kubusiu Puchatku nie wspomnę.

P.S. chyba powinieneś wiedzieć, że ISiC, tak samo jak ITB nie ma monopolu na certyfikowanie w UE. Ale zgadza się, że Kraków jest mocno elastyczny w pewnych szklanych obszarach :)

Nie o to idzie co ja wiem, a czego nie wiem. Raczej odwrotnie. Jesteś mistrzem w odwracaniu kota ogonem!!! Dyskusja z Tobą na każdy temat to stracony czas. Czy to ty napisałeś cytuję:

opinia IMP jest nie podważalna bo nie ma za bardzo kim ją dźwignąć

Pokazałem, że ma kto dźwignąć, a Ty mi wyjeżdżasz z jakimś certyfikowaniem w UE. Mowa była o opiniach wydawanych w postępowaniach sądowych i tego się trzymaj bywalcu sal sądowych.

• 3 weeks później...
Szyba wymieniona przez serwisanta z vetrexu 15 lutego.cała operacja trwała 15min.jestem bardzo zadowolony z tak szybkiej realizacji reklamacji.pan z działu gwarancji kilka razy dzwonił i powiadomił mnie konkretnie kiedy i o której godzinie bedzie serwisant.wszystko w 100% ok.życzę powodzenia wszystkim .znikam z forum