Kamienios 23.08.2012 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Witam, Mam w domu 2 stropy. Pierwszy już zalany, teraz murowanie ścian nośnych na pierwszym piętrze. Ściany nośne zewnętrzne są oczywiście dobrze wymurowane, ale ściana nośna wewnątrz budynku jest przesunięta o jakieś 5-7cm w bok względem jej odpowiednika piętro niżej.Ściana z porothermu 24cm. Odchylenie jest dopuszczalne, czy trzeba rozbierać ścianę i ustawiać w odpowiednim miejscu? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamienios 23.08.2012 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Dodam, że norma zezwala na 2 cm...Kierownik budowy i architekt mówią, że może tak zostać. Pod stropem jest również dość solidny wieniec, również w miejscu tej wewnętrznej ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 23.08.2012 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Moim zdaniem zbyt duża odchyłka w szczególności na nośnej wewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajanadjembe 23.08.2012 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Dodam, że norma zezwala na 2 cm... Kierownik budowy i architekt mówią, że może tak zostać. Pod stropem jest również dość solidny wieniec, również w miejscu tej wewnętrznej ściany. Bardzo często kierownicy nie respektują norm, często je wręcz wyśmiewają. Po co więc są? Ja bym jednak wolała, żeby nie było aż takiej różnicy. Nie wiem jakie mogą być tego konsekwencje w przyszłości. Nawet gdyby kierownik i projektant napisali w dzienniku budowy i w projekcie, że jest taki kwiatek, przez co brali by odpowiedzialność na siebie, to nie wiem, czy spałabym spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 01.09.2012 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2012 Nie wiem co normy w tym temacie mówią ale na chłopski rozum w twoim przypadku można by uznać traktując sprawę ostro, że masz ścianę nośną (odejmując odchyłkę średnio 6cm) o grubości co najmniej 18cm a więc taką, jakie projektuje się często dla domów. Można by ten mankament potraktować bardziej łagodnie i uznać, że w ściana pracuje poprawnie na całej grubości bo obciążenia z pietra przekazywane są przez strop na cały przekrój ściany na parterze.Normy mówią, że ściana nośna może mieć grubość > 10cm gdy jest z materiału o Rc > 5Mpa lub więcej niż 15cm gdy Rc < 5Mpa. Do tego dochodzą jakieś współczynniki wyboczenia (zależność między wysokością a grubością ściany),. które można uznać w twoim przypadku za spełnione bo mury mają nadal te 24cm tylko się nieco mijają. Wytrzymałość ma zapas bo porotherm i jego klony ma zazwyczaj 10-15 MPa a gotowy mur na nich podobno >5MPa. Żeby cię uspokoić - w moim projekcie jest strop jednego z pomieszczeń pracujący w jednym kierunku - wsparty jedną krawędzią na ścianie zewnętrznej a drugą na belce opartej jednym końcem na ścianie zewnętrznej a drugim końcem na słupku murowanym z cegły, który stoi na stropie nad belką (nadprożem) 15cm a pozostałe 10cm nad słupem wymurowanym na parterze. Odchyłek słupa nośnego stropu piętra i słupka parteru wynosi 15cm a nie 6, tak jest w projekcie i wszystko gra. Ale ww. to jest wyłącznie moja opinia na twój problem.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts