JK2010 23.08.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 Dach czterospadowy, pełne deskowanie, papa, dachówka ceramiczna. Jak zapewnić wentylację dachu po założeniu podbitki drewnianej. Fachowcy mówią różnie. Jedni, że w ogóle nie trzeba nic robić , bo wentylacja będzie przez wróblówkę. Inni, że trzeba nawiercić podbitkę co 50 - 100cm. Co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemty 24.08.2012 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Ja narazie jestem na etapie ustalania co i jak bedzie wygladać w przyszłym domu i tez planuje dac pełne deskowanie i dachówkę i też mam dylemat jak zrobić wentylację.Po tym wszystkim co przeczytałem to zrobiłem mały szkic tego co powinno byćhttp://forum.budujemydom.pl/index.php?act=attach&type=post&id=14208 W sumie to powinieneś mieć przy pełnym deskowaniu dwie wentylacje:- nad deskowaniem a pod dachówką i ta jest realizowana właśnie przez wróblówkę- druga wentylacja równie ważna,to wentylacja pod deskowaiewm a ociepleniem poddasza - o ile jest ono użytkowe - realizujesz ją poprzez zostawienie szczeliny 3-4 cm pomiedzy deskami a ociepleniem no i w okapie musi być szczelina i na kalenicy też musi być otwór aby była cyrkulacja powietrza Co do podbitki to czytałem, żę ludzie a celu zapeniwnia wentylacji pod deskowaniem w każdym otworze pomiedzy krokwiami dają katkę wentylacyjną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.08.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 ...Fachowcy mówią różnie. Jedni, że w ogóle nie trzeba nic robić , bo wentylacja będzie przez wróblówkę. Jak będziesz słuchał takich "fachowców" to dobrze na tym nie wyjdziesz. Dach ma dwie przestrzenie wentylacyjne jedna to wentylacja pokrycia i tam funkcjonuje wróblówka a druga to wentylacja warstwy izolacji cieplnej i tam aby zapewnić wlot powietrza należy w podbitce wykonać otwory wentylacyjne. Wiele jest na ten temat na Forum należy tylko trochę oszukać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nowy25 09.06.2015 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Witam,Proszę o informację odnośnie wentylacji, czy jest konieczne zrobienie wlotów powietrza w podbitce ?Stan obecny - dom parterowy , poddasze nieużytkowe - graciarnia,dach koperta, dachówka ceramiczna, membrana paroprzepuszczalna, wełna między krokwiami i na to folia paroizolacyjna. Czy powinienem zrobić szczelinę wentylacyjną w podbitce tynkowej ? czy przez całą długość podbitki ? jak szerokość szczeliny wentylacyjnej będzie wystarczająca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 10.06.2015 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Jeżeli wełna jest ułożona pomiędzy krokwiami na styk do membrany paroprzepuszczalnej to nie ma sensu robić wlotów w podbitce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.06.2015 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2015 Bez względu na to jak jest ułożona wełna niema żadnego uzasadnienia robienie otworów bo nad wełną jest folia paroprzepuszczalna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts