Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domku drewnianego na działce budowlanej - czy warto?

xcb

Recommended Posts

Witam

Planuję kupić działkę budowlaną z zamiarem wybudowania domu murowanego, ale w okresie nie bliższym niż za 5 - 8 lat. Do tego czasu chciałem wybudować domek drewniany-letniskowy o powierzchni do 25m2 celem spędzania tam czasu w sezonie letnim. No i właśnie zastanawiam się nad sensem tej inwestycji, w koło budują się domy a ja będę tam spędzał weekendy w domku drewnianym? koszty takiego domku to około 20-25tys. Sorki za mało sprecyzowany temat, ale biję się z myślami nad sensem. Chciałbym mieć miejsce na letnie wypady z blokowisk. Czy spotkaliście się już z takimi inwestycjami?

Pozdrawiam

Ja się osobiście spotkałam, ale na działce rekreacyjnej, gdzie prawnie nie było to problemem. Na budowlanej nie. Jeszcze jedna sprawa. tego domu nikt Ci nie odbierze, chyba zdajesz sobie z tego sprawę, czyli będzie stał 'na dziko' . Co innego jeśli stawiasz np budyneczek gospodarczy (własnie max 25m) i jako taki go zgłosisz - a czy tam będziesz pomieszkiwał Ty, czy kosiarka, to już w zasadzie Twoja sprawa.

Co innego jeśli stawiasz np budyneczek gospodarczy (własnie max 25m) i jako taki go zgłosisz - a czy tam będziesz pomieszkiwał Ty, czy kosiarka, to już w zasadzie Twoja sprawa.

Dzięki, planowałem wybudować coś w stylu altanki do 25m2 żeby nie trzeba było pozwolenia na budowę, i pomieszkiwać tam w weekendy latem

• 5 months później...
xcb, a nie zastanawiałeś się czasem nad budową domu, który mógłby być połączeniem Twoich planów? Mam na myśli postawienie na tej działce domu drewnianego, ale nie na kilka lat, ale…na zawsze :) Dobrze wykonany dom drewniany, np. z bala posłuży Ci i jako miejsce odpoczynku na wakacje i do zamieszkania na stałe, kiedy podejmiesz decyzję o przeprowadzce. A klimat ma niepowtarzalny, uwierz… w mojej rodzinnie przerpowadzili się do takiego z bloku i jak twierdza :„była to jedna najlepszych życiowych decyzji” ;). W sumie, jest przytulny i ekologiczny, no i oszczędny. Wiem, ze stawiali z Honką, co wymagało poważniejszej inwestycji, ale to wszystko się chyba zwraca, bo praktycznie nic nie muszą „dokładać”. Uważam, że to przyszłościowe rozwiązanie i polecam je wszystkim znajomym, sama bym się skusiła ale na razie fundusze małe ;P. Jak będziesz potrzebować więcej info to daj znać ;)

• 3 weeks później...
Innym rozwiązaniem które nie raz już wskazywałem znajomym to letniskowy z gotowych elementów. Łatwa budowa, szybka , a po okresie kiedy nie będzie potrzebny rozbieramy i sprzedajemy. Co do domu z bala, ładne i drogie. Taniej szkieletowy a na zewnątrz tez może być drewno i tez to może być dom na lata.