Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie podłogowe + grzejnik+ piec gazowy kondensacyjny do tego

zwil

Recommended Posts

witam,

Mam zrobione ogrzewanie podłogowe + pociagniete rurki do grzejników już pod wylewką. zastanawiam sie teraz jakie grzejniki załozyć: jak sie wylicza zapotrzebowanie do metrów kwadratowych?

Biore pod uwagę 2 opcje. grzanie naraz tym i tym lub ewentualne wyłaczenie podłogówki i grzanie tylko grzejnikami, podłogowke mam w salonie, kuchnio-jadalni, sień+ hol i łazienka = to jest caly parter + osobne zasilanie do łazienki na górze. Nie wiem jakich kosztów moge sie spodziewac na grzaniu podlogowym, znajomy mi powiedzial ze niepotrzebnie ciaglem pod grzejniki skoro mam podłogówke, ale wole miec- grzejniki, tak czy siak jest zrobione.

a drugi temat to czy musi być większy piec jezeli mam takie i takie ogrzewanie? caly dom 173 metry pow. urzytkowej i planuje kupic kondensat gazowy z zasobnikiem. Wszyscy w sklepach polecają 24 kw, jaki powinienem wziąsc pod uwage przy zakupie. Z tego co sie orientowałem wazny jest serwis i czas serwisu piszą tez ludzie o taktowaniu, czy te piece poniżej za wysoki mają ten wspolczynnik od 9-24 kw i od 7-18 kw ?

myslalem o Vailant:

VC 246/3-5 (wersja jednofunkcyjna) Moc nominalna 24 kW c.w.u./ (o mocy 9-24 kW)

lub

VC 186/3-5 (wersja jednofunkcyjna) Moc nominalna 18 kW c.w.u./ (o mocy 7-18 kW)

link do pieców : http://www.vaillant.pl/klienci_indywidualni/systems-and-products/gas/gastype1/produkt_vaillant/ecoTEC_VC_plus.html

dom:

link do domu : projekt : http://www.archeton.pl/projekt-domu-szafran_654_widoki

Proszę o info.

jak sie wylicza zapotrzebowanie do metrów kwadratowych?

Nijak się to ma do siebie. Możesz mieć dom nieocieplony, albo bardzo dobrze ocieplony i wtedy zapotrzebowanie może być albo np. 150W/m2, albo np. 10W/m2, więc różnice są tak duże, że liczenie na metry nie ma żadnego sensu. Żeby dowiedzieć się czego potrzebujesz oszacuj ozc, a wtedy się dowiesz jaki kocioł Ci jest potrzebny i jakie grzejniki. Bez tego masz szansę na optymalny dobór jak na 5-kę w lotto.

Nie kupuj kotła 24kW, bo on na 99.99% jest dużo za duży do Twoich 173m2. Jeśli nie jest za duży, to mroźną zimą zapłacisz 3000zł za miesiąc grzania (30 dni po 50m3 gazu na dobę, czyli po ponad 2m3/godzinę). Jeśli, jak mi się wydaje, jest za duży, to będzie wtedy grzał mało komfortowo i mało ekonomicznie. Oszacuj ozc i wtedy dopiero dopasowuj kocioł, pewnie wyjdzie, że wystarczy Ci koło 12kW, a nie 24. Wybierz kocioł o jak najmniejszej mocy minimalnej, nie 9kW, jak w tych które wybrałeś, ale w okolicach 3kW. Moc ta jest ważna w okresach przejściowych, np. u mnie 9kW, to za dużo nawet w wielkie mrozy. Jak będziesz miał za dużą moc minimalną, to kocioł będzie taktował, co jest i mało ekonomiczne i mało komfortowe. Wybór kotła z zasobnikiem to dobry wybór - jest to bardzo wygodne. Nie sugeruj się podpowiedziami sprzedawców - ich biznes, to zarobić na sprzedaży, Twój to być zadowolonym z zakupu. Nie zawsze oba te biznesy się pokrywają...

Odnośnie podłogówki, to po co chcesz ją wyłączać ? Jeśli masz ją dobrze zrobioną i co najmniej 10cm styropianu pod podłogą, to będzie działać i w dodatku ekonomicznie. Grzej naraz podłogówką i grzejnikami tam, gdzie jej nie ma. Pytasz o koszty grzania podłogówką, ale one w małym stopniu zależą od poprawnie zainstalowanych podłogówki czy grzejników, ale przede wszystkim od ocieplenia domu. Żeby poznać koszty oszacuj ozc. jak widać w Twoim przypadku ozc jest dobre na wszystko ;-)

Spróbuję łopatą to samo wyłożyć...

Jeżeli zbudowałeś budę na grabie z blachy falistej - potrzebujesz sporego kotła.

Jeżeli zbudowałeś dom tylko NORMOWO, co oznacza straty ciepła na poziomie 0,3W/m2 x stK to zapotrzebowanie na ciepło TAKIEGO domu jest rzędu poszczególnych kW (od 4 do 6).

Z tego, co opisujesz wyraźnie widać, że NIE WIESZ co zbudowałeś!

DLATEGO powinieneś się dowiedzieć robiąc obliczenia zapotrzebowania domu na energię.

Zrób lub zleć to.

WTEDY bez problemu dobierzesz sobie kociołek.

Przy kaloryferach - kondensacyjny Ci niepotrzebny.

Szukaj takiego z zamkniętą komorą.

Adam M.

Narazie nie jest ocieplony, planuje ocieplić styropian 12-ka , w projekcie jest zapotrzebowanie na ciepło 14180 W. Dom z maxa jest zbudowany i układany tak że jest grubsza sciana (nie podlugosci jak robia gdzie niegdzie). no ja go nie budowałem ! w projekcie jest piec dwufunkcyjny vaillant vk 21/6 -2xe z zasobnikiem typu VIH Q120

14,18kW ?!!!

Zastrzeliłbym projektanta!

Adam M.

14,18kW przez 24 godziny to 340,32kWh energii na dobę do opłacenia!

Na miesiąc to 102096kWh.

Grzejąc prądem po 0,55gr za 1kWh to na miesiąc 5615,28zł.

Zabiłbym drania!

A.M.

Edytowane przez adam_mk

14,18kW ?!!!

Zastrzeliłbym projektanta!

Adam M.

14,18kW przez 24 godziny to 340,32kWh energii na dobę do opłacenia!

Na miesiąc to 102096kWh.

Grzejąc prądem po 0,55gr za 1kWh to na miesiąc 5615,28zł.

Zabiłbym drania!

A.M.

Ja bym się tak nie spieszył z tym zastrzeleniem projektanta, prawdopodobnie on tego wyliczac nie potrafi i wpisał na chybił trafił.

Naprawdę jest trudno osiągnąc takie obciążenie cieplne, a nie wierzę ze dom w projekcie jest całkowicie nieocieplony lub bardzo słabo.

A tak na marginesie na miesiąc to nie 102096 kWh a 10 razy mniej czyli 10209,6 kWh pod warunkiem ze cały miesiąc temp zewn. byłaby -20 oC (III strefa) co raczej jest niemozliwe. Przy gazie koszt to ok 3000 zł co nie zmienia faktu ze to rachunek kosmos

I powstaje PROBLEM!

:lol:

WIERZYĆ takiemu fachowcowi czy NIE?

WIE co gada, czy GADA, co wie?

Od początku widać, ze tu ktoś MNIEMA na temat.

Sugerowałbym dogłębne podrążenie zagadnienia przez inwestora.

Przyjmując za PRAWDĘ i bez weryfikacji niektóre dane dochodzimy do absurdu/idiotyzmu.

Jeżeli NAPRAWDĘ TAK TO ZAPROJEKTOWAŁ, to należy Go co najmniej storturować, jak nie odstrzelić!

:lol:

Adam M.

Narazie nie jest ocieplony, planuje ocieplić styropian 12-ka , w projekcie jest zapotrzebowanie na ciepło 14180 W.

14kW to 1.4m3 gazu na godzinę, czyli koło 33m3/dobę, czyli mroźną zimą rachunek za miesiąc wyniesie za gaz koło 2000zł. Zastanów się, czy chcesz tyle płacić, bo to tylko za 1 miesiąc. Dobrze, że jeszcze nie jest ocieplony, bo możesz zgłębić temat i dokładnie go przemyśleć. Ociepliłeś już dach ? Przez dach najwięcej ucieka. Adam_mk niestety słusznie się burzy...

jeszcze nie ocieplałem, planuje jakos w najblizszym czasie, 15 ka wełna miedzy wierzbe a na to dycha.

14kW to 1.4m3 gazu na godzinę, czyli koło 33m3/dobę, czyli mroźną zimą rachunek za miesiąc wyniesie za gaz koło 2000zł. Zastanów się, czy chcesz tyle płacić, bo to tylko za 1 miesiąc. Dobrze, że jeszcze nie jest ocieplony, bo możesz zgłębić temat i dokładnie go przemyśleć. Ociepliłeś już dach ? Przez dach najwięcej ucieka. Adam_mk niestety słusznie się burzy...

jeszcze nie ocieplałem, planuje jakos w najblizszym czasie,

Pomyśl, czy się nie da dołożyć trochę więcej tego ocieplenia. 25 wełny i 12 styro, to ocieplenie na wczoraj, a nie na dziś i kolejne lata. W porównaniu do całego ocieplania koszt wełny, czy styropianu to nie tak dużo.

• 2 months później...

Witam.

Też mam dylemat związany z piecem. Projekt zakłada 24kw

Podłoga 20cm styro elewacja wełna 15cm poddasze 25 wełna.

Podłogówka chyba cały parter i łazienka na poddaszu pozostałe pokoje grzejniki.

Jaki piec powinien wystarczyć jeśli nie 24kw? Projekt ma 139m2 (200m2) MELITE II

Jakiej firmy piec wybrać to też dylemat.

Edytowane przez Kristopfer

Projekt zakłada 24kw

Plaga jakaś... 24kW jest potrzebne jeśli kupisz kocioł 2-funkcyjny grzejący przepływowo wodę, ale lepszy komfort jest przy kotle jednofunkcyjnym z zasobnikiem. Wtedy kocioł można (i warto) dopasować do zapotrzebowania budynku na ciepło. U Ciebie prawdopodobnie wystarczy 12kW, ale żeby wiedzieć na pewno, trzeba zerknąć do wyliczeń ozc.

No tak, dało by to jakiś sens gdyby zastosować piec śmieciucha co by zapalenie byle czego aby tylko nagrzać zasobnik.

Hmm A co by powiedzieć na taką obcję.

-Piec gazowy jednofunkcyjny

- solary

- kominek z płaszczem wodnym

To wszystko podpiąć do zasobnika 1000l

Piec gazowy jedna spirala zasobnika a solar z kominkiem druga. Jest słońce solar trochę złamie temp bo nie mówię że ogrzeje i resztę dogrzeje piec. A jak będą bardzo mroźne dni lub będę chciał klimat na święta w domu odmienić i zapalę w kominku to znów wspomogę zasobnik. A jak by już tak dłużej zima ostro trzymała to kominek używać jako wspomaganie bo mam trochę lasu i coś z tym drzewem trzeba robić. A jak by nie patrzył to palenie weekendowe zagrzanie zasobnika dobrze to na dwa dni powinien wystarczyć.

Ileż to ognisk musiałbym zrobić żeby to drewno efektywnie wykorzystać.

Zastanawia mnie jedna rzecz jak połączyć solar z kominkiem żeby sobie bomby nie zrobić.

Zasada jest prosta zawory kulowe i sam decyduje co kiedy płynie, tylko boję się jak zabraknie gospodarza lub (skleroza zadziała)i ktoś np. zapali kominek a zawory zamknięte i mamy małe booom...!!!!

A jak już to rozpracuje to pytanie o podłogówkę w ilu procentach domu ją robić projekt MELITE II.

Parter

- wiatrołap

- komunikacja

- kuchnia

- łazienka

i zastanawiam się nad salonem i jadalnią jadalnia może jeszcze ale część salonowa dywan sofa i po podłogówce.

Poddasze

- łazienka

- trzy sypialnie grzejniki

strych nad garażem nie wiem ...?

Edytowane przez Kristopfer

A jak już to rozpracuje to pytanie o podłogówkę w ilu procentach domu ją robić projekt MELITE II.

Dom nie jest ogromny, a skoro masz gaz to proponuję go dobrze wykorzystać. moja propozycja to 100% podłogówki i kondensat. Skoro jeszcze nie masz instalacji, to przypuszczam, że dom jeszcze nie dokończony. Proponowałbym dokładnie przejrzeć wykonanie izolacji i poprawić tam, gdzie się pojawią jakieś błędy - newralgiczny jest dach. Pod dachem wełna powinna być wszędzie szczelnie ułożona, paraizolacja powinna być szczelna bez dziur, wycinek na krokwie itp. Wszelkie dziury i szpary powinny być zaklejone taśmą, paraizolacja powinna być szczelna również od strony ścian. Ociepl też od góry i dołu balkony przynajmniej 3-5ką. Dach proponowałbym ocieplić trochę lepiej, ale nie wiem czy się jeszcze da.

Jeśli masz drewno za darmo lub prawie za darmo, to możesz wstawić gdzieś bufor, śmieciucha i w nim to drewno spalać. Kominek z p-w to kotłownia w salonie - nie jestem przekonany czy to dobry pomysł, ja bym nie chciał.

Solary do ogrzewania sobie odpuść, nic to nie da. Ja mam 4 panele i uwierz, że zimą solary nie działają. Jak chcesz, to zerknij na monitoring moich solarów: http://pompaciepla.scienceontheweb.net/graph_13.html

Jak widać w listopadzie parę razy nagrzały mi około 200l do 35 stopni, co daje marnych kilka kWh, więc poniżej 1m3 gazu

Edytowane przez rwxw

Dom stoi surowy zamknięty właśnie od dziś.

Mysle że poddasze będzie naprawde szczelne i dobrze ocieplone. Pełne deskowanie już jest co trochę poprawi szczelność i baryjerę wychładzania.

Sprawa ocieplania jest otwarta jeszcze nie zaczęta.Napeno elewacja 15cm. poddasze zakładałem 25cm wełna.