Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepłomierz do kotła - doświadczenia.

SUSPENSER

Recommended Posts

Zamontowałem niedawno ciepłomierz do kotła i będę się tu dzielił doświadczeniami co i jak przebiegło, no i jak to działa w praktyce.

No to jedziemy:

- ciepłomierz kupiony w Allegro za śmieszne 60 zł + przesyłka [CEK 539 bez ważnej homologacji, ale sprawny i z małym przebiegiem tj. około 2 lat i 20 GJ],

- zamontowałem go na powrocie po założeniu redukcji [mam rury 1" a ciepłomierz ma przyłącza 3/4" a w środku ma 1/2"] - na szczęście udało się nagiąć rury i dodatkowe ok. 20 cm weszło pomiędzy zawór kulowy a przyłącze powrotu kotła [trzeba było oczywiście spuścić wodę z kotła a potem ją uzupełnić odkręcając zawór na powrocie i zaworek do uzupełniania wody w instalacji - pobulgotało z 2 godziny i ucichło],

- czujnik temperatury zasilania zamontowałem przylgowo na stalowym trójniku na wyjściu z kotła i zaizolowałem go folią aluminiową oraz nakładką piankową do izolowania rur.

Po pierwszym włączeniu niemiłe zaskoczenie - pompa CWU pracuje głośniej niż przed akcją - pewnie jest to efekt przytłumionego powrotu [z 1 do 1/2"], druga sprawa to ciepłomierz pokazuje niewiarygodnie niski przepływ ciepła [3 MJ/dobę].

Okazało się, że choć przylgowy montaż czujników temp. działa w miarę dobrze w innych przypadkach o tyle tu działa to kiepsko [jest słaba dynamika zmian bo czujnik nagrzewa się dopiero od powierzchni rury co trwa ileś czasu, więc pomiar będzie zaniżony].

Dodatkowo u mnie jeden z czujników był zamontowany w gnieździe ciepłomierza dzięki czemu miał bezpośredni kontakt z wodą a drugi był przylgowo na rurze - efekt to okresowe [przez pewien czas od włączenia się pompy] wskazywanie wyższej temperatury powrotu niż zasilania co powodowało ujemne wskazania ciepła przesyłanego instalacją.

Rozwiązaniem jest zamontowanie na zasilaniu [wyjściu z kotła] zaworu kulowego z gniazdem do montażu czujnika i wymiana zwykłego zaworu na taki [chodzi o to, żeby nie przerabiać instalacji].

Na razie szukam takiego zaworu 1" i znalazłem jedynie tu:

http://www.ekomatic.gorzow.com/index.php?cmd=oferta&akcja=kategoria&kategoria=Ciep%B3omierze%20kompaktowe%20typu%20CEK%20539&kategoria_gl=Powogaz%20-%20Oferta

w Allegro proponują jedynie 3/4" [50 zł z przesyłką] a w lokalnych hurtowniach w ogóle nie wiedzą co to jest.

Zastanawiam się nad tym 3/4" bo skoro powrót i tak mam 1/2" to powinno być ok.

Zobaczę jeszcze co będzie po uruchomieniu pompy CO bo już przy pompie CWU przepływ osiąga 0,614 m3/h [ciepłomierz ma nominalnie 0,6 a maksymalnie 1,5 m3/godz] - może jakiś instalator to przeczyta i się wypowie czy to będzie działać.

Edytowane przez SUSPENSER

pozwolę sobie zadać Ci pytanie odnośnie pomiaru temperatury na twoim wątku żeby nie zaśmiecać "rankingu"

Jak już pisałem zamontowałem ciepłomierz i muszę zrobić jeszcze trochę poprawek [np. pomiar temp. czujnikiem montowanym przylgowo przekłamuje i muszę kupić zawór kulowy 1" z gniazdem na czujnik PT500 - szuka i szukam i znaleźć nie mogę takiego nigdzie a na pewno takie są].

czy dobrze rozumiem że chcesz dokonywać pomiaru wody w rurach układu aby mieć odczyt bez przekłamań w postaci przejścia przez barierę woda-metal i związanych z tym strat oraz zminimalizować niedokładność pomiaru???

rozumiem że chodzi o wersję wkręcaną czujnika???

może spróbuj zamiast zaworu kulowego zastosować trójnik i w miejsce jednego z odgałęzień wkręcić rzeczony czujnik???

myślałeś już o takim rozwiązaniu???

Witam ja mam od 3 lat jak zakupiłem ster rt09 pid -czujnik temp goły bez tulejki mosieznej i grubo owinięty folja alum i dobrze ocieplony i mocno przykręcony opaską do rury fi 28 z cu zamontowany około jednego metra od płaszcza kotła - dlatego ten i inne- sterownik tak dobrze pracuje i z którego jestem mega naprawde zadowolony - jak miałem zamontowany czujnik temp w płaszczu -porażka ster tak nie współpracował dobrym spalaniem mam też inne sterowniki ala -pid i nie tylko one są podpięte na stałe w razie awarii któregos z nich i też taką metodą zamontowania czujnika ---to jest moja darmowa rada pozdr

pozwolę sobie zadać Ci pytanie odnośnie pomiaru temperatury na twoim wątku żeby nie zaśmiecać "rankingu"

czy dobrze rozumiem że chcesz dokonywać pomiaru wody w rurach układu aby mieć odczyt bez przekłamań w postaci przejścia przez barierę woda-metal i związanych z tym strat oraz zminimalizować niedokładność pomiaru???

rozumiem że chodzi o wersję wkręcaną czujnika???

może spróbuj zamiast zaworu kulowego zastosować trójnik i w miejsce jednego z odgałęzień wkręcić rzeczony czujnik???

myślałeś już o takim rozwiązaniu???

Tak, tak, tak, ale dzięki za podpowiedź.

Najłatwiej i bez przerabiania instalacji będzie wymienić jeden z zaworów na taki z wejściem pod czujnik.

Witam ja mam od 3 lat jak zakupiłem ster rt09 pid -czujnik temp goły bez tulejki mosieznej i grubo owinięty folja alum i dobrze ocieplony i mocno przykręcony opaską do rury fi 28 z cu zamontowany około jednego metra od płaszcza kotła - dlatego ten i inne- sterownik tak dobrze pracuje i z którego jestem mega naprawde zadowolony - jak miałem zamontowany czujnik temp w płaszczu -porażka ster tak nie współpracował dobrym spalaniem mam też inne sterowniki ala -pid i nie tylko one są podpięte na stałe w razie awarii któregos z nich i też taką metodą zamontowania czujnika ---to jest moja darmowa rada pozdr

Dzięki Bernardzie - niestety na wyjściu mam zawory i złączki stalowe a skoro czujnik powrotu jest zamontowany w ciepłomierzu mając styk z wodą to ten z zasilania też muszę tak umieścić - inaczej pomiary będą niewiarygodne.

Najłatwiej i bez przerabiania instalacji będzie wymienić jeden z zaworów na taki z wejściem pod czujnik.

skoro i tak aby osiągnąć zamierzony efekt musisz wymienić zawór to moze taniej a tak samo efektywnie będzie zamienić jakieś kolano na trójnik i na 3 jego odgałęzienie założyć odpowiednią redukcję??? ja tak zrobiłem tworząc obieg kotłowy. zdjąłem kolano i w jego miejsce wstawiłem trójnik

P1173809.jpg

poszukaj czegoś w ten deseń

http://www.bricoman.pl/pl/product/30789/kurek-kulowy-niklowany-z-korkiem-zaworkiem-spustowym-i-dlawikiem-z-dzwignia-stalowa---1

wiertłem 5mm przewiercasz tylny większy korek i powiększasz otworek w środku, bo ma ok 4 mm. Dobierz do tego odpowiednią uszczelkę gumową, lub wytnij z kawałka jakiegoś wężyka, tak by ją ścisnęło podczas dokręcania korka.

realizacja

DSC03189.jpg

Edytowane przez Vld

Dowiedziałem się, że podobno zawór 1" jest, ale nie pasuje pod ten czujnik - w takim razie pozostaje mi zamontować trójnik i tu mam pytanie: czy wiecie gdzie taki kupić ?

Czujnik to PT500 w osłonie o średnicy 5 mm:

http://imageshack.us/photo/my-images/513/imag0089q.jpg/

Edytowane przez SUSPENSER

Wcale nie musi - właśnie zamówiłem trójnik 1" [z tulejką gwintowaną i oringiem] pod mój czujnik - gdy przyjedzie dam znać czy działa :)

Zawory 1" pod czujniki także mają, ale trzeba na nie tydzień czekać a mi jednak bardziej pasuje trójnik.

Jakby ktoś szukał podaję link:

http://www.ekomatic.gorzow.com/index.php?Submit=Powr%F3t&cmd=oferta&kategoria=Ciep%B3omierze+kompaktowe+typu+CEK+539&kategoria_gl=Powogaz+-+Oferta&akcja=kategoria&zm=1

• 2 years później...
Znalazłem takie coś na allegro, pewnie straciły legalizacje i są wycofywane z mieszkań bo dużo tego mają:

http://allegro.pl/cieplomierz-sensus-licznik-ciepla-i4774514869.html

http://allegro.pl/cieplomierz-compact-v-i4788796747.html

Patrzyłem na swoją instalacje i pasuje mi kupić 3szt. , bo wyjście z pieca do 4D mam na 6/4" i dalej rozchodzi się na 2 pompy 1" (parter,piętro) i tam jest dopiero miejsce na zamontowanie + osobne wyjście na CWU.

Wg mnie słabo wyglądają - pamiętaj, że bateria do ciepłomierza kosztuje z 60 zł więc warto kupić z działającą droższy.

Ten ciekawie wygląda:

http://allegro.pl/sharky-775-licznik-ciep-cieplomierz-ultradzwiekowy-i4791605714.html

Wg mnie słabo wyglądają - pamiętaj, że bateria do ciepłomierza kosztuje z 60 zł więc warto kupić z działającą droższy.

Ten ciekawie wygląda:

http://allegro.pl/sharky-775-licznik-ciep-cieplomierz-ultradzwiekowy-i4791605714.html

Z baterią myślę że nie będę miał problemu, bo sobie coś załatwię (pewnie siedzi tam zwykła 3,6V jak do dużo innych urządzeń), i tak pewnie w tym sezonie nie założę bo powoli robi się zimno.