Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

smród z wylewki

antek11

Recommended Posts

Witam

Jako że jestem nowy na forum witam wszystkich bardzo serdecznie.

Zaczne może od krótkiego opisu mojej sytuacji:

Pojawił się u mnie w łazience niepokojący zapach (coś jakby stęchliza, napewno nie jest to kanalizacja),

smród ten jest wyczuwalny wokół rur od centralnego przy ścianie które idą w piance z wylewki oraz na styku podłogi ze ścianami gdzie wyciąłem już silikonową fugę.

Do izolacji zastosowałem folie budowlaną x2 którą wszędzie dokładnie powtykałem pod wszystkie możliwe rury i tu moja wątpliwość czy to był napewno dobry pomysł. Wiadomo, że na mocno zimnych rurach woda się skrapla na zewnątrz (nie wiem jak to nazwać, poprostu jakby rury są zaparowane,mokre i czy ta woda czasami się nie gromadzi w coraz większych ilościach i ostatecznie po dłuższym okresie czasu kiśnie i zaczyna śmierdzieć.

W kilku postach na forum wyczytałem, że folie kładzie się właśnie na chudziaka/pod rury a nie na rury jak robią to hydraulicy. Tylko czy nie lepiej byłoby żeby ta właśnie woda/para wsiąkała w chudziaka i szła w ziemie.

Takie myśli naszły mnie po tym jak musiałem ostatnio wykuć dziure właśnie w opisywanej łazience (wielkośći dwóch kafli) z innego powodu. Zauważyłem, że między folią (tą na chudziaku) a styropianem jest wilgoć (sporo wilgoci) ale po wycięciu kawałka folii zauważyłem, że napewno nie jest to wilgoć od spodu bo tam jest zupełnie sucho, zreszto teren na którym mieszkam jest jak pustynia. Pozostawiłem wykutą dziure na dwa tygodnie i wszystko się wywietrzyło, zalałem i położyłem kafle, a po kilku tygodniach smród znowu się pojawił i staje się coraz bardziej uciążliwy.

Macie może jakieś podobne doświadczenia lub pomysły. Powoli zaczynam oswajać się z myślą, że czeka mnie rozkuwanie całej podłogi w łazience a co za tym idzie możliwe uszkodzenie podłogówki, jak również rozbieranie kabiny prysznicówej która jest wymurowana z luxferów na wylewce.

Pozdrawiam.