Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grunt elewacyjny

Recommended Posts

Witajcie ,kończe ocieplanie domu (styropian,siatka ,klej) i chciałbym zabezpieczyć ściany białym gruntem by jakoś to wyglądało bo tynk bedzie może dopiero za rok lub dwa.Czy jest jakiś uniwersalny grunt w kolorze białym?bo jeszcze nie wiem czy to będzie tynk silikonowy czy tańszy akrylowy.

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Jeśli można to też chciałbym wtrącić parę słów. Zgadzam się z przedmówcami, że dobrze by było wiedzieć jaki tynk będziesz chciał w przyszłości położyć gdyż nie ma dzisiaj uniwersalnych gruntów, które można użyć pod wszystkie tynki. Nie mniej jednak w naszej firmie mamy dwa rodzaje podkładów tynkarskich. Pierwszy pod tynki mineralne, akrylowe, siloksanowe i silikonowe a drugi pod tynki silikatowe. Ten ostatni zawiera potasowe szkło wodne, i dlatego jest specjalnie zalecany do tynków silikatowych. Nie mniej jednak bez względu na to jaki grunt zdecydujesz się zastosować, zrób to porządnie tzn. bez "chrzczenie" go wodą, tak, żeby warstwa ta zabezpieczyła klej przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi takimi jak opady atmosferyczne, mróz itp.. Taki scenariusz tj. odspajanie się tynku położonego na niestabilnym podłożu w wyniku przemarznięcia warstwy zbrojonej spotkałem dotychczas parę razy. Dlatego też zwracam na to szczególną uwagę.

Witam

Jeśli można to też chciałbym wtrącić parę słów. Zgadzam się z przedmówcami, że dobrze by było wiedzieć jaki tynk będziesz chciał w przyszłości położyć gdyż nie ma dzisiaj uniwersalnych gruntów, które można użyć pod wszystkie tynki. Nie mniej jednak w naszej firmie mamy dwa rodzaje podkładów tynkarskich. Pierwszy pod tynki mineralne, akrylowe, siloksanowe i silikonowe a drugi pod tynki silikatowe. Ten ostatni zawiera potasowe szkło wodne, i dlatego jest specjalnie zalecany do tynków silikatowych. Nie mniej jednak bez względu na to jaki grunt zdecydujesz się zastosować, zrób to porządnie tzn. bez "chrzczenie" go wodą, tak, żeby warstwa ta zabezpieczyła klej przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi takimi jak opady atmosferyczne, mróz itp.. Taki scenariusz tj. odspajanie się tynku położonego na niestabilnym podłożu w wyniku przemarznięcia warstwy zbrojonej spotkałem dotychczas parę razy. Dlatego też zwracam na to szczególną uwagę.

Święte słowa.:yes:

Ostatnio byłem na budowie gdzie po kilku latach na elewacji powstaje pajęczyna i tynk odchodzi od warstwy podkładowej.

Niestety zachodzi podejrzenie ,że był stosowany niewłaściwy grunt , mało tego zbyt wcześnie.:(

Zbyt wcześnie?

Jaki okres czasu należy odczekać od położenia kleju do gruntowania?

Tu trzeba patrzeć na technologię producenta, ale ogólnie

Kleimy styropian, czekamy min dzień kołkujemy, kleimy siatkę, przygotowujemy podłoże i czekamy aż wyschnie .

W zależności od pogody , ale min 2 dni. Po wyschnięciu podłoża gruntujemy . Przerwa min 24 godz i nakładamy tynk.

Ale przerwa po gruntowaniu też nie może być za duża max 3-4 dni ,ponieważ grunt traci właściwości szczepne.

pozdrawiam

• 3 weeks później...
grunt barwi sie normalnie tak jak tynki czy farby u sprzedawcy, na dowolny kolor (rzecz jasna im ciemniejszy tym droższy ;) ), ale chyba nie ma sensu ekonomicznego barwienie "jesiennego" gruntu, ten "wiosenny" zabarwisz przed tynkiem w kolorze tynku (jeśli będzie tynk barwiony )

Też miałem takie dylematy i też pytałem o to na forum niestety ani 2 lata temu ani nawet roku temu nikt mi nie potrafił doradzić

nawet na forum Muratora :)

Ale teraz już wiem jakbym zrobił jak strukturę chcesz dać za kilka lat.

Wszystkie wcześniej polecane grunty to tak naprawdę warstwa pośrednia dla tynku i w małym stopniu chroni zazbrojoną warstwę kleju przed nasiąkaniem wody i przemarzaniem.

Ty potrzebujesz bezbarwny grunt który ma działanie hydrofobizujące a jednocześnie może dodatkowo wzmacniać warstwę kleju.

Mają takie grunty w swojej ofercie np. Ceresit i Caparol i Kabe tylko trzeba dobrze się wczytać w ich ofertę

A jak czesz zrobić najdroższą wersję to możesz zastosował STO Prim Micro albo STO Prim Plex W i na to STO Prep Miral.

Podepnę się pod temat.

Troszkę ręka mi zadrżała z tym antracytowym tynkiem,wszędzie czytam-"W przypadku wykonywania ociepleń budynków należy unikać stosowania wypraw w kolorach ciemnych, których współczynnik odbicia światła jest mniejszy od 20%. Udział tych wypraw nie powinien przekraczać 10% elewacji. Przyjmuje się, że współczynnik odbicia światła dla koloru białego wynosi 100%, a dla koloru czarnego 0%. Elewacje wykonane ciemnymi kolorami w dużo większym stopniu, niż te jaśniejsze, absorbują promieniowanie słoneczne. Zbyt duże nagrzanie się tynku może doprowadzić do znacznego osłabienia trwałości całego sytemu, zwłaszcza gdy został wykonany z użyciem styropianu. Wysoka temperatura może doprowadzić do jego degradacji."

ma ktoś może antracyt albo coś podobnego na elewacji i jakieś uwagi z użytkowania?

darkob

Ja też jestem na podobnym etapie czyli ocieplanie (styro) i tynkowanie w sumie 270m2ścian. Po dużej lekturze o tynkach wybrałem siloksanowy. Na styropian większość producentów oraz fachowców zaleca akryl lub właśnie siloksanowy. Pan od FAST-a chyba to potwierdzi. Koszt tynku to nie jest dużo na moją chałupę ok 4K a za robotę zapłacę tylko raz (podbitkę robię w tym samym czasie.