Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grunt elewacyjny

Recommended Posts

Odaro - jeśli wspomniany klej po dwóch latach bez zabezpieczenia się sypie -to z cienką wyprawą wytrzymałby 5lat- kiepski klej, grunt nie zabezpiecza warstwy technicznej, grun służy jako podkład pod wyprawę, jeśli ktoś bardzo chce zabezpieczyć szary klej to farba elewacyjna, ale koszty i nieraz problem z późniejszym nałożeniem pucu.

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To zależy naprawdę od wielu czynników, jakości kleju, kształtu budynku itd. Ja uważam że jeśli warstwa techniczna wykonana jest z dobrych materiałów to 6-10 miesięcy napewno wytrzyma, powyrzej nie, bo nie jest do tego wyprodukowana, zabezpieczanie na lata gruntami wymaga atestów, a nie bogatej wymiany informacji na forum, na lata zabezpiecza 1,5mm wyprawa.

To zależy naprawdę od wielu czynników, jakości kleju, kształtu budynku itd. Ja uważam że jeśli warstwa techniczna wykonana jest z dobrych materiałów to 6-10 miesięcy napewno wytrzyma, powyrzej nie, bo nie jest do tego wyprodukowana, zabezpieczanie na lata gruntami wymaga atestów, a nie bogatej wymiany informacji na forum, na lata zabezpiecza 1,5mm wyprawa.

O jakiej 1,5mm wyprawie mówisz co to za grubość

Oglądałem dziś budynek zaciągnięty siatką który stał 10lat - duże zniszczenia, praktycznie cały do nacięgniecia na nowo- powodem zniszczeń nie była woda, tylko słońce- siatka się rozsypała od UV.

Ale siatka była chyba zatopiona w kleju to jak do niej dochodziły promienie UV?

Okazuje się że tam gdzie za mała/cienka warstwa to już nic nie było, a gdzie grubiej kleju to klej jeszcze cię styropianu trzymał, ale po dłubaniu palcem nie czuć wytrzymałości siatki, a klej był nierozwarstwiony czy złuszczony. Edytowane przez BCS

Ty potrzebujesz bezbarwny grunt który ma działanie hydrofobizujące a jednocześnie może dodatkowo wzmacniać warstwę kleju.

Mają takie grunty w swojej ofercie np. Ceresit i Caparol i Kabe tylko trzeba dobrze się wczytać w ich ofertę

A jak czesz zrobić najdroższą wersję to możesz zastosował STO Prim Micro albo STO Prim Plex W i na to STO Prep Miral.

Fatalny pomysł. Mocna hydrofobizacja powierzchni gruntami/impregnatami silikonowymi powoduje wprawdzie zabezpieczenie kleju przed nasiąkniem wodą. Tylko że to samo będzie podczas póżniejszego tynkowania - w skrajnych przypadkach przyczepność tynku będzie tak niska że po jakims czasie spadnie,

Fatalny pomysł. Mocna hydrofobizacja powierzchni gruntami/impregnatami silikonowymi powoduje wprawdzie zabezpieczenie kleju przed nasiąkniem wodą. Tylko że to samo będzie podczas póżniejszego tynkowania - w skrajnych przypadkach przyczepność tynku będzie tak niska że po jakims czasie spadnie,

A kto mówi o mocnej hydrofobizacji

A poza tym idzie jeszcze warstwa pośrednia i dopiero tynk.

Witajcie ,kończe ocieplanie domu (styropian,siatka ,klej) i chciałbym zabezpieczyć ściany białym gruntem by jakoś to wyglądało bo tynk bedzie może dopiero za rok lub dwa.Czy jest jakiś uniwersalny grunt w kolorze białym?bo jeszcze nie wiem czy to będzie tynk silikonowy czy tańszy akrylowy.

Szanowny Panie,

Ze względu na odstęp czasowy między zagruntowaniem powierzchni, a położeniem tynku, proponuję zamiast gruntu w kolorze białym zastosować grunt bezbarwny, np. Grunt Polimerowy Uniwersalny ACRYL-PUTZ® http://www.acrylputz.pl/74/grunt-polimerowy-uniwersalny, w jednej warstwie. Tak zagruntowana wyprawa nie będzie pobierać wilgoci.

Podkład gruntujący powinien być dopasowany do tynku, dlatego też nie ma potrzeby wykorzystania gruntu w kolorze białym, gdy nie wiemy jaki dokładnie rodzaj tynku zostanie położony na ścianie. Biały podkład gruntujący ulegnie zabrudzeniu i zostanie narażony na działanie promieniowania UV w czasie "oczekiwania" na pokrycie tynkiem. Poza tym, biały podkład ma słabe krycie i nie uzyska Pan walorów estetycznych.

Ja 8 lat temu ocieplałem dom rodziców. Ściany wysokie na ok 8.5 m. dach kopertowy kończy się ze 6 cm za styropianem + rynna, czyli ściana narażona na wszystko co leci z nieba. Klej kładzony w dość grubawej jednej warstwie, siatka w niej zatapiana, ściany nie malowane żadnym gruntem. Tynk nałożony dopiero w tym roku. Z klejem nic się nie działo nie odpadał, nie sypał się.

• 1 month później...

Eko305 znowu ekodekor na fm? czesc chlopaki, cos Wy sie strasznie nieudolnie za to forum zabieracie :) trzecie podejscie chyba :)

pozdrawiam ze wszytskich firm :) Kenpol, 2K System, PSB SA

Ja 8 lat temu ocieplałem dom rodziców. Ściany wysokie na ok 8.5 m. dach kopertowy kończy się ze 6 cm za styropianem + rynna, czyli ściana narażona na wszystko co leci z nieba. Klej kładzony w dość grubawej jednej warstwie, siatka w niej zatapiana, ściany nie malowane żadnym gruntem. Tynk nałożony dopiero w tym roku. Z klejem nic się nie działo nie odpadał, nie sypał się.

Jakiej marki kleje i sttyropian?