Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grunt elewacyjny

Recommended Posts

Szanowny Panie,

Ze względu na odstęp czasowy między zagruntowaniem powierzchni, a położeniem tynku, proponuję zamiast gruntu w kolorze białym zastosować grunt bezbarwny, np. Grunt Polimerowy Uniwersalny ACRYL-PUTZ® http://www.acrylputz.pl/74/grunt-polimerowy-uniwersalny, w jednej warstwie. Tak zagruntowana wyprawa nie będzie pobierać wilgoci.

Podkład gruntujący powinien być dopasowany do tynku, dlatego też nie ma potrzeby wykorzystania gruntu w kolorze białym, gdy nie wiemy jaki dokładnie rodzaj tynku zostanie położony na ścianie. Biały podkład gruntujący ulegnie zabrudzeniu i zostanie narażony na działanie promieniowania UV w czasie "oczekiwania" na pokrycie tynkiem. Poza tym, biały podkład ma słabe krycie i nie uzyska Pan walorów estetycznych.

Mam dom ocieplony, wybrałam jasny podkład i dzisiaj ekipa pomalowała podkładem. Bardzo proszę powiedzcie mi, czy to jest normalne , że są takie mazie i widoczne ślady pędzla. Wygląda fatelnie, jakby ktoś oblał mlekiem a w innym miejscu wodą z mlekiem. Zamierzaliśmy tynkować za dwa lata , dom wygląda fatalnie, jakby obielony rozrzedzoną farbą.

Sąsiad obok ma pomalowane pomarańczowm podkładem, są mazie ale wygląda lepiej.

Nie wiem, czy taki podkład można użyć dwa razy.

Ekipa zapewniała, że potem jak będę chciała zmienić kolor podkładu to zapłacę 45 zł/m2.

Ładniejszy był sam domek pomalowany klejem

Co robić? Patrzeć na to przez dwa lata???

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wszystko jest narażone na uv.

Właśnie patrzę przez okno- obok mnie skończyli malowanie białym gruntem-dom z kilkunastu metrów(dla laika oczywiście) wygląda jak wytynkowany :-? krycie bardzo dobre.

To jak to możliwe że ten domek o którym piszesz wygląda ładnie a u mnie sa takie mazy.

Pomóżcie mi bo nie mogę patrzeć na mój obielony dom.

czy mam zaakceptować takie mazie, ślady pędzla i patrzeć na to przez dwa lata zanim otynkuję?/

Mam dom ocieplony, wybrałam jasny podkład i dzisiaj ekipa pomalowała podkładem. Bardzo proszę powiedzcie mi, czy to jest normalne , że są takie mazie i widoczne ślady pędzla. Wygląda fatelnie, jakby ktoś oblał mlekiem a w innym miejscu wodą z mlekiem.

Jakiego producenta ten podkład?

Niestety nie każdy grunt kryje powierzchnię równomiernie, większość tego nie robi... Nie wiem jak jest z gruntem KABE, a le to o czym piszesz jest zupełnie normalną rzeczą. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby pomalować taką ścianę dwa razy tym gruntem, wtedy efekt powinien być dużo lepszy.

Osobiście polecam PUTZGRUND 610 z Caparola. Ten grunt z całą pewnością pokryje bardzo ładnie powierzchnie ściany. Najlepiej użyć do malowania wałków elewacyjnych, wtedy uzyskamy równomierne krycie... Grunt za przysłowiową złotówkę można dodatkowo zabarwić na dowolny kolor.

Tak zabezpieczoną ścianę można pozostawić na wiele lat bez tynku. Grunt wzmacnia wyprawę klejową i zabezpiecza ścianę przed wchłanianiem wilgoci. Należy jednak pamiętać, że pozostawiając ścianę zagruntowaną, a nieotynkowaną na dłuższy czas, to i tak należy ścianę ponownie zagruntować bezpośrednio przed tynkowaniem. Poddany warunkom atmosferycznym grunt, już po około miesiącu utrudnia wykonanie tynków, a efektem tego może być nieregularna faktura. Ponowne zagruntowanie nie powinno kosztować więcej niż 5 zł/m2 + materiał. Z jednego opakowania 25 kg można wykonać około 80 m2.

A ja mam pytanie laika: czy gruntowanie jest konieczne? Mam styropian+ siatka+ klej, wszytsko wykonane dosłownie 2 tygodnie temu. Tynk na wiosnę (magiczne słowo, sama nie wiem, ile to już rzeczy przełozyliśmy na ową wiosnę), nie mam pojęcia jaki będzie, bo nie robiłam jeszcze żadnego rozeznania. Czy muszę zagruntować??

zgadza się, niebezpieczony klej można zostawić do wiosny,

nie ma sensu teraz gruntować i nie tynkować od razu, jeśli pomalujecie klej gruntem teraz - to będzie trzeba gruntowanie powtórzyć przed tynkowaniem na wiosnę.

a swoją drogą tynkowanie przy takich temperaturach jakie teraz są nad ranem to "risky business" wszystko zależy od zastosowanego systemu ...

Znaczenie płynu gruntującego fantastycznie przedstawia poniższa historia:

Nad skrzypcami Antonia Stradivariego, które były synonimem rzemieślniczego mistrzostwa i niedościgłej perfekcji, pracowali od niemal 400 lat lutnicy na całym globie. Ponieważ nikomu nie udawało się znaleźć sposobu osiągnięcia doskonałego brzmienia budowanych przez niego instrumentów muzycznych, powstawały legendy, które starały się jakoś wytłumaczyć ten fenomen. Wyjaśnienie zagadki okazało się tkwić gdzieś pośrodku. Ani w lakierze, ani w drewnie, lecz w impregnacie, który przenikał drewniane płyty instrumentu.

Prof. Joseph Nagyvary, Amerykanin węgierskiego pochodzenia pracujący na uniwersytecie w Teksasie, doszedł do tego drogą wielu prób. Badał drewniane wiórki, które udało mu się zdobyć od lutników remontujących oryginalne skrzypce Stradivariego, a także pra-

cując nad kawałkiem klonowej deseczki z pracowni cremońskiego mistrza. Miała ona posłużyć za tylną płytę kolejnych skrzypiec (do budowy płyty przedniej używa się drewna świerkowego). Z ana- lizy tak niewielkich ilości autentycznego materiału sprzed 350 lat udało się jednak wyciągnąć zaskakujące wnioski. Po spaleniu wiórków okazało się, że w popiele znajduje się boraks, minerał wykorzystywany m.in. w ceramice i kosmetyce, oraz chrom, sole żelaza i fluor. Boraks był stosowany przez lutników jeszcze przed Stradivarim, ale mistrzowi z Cremony udało się stworzyć doskonałą mieszankę konserwującą i impregnującą.

Podobnie przebiegały prace w Rosji. Michaił Azojan, człowiek zajmujący się od lat sztuką lutniczą, badał uparcie zeskrobany lakier, który usuwano z różnych egzemplarzy skrzypiec starowłoskich. Ale ten kierunek poszukiwań okazał się błędny, bo skrzypce nawet bez lakieru grały pięknie. Tajemnica musiała zatem tkwić pod lakierem. Okazało się, że to podkład, grunt przenikający głęboko warstwę drewna i zmieniający jego strukturę ma wpływ na cudowne właściwości instrumentów i to on gwarantuje idealne brzmienie.

Na dwóch krańcach świata badacze tajemnicy włoskiego mistrza zaczęli więc powoli zbliżać się do prawdy, która przez tak długi czas trwała w ukryciu. Rzecz teraz w tym, gdzie uda się szybciej opracować recepturę \"tajemniczego impregnatu\", którym będzie się gruntować drewno używane do budowy instrumentów muzycznych.

Powyższa historia pokazuje że grunt, powinien byc dobrany bardzo precyzyjnie.

I nie chodzi tylko o to jaki tynk bedzie go przekrywał ale jaki jest stan podłoża na który nakładamy grunt.

Żywica chroni - tworzy powłokę, potasowe szkło wzmacnia. Pisek kwarcowy poprawia przyczepność.

Wszystko zależy od zastosowania....

• 8 months później...

Witam.

Mam następujący problem. Wykonawca wykonał docieplenie klej i siatka na styropianie grafitowym 15 cm.

W tym roku nie chcemy kłaść jeszcze tynku i dlatego postanowiliśmy zagruntować gruntem Ceresit CT-16.

Wykonawca pomalował nam budynek tym gruntem, ale po prostu tragicznie i mam takie podejrzenie, że może rozcieńczył ten grunt, bo zabrał wszystkie wiaderka po gruncie. W jednym miejscu na budynku jest to poprawnie wykonane (prawie równomiernie), a w pozostałych widać każde pociągnięcie wałka. Czy może ktoś się wypowiedzieć w tym temacie? A może macie link do swoich zdjęć. Proszę o pomoc.

Obraz 106.jpg

• 2 weeks później...

W przyszłym tyg. ocieplają mi dom , później zatapianie siatki.

Klej do styropianu, klej do siatki, siatka i w przyszlosci tynk, to wszystko - Caparola.

W przyszłym roku chce połozyc tynk ( a moze za dwa lata- inne czynniki maja na to wpływ). I w zwiazku z tym mam pytanie: Czy gruntowac w tym roku? Jesli tak, to czy moze byc inny grunt ( jakis tańszy niz Caparola) a dopiero przed samymi tynkami ( za rok, za dwa) zagruntować gruntem Caparol ?

Mam elewacji około 300 m wiec grunt Caparola troszke mnie ,,szarpnie " po kieszeni i pomyslałem, ze moze uzyc cos tańszego ( jaki ?).

fighter1983- cena za 10 l około 130 zł.Biorąc pod uwagę, ze sie go rozcieńcza 2:1 to nie jest to cena rewelacyjna i bardziej korzystna niż grunt 610 ( 25 kg około 210 zł). Nie ma nic tańszego :):):

Bede kładł w przyszłosci tynk silikonowy i rozumiem, ze ten silitol 111 nadaje się?

Z praktyki i doswiadczenia napisz jaka jest wydajnosc jednego i drugiego ( mam 300 m elewacji) bo opisy na etykietach a praktyka czasami się rozmijają.