Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grunt elewacyjny

Recommended Posts

to jest najtansze w miare rozsadne rozwiazanie dla Ciebie:

teraz zagruntowac 111 a przed tynkiem PG610

jak zauwazyles: rozciencza sie 2:1 ten 111 - PG610 sie nie rozciencza

zuzycie:

PG610 - 0,3kg/m2

111 - ok 0,15-0,2L na m2 po rozcienczeniu

• 1 year później...
  • Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 10 months później...
  • 1 year później...
To teraz ja ze swoją serią pytań. Ocieplamy. Zaraz będzie trzeba tynkować i tutaj pytania. Wybieram tynk mineralny. Jakiej marki? Jaki grunt i może w przyszłości farba? Kupując grunt, tynk i farbę myślę, że będę lawirować między kosztami tj. jeden produkt z tych tańszych, drugi z tych droższych. No i tu kolejne pytanie. Oszczędzić na gruncie czy tynku?A może jedno i drugie jest ważne i nie oszczędzać wcale? A jak z farbą? Jaką farbę na tynk mineralny? Też przykładać uwagę do marki / jakości czy może być taka ze średniej półki? :wiggle:

Tynki mineralne są proste - można to zrobić metodą odpowiednie składniki mieszarka samemu. Receptur jest od cholery i trochę. Tynki same z siebie z do malowania i barwione w masie. Te drugie - naklada się i zapomina, te pierwsze zwykle jasne, potem maluje się je odpowiednimi farbami. W teorii pod taki tynk powinien wystarczyć grunt dla tynków mineralnych, w praktyce to producent którego wybierzesz mówi co zaleca i dlaczego.

A jaki producent ma towar ze średniej, dobrej półki? Nie musi być jakiś super najlepszy. Wczoraj rozmawiałam z majster i powiedział aby zagruntować i tynki zostawić do wiosny (co też sama rozważałam). Zatem trzeba dobrze zagruntować, żeby potem klej się nie łuszczył. Jaki grunt będzie do tej roli najlepszy?

Z tego co wyczytałam to muszę zagruntować teraz i na wiosnę znowu. Pytanie czy musi to być ten sam grunt? Nie ukrywam, że trochę to jałowe wywalić kilka stów na grunt teraz i kilka za pół roku. Pomyślałam, że teraz bym zagruntowała czym się da, żeby się klej nie złuszczył a na wiosnę lepszym gruntem. Da radę tak zrobić? Jeśli nie to czemu? Jakie zagrożenia?

A i jeszcze jedno pytanko. ceny tynków spadają. Jak kupię teraz a położe na wiosnę to nic się z tym nie stanie? Może leżakowac całą zimę w nieogrzewanym pomieszczeniu?

Nie kombinuj,kup ten grunt dedykowany pod tynk i zagruntuj.

Nie kupuj teraz tego tynku bo na wiosnę znajdziesz w tej cenie co teraz.Spokojnie.

Ps.

Zaszalej i zamów sobie grunt w kolorze tynku.Do wiosny przemyślisz czy kolor Ci odpowiada.

Chyba że biały? :)

Ja już w wątku o tynkach chwaliłem się, że mam tynk Foveo i również użyty został ten grunt. Polecam robienie wszystkich warstw na ścianie od jednego kupca. Nie jest to jakaś reguła obowiązująca w budownictwie, ale odkąd robię tak na ścianach wewnętrznych to wg. mnie jest najbardziej sprawdzona metoda na trwałość pokryć na ścianach. :)

• 2 weeks później...
Nawet moim zdaniem nie chodzi o sprawy reklamacyjny, tylko takie połączenia zostały już przez producenta zapewne wielokrotnie przetestowane i wiadomo, że jest większa szansa, że robota się uda. Oczywiście jak mieszanina sąsiadowi różnych marek się udało to też można go podpytać i po nim jak to się mówi skserować pomysł. Ja jednak nie miałem takiego komfortu i trochę na ślepo kładłem ten Foveo.