rudy_36 24.08.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Znajomi modernizują ogrzewanie (mają jedynie kominek) i prosili mnie o pomoc. Wymyśliłem pewną koncepcję i proszę o opinie - nie ukrywam, że zainspirowała mnie tania chińska produkcja Chigo cena Allegro 5500 PLN, 6 kW, (podobno chodzi do -10 C) split, zbiornik 200 litrów, wolna (do wykorzystania) przyzwoita wężownica w górnej części . Wężownicę wykorzystałbym do ogrzewania CO. Za turbowentylatorem kominkowym zainstalowałbym jakiś klimakonwektor (albo zwykłą chłodnicę samochodową) napędzaną wężownicą z zasobnika. Wychodzi mi z obliczeń, że przy przepływie powietrza ok 800 m3/h miałbym podgrzewane powietrze o ok 20 C (6 kW) czyli dość przyzwoite GZ ok 40 C. Pompa PC powinna ciągnąć do temperatur lekko ujemnych. Dodatkowo paląc w kominku można by ogrzewać wodę w zasobniku - gdy temperatury będą bardziej ujemne.Cały system wydaje się być bardzo korzystny - wszystko jest komplementarne, dość tanie (powinno się zmieścić < 10 k), nawet eliminowany jest brak podłogówki - GZ stosunkowo niskie.Proszę o opinie - może ktoś ma to Chigo i coś napisze ?pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 25.08.2012 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Zamiast chińskiego Chigo za 5500 kup dobry klimatyzator z funkcją grzania np Mitsu .Bez kombinowania z chłodnicą, wymiennikami wodą. A montaż zajmie ci 1 dzień.Z a 10 k możesz kupić dwa po 3,5 kW .inwertery do -15.Nawet w kominku nie bedziesz palił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudy_36 25.08.2012 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 (edytowane) Tutaj też chodzi o rozwiązanie problemu CWU - do tej pory mają na prąd....Tak naprawdę interesują mnie opinie na temat tego Chigo - wydaje się być bardzo funkcjonalne, korzystna cena... Usiłowałem znaleźć jakieś opinie - widziałem jakieś fora w USA zdecydowanie chwalą - dotyczy to klimatyzatorów bo to raczej główna produkcja Chigo. Nie wiem jak jest z odbiorem ciepła przez tą wężownicę. Ja mam w domu hewalexa i zwykła wężownica w moim bojlerze (prosta U - rurka ) była niewystarczająca na odebranie ciepła do CO - musiałem montować dodatkowy wymiennik. Tutaj wszystko wygląda naprawdę na przemyślany projekt do dodatkowego wykorzystania do COpozdr Edytowane 25 Sierpnia 2012 przez rudy_36 poprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts