kominiarz 24.08.2012 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Potrzebuję coś fajnego na woka, może być chińskie lub tajland, macie jakieś fajne przepisy, z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_123 25.08.2012 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Mam na kurczaka stir-fry z nerkowcami (przepis z jakiegoś blogu, ale nie pamiętam już z jakiego Sprawdzony i mogę polecić Z przepisu wychodzą dwie duże porcje. Składniki: 1 podwójna piers z kurczaka, pokrojona na kawałki (ok. 260 gram) ½ szklanki nerkowców 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę 1,5 cm świeżego obranego imbiru, pokrojonego w niewielkie płatki (koniecznie!) 1 cebula pokrojona w kostkę 1 zielona papryczka chili, pokrojona w drobną kostkę (lub 1 czuszka - danie było pikantne, żeby złagodzic ostrosc dac połowę, albo nie kroic jej razem z pestkami) Marynata: 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka octu ryżowego Marynata ma w sobie to coś co sprawia, że kurczaks makował odmiennie -był niesamowicie miękki. Sos: 1 łyżka sosu ostrygowego 1,5 łyżki sosu sojowego 6 łyżek/90ml wody ½ łyżki białego pieprzu (może być czarny) 1 łyżka cukru 1 łyżka octu ryżowego 1/4 łyżeczki oleju sezamowego Sól do smaku (moim zdaniem nie trzeba, danie jest wystarczająco słone) Wykonanie: Marynujemy kurczaka w sodzie oczyszczonej przez 20 minut, potem go bardzo dokładnie płuczemy ( ja dwukrotnie wymienialam wodę)! Następnie umytego kurczaka marynujemy w skrobi kukurydzianej i occie ryżowym przez 15 minut. Mieszamy że sobą wszystkie składniki sosu i odstawiamy. Rozgrzewamy olej w woku (lub patelni) i wrzucamy kurczaka. Smażymy, dopóki zmieni kolor na biały i odstawiamy. Dodajemy łyżkę oleju i dorzucamy imbir, zieloną paprykę i cebulę. Smażymy póki warzywa zmiękną, ale cały czas pozostaną lekko twarde. Na samym końcu dorzucamy papryczkę chili, smażymy jeszcze przez około 30 sekund i odstawiamy. Na patelnię (woka) wlewamy ½ łyżki oleju i smażymy nerkowce, aż zbrązowieją.Dodajemy do nich kurczaka i warzywa i wszystko razem dobrze mieszamy. Dodajemy sos i smażymy póki zgęstnieje (u mnie bardzo nie zgęstnial). Ewentualnie solimy do smaku. Podajemy z ryżem lub makaronem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
specjalnynikt 26.08.2012 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Potrzebuję coś fajnego na woka, może być chińskie lub tajland, macie jakieś fajne przepisy, z góry dzięki. Oczywiście mowa o używaniu woka na gazie bo na indukcji itp nie wyjdzie za bardzo. makaron ryżowy ,kapusta chińska,papryka,czosnek,sos sojowy,ocet z białego wina,dymka,olej,natka i danko jak tralala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 27.08.2012 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Oczywiście mowa o używaniu woka na gazie bo na indukcji itp nie wyjdzie za bardzo. makaron ryżowy ,kapusta chińska,papryka,czosnek,sos sojowy,ocet z białego wina,dymka,olej,natka i danko jak tralala. gdzie jest miesno ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
specjalnynikt 29.08.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 gdzie jest miesno ? Potrzebuję coś fajnego na woka, może być chińskie lub tajland, macie jakieś fajne przepisy, z góry dzięki. Przecież autor topiku nie pisze ,że koniecznie z mięsem.Nie rozumiem pytania.:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 29.08.2012 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Mam na kurczaka stir-fry z nerkowcami (przepis z jakiegoś blogu, ale nie pamiętam już z jakiego Sprawdzony i mogę polecić Z przepisu wychodzą dwie duże porcje. Składniki: 1 podwójna piers z kurczaka, pokrojona na kawałki (ok. 260 gram) ½ szklanki nerkowców 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę 1,5 cm świeżego obranego imbiru, pokrojonego w niewielkie płatki (koniecznie!) 1 cebula pokrojona w kostkę 1 zielona papryczka chili, pokrojona w drobną kostkę (lub 1 czuszka - danie było pikantne, żeby złagodzic ostrosc dac połowę, albo nie kroic jej razem z pestkami) Marynata: 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka octu ryżowego Marynata ma w sobie to coś co sprawia, że kurczaks makował odmiennie -był niesamowicie miękki. Sos: 1 łyżka sosu ostrygowego 1,5 łyżki sosu sojowego 6 łyżek/90ml wody ½ łyżki białego pieprzu (może być czarny) 1 łyżka cukru 1 łyżka octu ryżowego 1/4 łyżeczki oleju sezamowego Sól do smaku (moim zdaniem nie trzeba, danie jest wystarczająco słone) Wykonanie: Marynujemy kurczaka w sodzie oczyszczonej przez 20 minut, potem go bardzo dokładnie płuczemy ( ja dwukrotnie wymienialam wodę)! Następnie umytego kurczaka marynujemy w skrobi kukurydzianej i occie ryżowym przez 15 minut. Mieszamy że sobą wszystkie składniki sosu i odstawiamy. Rozgrzewamy olej w woku (lub patelni) i wrzucamy kurczaka. Smażymy, dopóki zmieni kolor na biały i odstawiamy. Dodajemy łyżkę oleju i dorzucamy imbir, zieloną paprykę i cebulę. Smażymy póki warzywa zmiękną, ale cały czas pozostaną lekko twarde. Na samym końcu dorzucamy papryczkę chili, smażymy jeszcze przez około 30 sekund i odstawiamy. Na patelnię (woka) wlewamy ½ łyżki oleju i smażymy nerkowce, aż zbrązowieją.Dodajemy do nich kurczaka i warzywa i wszystko razem dobrze mieszamy. Dodajemy sos i smażymy póki zgęstnieje (u mnie bardzo nie zgęstnial). Ewentualnie solimy do smaku. Podajemy z ryżem lub makaronem. Dziękuję. Wypróbuje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miśka76 02.09.2012 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Ja proponuję warzywa mrożone chińskie, makaron sojowy (który wbrew przepisowi gotuję 3 minuty), kapusta pekińska. Na wstępie podsmażam czosnek, cebulę z porem z olejem sezamowym, potem dodaję mrożonkę, polewam sosem sojowym, jak się podsmaży, dodaję kapustę i na końcu makaron sojowy (ewentualnei ryżowy). Jak ktoś je mięso, mozna osobno podsmażyć i dodać w tym momencie, co makaron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 02.09.2012 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Chińskie to takie alternatywne danie, można od czasu do czasu zrobić dla urozmaicenia, ale ja miałem taki okres, że mogłem jeść co dzień tak mi smakowało. np. wczoraj robiłem: podgrzewamy olej arachidowy na woku, wrzucamy wcześniej przygotowanego, pokrojonego kurczaka i mieszając podsmażamy, później leci cebulka tak z cztery sztuki pocięta w kosteczkę, następnie dodaje sos sojowy złoty, sos śliwkowy słodko kwaśny, sos czyli z imbirem do smaku, z przypraw troszkę soli, pieprz, czosnek suszony, z dwie szczypty przyprawy pięć smaków. Cały czas mieszając dodaję wcześniej przygotowane warzywa na woku, na koniec troszkę sosu teryiaki, makaron sojowy i gotowe. Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miśka76 05.11.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 A może chiński deser - banany w cieście? 4 banany ,3 jajka ,3 lyzki smietany , 3-5 lyzek maki ,2 lyzki cukru , ,cukier puder oraz olej do smazenia .Przygotowanie: Zoltka utrzec z cukrem na jednolita mase .Dosypywac do lyzce maki ,ciagle mieszajac ,dolac smietane ,a na konce polaczyc z piana ubita z bialek .Ciasto na 30 minutek wstawic do lodowki Banany wedlug uznania pokroic i kazdy kawalek maczac w ciescie ,a nastepnie klasc na dobrze rozgrzany olej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.