marekbo 25.08.2012 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Witam, Remontujemy mały domek i potrzebuje pomocy w przerobieniu tablicy rozdzielczej. Wszystkie przewody i gniazdka sam sobie wymienię, tylko do skrzynki wezmę kogoś bardziej doświadczonego. Potrzebowałbym schemat podłączenia, obecnie wygląda to tak: Do domu są już podłączone nowe przewody (4), ale nie wiem jaka to jest instalacja czy TNC czy TNC-S, w ZE Pani podała mi tylko moc 13kW, a o szczegóły muszę pisemnie się zwrócić. Nie ma tez problemu z wbiciem uziomów pionowych na działce (po pomiarach) i doprowadzeniem kabla do skrzynki. Chciałbym podłączyć (dom) -oświetlenie )wykorzystam starą instalację do oświetlenia sufitowego, kable są miedziane) -gniazdka 3x2.5 + 5x4 do płyty indukcyjnej + 3x4 do pompy ciepła (w tej chwili jej nie ma) -ogrzewanie podłogowe elektryczne na pow. 70m2 (chciałbym rozdzielić to na dwie fazy) 3x2.5 -jednofazowe liczniki energii -Na zew. budynku chciałbym mała rozdzielnie budowlaną z RCD (2xsiła+3x230V). -Kabel ziemny do ogródka 3x2.5 (głównie pod lampy, pompę, nawodnienie,brama garażowa), na działce bym zrobił małą skrzynkę i tam chciał dać dodatkowo zabezpieczenie przeciwzwaciowe. -W tablicy chciałbym zostawić też miejsce pod przyszły garaż (jedną fazę) +parę wyłączyników nadprądowych w zapasie koniecznie chciałbym RCD. Wiem że mogę iść z tym do elektryka z uprawnieniami i "papierami", ale nie mam zaufania, a dobrego osobiście nie znam. Na forum można spokojnie zaplanow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 11.09.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Witam, 4 przewody - TNC. Zmiany układu sieci na TNS dokonujesz w swojej rozdzielnicy. Z jednej strony rozumiem twój brak zaufania do fachowców, ale sam jak widac wiedzy w tym zakresie nie posiadasz. Jak juz chcesz koniecznie sam robic instalacje, to staraj sie konsultować przynajmniej to co robisz z elektrykiem. I tak na koncu ktos musi ci zrobic pomiary. Baboli narobic jest łatwo, a mysle, ze zdajesz sobie sprawe z ryzyka jakie to niesie. Po co ci jednofazowe liczniki energii? Co maja zliczać ? Masz licznik 3-fazowy do rozliczeń z operatorem.Wyłaczniki RCD daj na wszystkie obwody (moze byc jeden na cały dom, ale lepiej obwody podzielic na kilka grup i kazda grupę polaczyc do osobnego RCD.Warunkiem zastosowania RCD jest wykonanie instalacji odbiorczej przewodami 3 i 5 żyłowymi. Jak masz jakies stare obwody 2/4 żyłowe, to trzeba je wymienic. jaka moc ma ogrzewanie podłogowe? 70m2 powiedzmy po 100W/m2 daje jakies 7kW. Po podzieleniu na dwie fazy daje co najmniej po 16A na fazę. Lepiej podzielic to na 3 obwody. Bedzie po 10A na fazę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts