Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wilgotne ściany? pomocy!

mojem2

Recommended Posts

Witamy,

niestety nie znaleźliśmy odpowiedzi na forum dotyczącej naszego problemu.

Będziemy wdzięczni za fachowe porady.

W załączeniu zdjęcia obrazujące nasze mieszkanie. Ściana od strony balkonu wydaje nam się wilgotna.

Zdjęcia były robione w czerwcu oraz 20 sierpnia. We wrześniu powinny być odbiory mieszkań.

Prosimy o sugestie dotyczące przyczyny takiego stanu rzeczy oraz ewentualnie możliwości rozwiązania problemu.

Tynki były robione w styczniu 2012 i wydaje nam się, że do dzisiaj powinny całkowicie wyschnąć.

Po prostu nie wiemy czy w takim stanie możemy odebrać mieszkanie.

Z góry dziękujemy i pozdrawiamy!

ZDJĘCIA Z CZERWCA 2012

czerwiec1.jpgczerwiec2.jpgczerwiec3.jpgczerwiec5.jpgczerwiec-balkon-1.jpg

Otrzymaliśmy informację, że ściana jest dylatacyjną ścianą konstrukcyjną wykonaną z żelbetu. Położony na tej ścianie maszynowy tynk gipsowy odprowadza swoją wodę do wnętrza mieszkania poprzez parowanie.

Czy to możliwe że od stycznie (od kiedy są położone tynki) ściana nie wyschła? W całym mieszkaniu tylko ta ściana jest wilgotna. Nadal nie jesteśmy pewni czy wilgoć nie będzie wracać. Jakie jeszcze inne przyczyny są możliwe?

I jeszcze jedno pytanie: jakie metody badania wilgotności ścian są najlepsze?

• 2 weeks później...
Zdjęcia z sierpnia 2012

[attach=config]133122[/attach][attach=config]133123[/attach][attach=config]133124[/attach][attach=config]133125[/attach][attach=config]133126[/attach]

Jesli jest to konsrukcja z cegły ceramicznej to jeszcze jest woda w ścianach, która nie ma mozliwości wyparowac jeśli z zewnątrz jest juz ocieplenie. Pronoję nawiercić otwory i suszyć suszarką.

Witam. Sa tez takie osuszarki przemyslowe (wyciagarki wody z powietrza - sory, nie wiem jak to nazwac). Siostra uzywala jak robili tynki zeszlej zimy. Moze u Was postawic na jakis czas, porzadnie wysuszyc i wtedy zobaczyc czy nacieka nowa woda do sciany. Nie mozna tego zostawic na pewno bo pozniej tylko wieksze klopoty. Na tym etapie jeszcze wykonawca moze to spokojnie naprawic. Powodzenia.

Ja bym próbował podnieść temperaturę w pomieszczeniu - jakoś to zagrzać. Jeżeli jest tam chłodniej niż na zewnątrz, to wietrzenie za dnia może paradoksalnie sytuację pogarszać - chodzi mi o kondensację.

Jeżeli wietrzyć, to nocą, w dzień okna zamykać.

No chyba, że się mylę i w pomieszczeniu jest ciepło.

Taki mamy klimat - wilgoć pojawia się latem.

Oczywiście rozwiązaniem jest też osuszacz/klimatyzator.

Pozdrawiam

W osuszacz zainwestować trzeba koniecznie jeśli wietrzenie nie pomaga. Ściany są ewidentnie wilgotne, a kończy się przecież lato, cieplej nie będzie. Można kupić za parę stówek na allegro, ale wadą jest niezbyt duża pojemność zbiornika, choć można to rozwiązać lub też wypożyczyć przemysłowy. Wtedy okaże się czy to jest kwestia jeszcze mokrej ściany czy zwyczajnie Cię zalewa.

Witajcie .

Miałem kilka takich przypadków i problem był taki sam.dotyczyło to zawsze ścian z balkonami lub tarasem.

Wykonawca źle zrobił izolacje balkonu na łączeniu balkon-ściana lub źle wykonana obróbka blacharska. problem nie musi być akurat na twoim balkonie,

Miałem taki przypadek gdzie źle zrobiony balkon znajdował się na 4 piętrze a zalewało 1 i parter.Woda lała się pod ociepleniem.

Tak że warto dobrze się przyglądnąć się i uważać.

Ściany faktycznie do tego czasu powinny wyschnąć - tego roku lato było wyjątkowo suche. Polecam dokonanie pomiarów wilgotności tynków - to rozwieje wszelkie wątpliwości. Prosty miernik wilgotności można kupić poniżej 100pln.

pozdrawiam

• 4 months później...