Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zlecić czy samemu?

Recommended Posts

Pomyślałem, że mógłbym zrobic to sam i wkopać się na głębokość 30 cm i poukładać bloczki fundamentowe, gdyż nie mam żadnych szalunków itp.

Fundament z bloczków można murować tylko wtedy, gdy nie działają na niego istotne siły poprzeczne. Jako mur oporowy zdecydowanie potrzebny jest lany i zbrojony mur betonowy. Jeśli chcesz to robić sam to IMHO zrób rozbieralny szalunek z płyt OSB na długość odpowiadającą 5m3 betonu i zamów gruszkę z pompą. Po 3 dniach zamontuj szalunek dalej.

Zamiast bloczków fundamentowych możesz zastosować granitowy kamień murowy 20x20x40 w miejscach gdzie zależy Ci na wyglądzie podmurówki tego płotu. Oczywiście wylej najpierw fundament z gruchy. Zdjęcia kamienia, którego Ci zaproponowałem znajdziesz u mnie na stronie w zakładce: cennik granitu. http://www.blechert.pl

Problem nie idzie o to czy ziemia wytrzyma, tylko o to że do ok 1m czasem i 1,2 ziemia w trakcie zimy zamarza, co oznacza, że ją podnosi tu, aosadza gdzieś indziej a grunt nie jest stabilny i bardzo mocno pracuje. Oznacza to tyle (tylko czy aż) że fundament pod wpływem pracy gruntu po prostu się rozsypie czy popęka...

U mnie było podobnie.Zrobiliśmy tak:

Wykopaliśmy fundament o głębokości 100 cm.Zalaliśmy betonem z dodatkiem dużych kamieni polnych.Równo z ziemią.Potem wybudowaliśmy fundament z bloczków, w których umieściliśmy słupki do ogrodzenia z siatki.Wysokość fundamentu to aż 80 cm, bo teren leci w stronę sąsiada i musimy nawieźć ziemi.W tej chwili ogrodzenie ma wysokość 230 cm, czyli o 10 cm za dużo.Ale przy tej wysokości to chyba nie problem ściąć te 10 cm.

U mnie było podobnie.Zrobiliśmy tak:

Wykopaliśmy fundament o głębokości 100 cm.Zalaliśmy betonem z dodatkiem dużych kamieni polnych.Równo z ziemią.Potem wybudowaliśmy fundament z bloczków, w których umieściliśmy słupki do ogrodzenia z siatki.Wysokość fundamentu to aż 80 cm, bo teren leci w stronę sąsiada i musimy nawieźć ziemi.W tej chwili ogrodzenie ma wysokość 230 cm, czyli o 10 cm za dużo.Ale przy tej wysokości to chyba nie problem ściąć te 10 cm.

ttstewart Twój pomysł jest na pewno słuszny i sam tak chciałem robić, ale niestety koszta są dosyć wysokie. Razem z koparkę wyszłoby mnie około 18 tys. zł, to spora cena jak za 100 metrów brzydkiego ogrodzenia z siatki. Jakbym robił to tylko dla siebie zapewne przeżyłbym ten wydatek, ale nie ukrywam, że trochę wkurzałoby mnie, iż wydałbym majątek na ogrodzenie pomiędzy działkami, a później ktoś by się obok wprowadził i nawet "dzięki" nie powiedział albo jeszcze marudził.

Znalazłem firmę, która postawi mi ogrodzenie z takich prefabrykowanych elementów. Każdy będzie miał wysokość 70 cm. Płyty będą wchodziły na 20-30 cm w ziemię. mają 2 metry długości, są cienkie (oprócz pogrubionych łączeń), ale zbrojone w środku. Nie są idealne jako murki oporowe, ale tanie i ładne, za materiał zapłacę 3,5 tys. zł, za siatkę ze słupkami, cementem i piachem 2,5 tys zł i i kolejne 2 tysiące robocizna, czyli mam dyszkę w kieszeni.