Pretorian_ 25.08.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 (edytowane) . Edytowane 29 Sierpnia 2012 przez Pretorian_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 25.08.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2012 Pomyślałem, że mógłbym zrobic to sam i wkopać się na głębokość 30 cm i poukładać bloczki fundamentowe, gdyż nie mam żadnych szalunków itp. Fundament z bloczków można murować tylko wtedy, gdy nie działają na niego istotne siły poprzeczne. Jako mur oporowy zdecydowanie potrzebny jest lany i zbrojony mur betonowy. Jeśli chcesz to robić sam to IMHO zrób rozbieralny szalunek z płyt OSB na długość odpowiadającą 5m3 betonu i zamów gruszkę z pompą. Po 3 dniach zamontuj szalunek dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 26.08.2012 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Zamiast bloczków fundamentowych możesz zastosować granitowy kamień murowy 20x20x40 w miejscach gdzie zależy Ci na wyglądzie podmurówki tego płotu. Oczywiście wylej najpierw fundament z gruchy. Zdjęcia kamienia, którego Ci zaproponowałem znajdziesz u mnie na stronie w zakładce: cennik granitu. http://www.blechert.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pretorian_ 26.08.2012 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 (edytowane) . Edytowane 29 Sierpnia 2012 przez Pretorian_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 26.08.2012 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Pretorian: co innego mur nad ziemią, co innego w ziemi. Jeżeli dasz w ziemi tylko te pare cm - to ani stabilny, ani trwały - albo się przewróci, albo w diabła popęka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 26.08.2012 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 IMHO 50cm mur oporowy ma sens tylko wylany z betonu. W mojej betoniarni (Dyckerhoff) te 5m3 to granica od której koszta transportu są wliczone w cenę betonu, więc staram się zawsze dopasowywać roboty do tej ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pretorian_ 26.08.2012 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 (edytowane) . Edytowane 29 Sierpnia 2012 przez Pretorian_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 27.08.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 Problem nie idzie o to czy ziemia wytrzyma, tylko o to że do ok 1m czasem i 1,2 ziemia w trakcie zimy zamarza, co oznacza, że ją podnosi tu, aosadza gdzieś indziej a grunt nie jest stabilny i bardzo mocno pracuje. Oznacza to tyle (tylko czy aż) że fundament pod wpływem pracy gruntu po prostu się rozsypie czy popęka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttstewart 27.08.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 U mnie było podobnie.Zrobiliśmy tak:Wykopaliśmy fundament o głębokości 100 cm.Zalaliśmy betonem z dodatkiem dużych kamieni polnych.Równo z ziemią.Potem wybudowaliśmy fundament z bloczków, w których umieściliśmy słupki do ogrodzenia z siatki.Wysokość fundamentu to aż 80 cm, bo teren leci w stronę sąsiada i musimy nawieźć ziemi.W tej chwili ogrodzenie ma wysokość 230 cm, czyli o 10 cm za dużo.Ale przy tej wysokości to chyba nie problem ściąć te 10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pretorian_ 28.08.2012 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 U mnie było podobnie.Zrobiliśmy tak: Wykopaliśmy fundament o głębokości 100 cm.Zalaliśmy betonem z dodatkiem dużych kamieni polnych.Równo z ziemią.Potem wybudowaliśmy fundament z bloczków, w których umieściliśmy słupki do ogrodzenia z siatki.Wysokość fundamentu to aż 80 cm, bo teren leci w stronę sąsiada i musimy nawieźć ziemi.W tej chwili ogrodzenie ma wysokość 230 cm, czyli o 10 cm za dużo.Ale przy tej wysokości to chyba nie problem ściąć te 10 cm. ttstewart Twój pomysł jest na pewno słuszny i sam tak chciałem robić, ale niestety koszta są dosyć wysokie. Razem z koparkę wyszłoby mnie około 18 tys. zł, to spora cena jak za 100 metrów brzydkiego ogrodzenia z siatki. Jakbym robił to tylko dla siebie zapewne przeżyłbym ten wydatek, ale nie ukrywam, że trochę wkurzałoby mnie, iż wydałbym majątek na ogrodzenie pomiędzy działkami, a później ktoś by się obok wprowadził i nawet "dzięki" nie powiedział albo jeszcze marudził. Znalazłem firmę, która postawi mi ogrodzenie z takich prefabrykowanych elementów. Każdy będzie miał wysokość 70 cm. Płyty będą wchodziły na 20-30 cm w ziemię. mają 2 metry długości, są cienkie (oprócz pogrubionych łączeń), ale zbrojone w środku. Nie są idealne jako murki oporowe, ale tanie i ładne, za materiał zapłacę 3,5 tys. zł, za siatkę ze słupkami, cementem i piachem 2,5 tys zł i i kolejne 2 tysiące robocizna, czyli mam dyszkę w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ttstewart 28.08.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Nie przesadzasz z tą koparką?My zatrudniliśmy panów spod budki z piwem i wykopali nam fundament pod ogrodzenie za znacznie, znacznie mniej.I to 80 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pretorian_ 29.08.2012 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 na moim terenie nie wkopiesz się łopatą na więcej aniżeli 30 cm, a pod porządny fundament potrzebne było 80 cm. Poza tym w moich okolicach nie było panów "spod budki z piwem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts