Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam dwa problemy.

1. czy rozebranie sciany w ostrej granicy, której rozbiórka nie byłą przewidziana w pozwoleniu na budowę może być podstawą do wstrzymania mi budowy i konieczności jej odbudowania? (mam pozwolenie na rozbudowę, nadbudowe i przebudowę ale dla ułatwienia wykonawca rozwalił wszystko i przy okazji także ścianę wspólną z sąsiadem)

2. Czy zostaną spełnione warunki bezpieczeństwa p. pożarowego w przypadku budowy domu w ostrej granicy z domem istniejącym gdzie:

- ściana w ostrej granicy domu sąsiada ma teraz grubość 25 cm (było 38 przed rozbiórką tej wspólne o której wyżej) i wykonana została w 1954 r. z różnych materiałów takich jak cegłą z rozbiórki i pustaki, a ściany przewodów kominowych i wentylacyjno wyciągowych w znajdujące się w tej ścianie mają tylko grubość 12,5 cm

Sciana nowego domu w ostrej granicy wykonana będzie z pustaków porotherm o grubosci 25 cm, a dylatacja o szerokości ok. 10 cm pomiędzy tymi ścianami, zostanie wypełniona granulatem styropianu. Wg projektu obie ściany będą miały ta samą wysokość (przed rozbiórką dach mojego domu przylegał do tej rozebranej części wspólnej ściany 2 m niżej od dachu sąsiada).

Dzięki za rady

Ala

PS Jeśli można to na priv: [email protected]