Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Złoty zakątek - Paraktyczny 2 KOMENTARZE

bacardi

Recommended Posts

Bacardi, gratuluję SSO. Wynik finansowy wydaje mi się niezły. Nie wiem, jak Wasze odczucia.

Ostatnio zajrzałam do Ciebie pierwszy raz i akurat trafiłam na problem z łazienką. Dzisiaj z kolei szukałam projektów barierek dla siebie na Trendirze i trafiłam na ciekawy pomysł, który może dałoby się u Was wykorzystać. Nie wiem tylko jak z miejscem na wc i bidet, bo nie studiowałam dokładnych wymiarów, ale może fotka się na coś przyda.

clever-compact-bathroom-design-123dv-1.jpgbrick-wall-house-minimalist-style-8.jpg

Aha, co do bidetu - każdy wg własnych upodobań, ale u nas bardzo się sprawdza. Nie zamieniłabym na bidetkę. Ją można dać np.do drugiej mniejszej łazienki, ale z bidetu szkoda by mi było rezygnować.

Edytowane przez Spirea

• Odpowiedzi 449
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zajrzałam jednak na wymiary. Oszczędzicie miejsca, jak wyrzucicie ściankę między prysznicem a wanną. Zajrzyj do dziennika Mazo. Ma właśnie prysznic zaraz obok wanny. Spytaj jak to funkcjonuje. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?135143-Dziennik-Mazo-Miała-być-Jaskółka-a-będzie-pr-indywidualny/page3 Może już wstawili szybę. Pisałeś o małej praktyczności szyby - mam od niedawna zamontowaną kabinę Radaway i po myciu wszystko wysycha samo i nie ma żadnych zacieków.

Nie wiem, jakie klimaty lubicie, ale wtedy na tej ścianie, gdzie teraz masz umywalki można dać np. wielką fototapetę albo modne teraz "domowe murale".

Wydaje mi się, że wc i bidet zmieści się tam, gdzie jest. Minus tego rozwiązania może być taki, że po lewej stronie od drzwi będzie wszystko mocno skondensowane, a po prawej pusta ściana. Może więc przeszkadzać brak proporcji.

Obejrzałam sobie pomysł na łazienkę i bardzo mi się podoba - to, że wc i bidet są tak fajnie w tyle, że na pierwszym planie są umywalki, te okna będą robić cudny klimat. a w miejscu tej szafki, co by zawadzała przy drzwiach, dałabym wysoki grzejnik drabinkę - akurat, żeby odwieszać ręczniki po kąpieli :) co macie za tymi oknami?

Spirea dziękuję za cenne uwagi, musimy to teraz przeanalizować na spokojnie, bo pomysły ciekawe :)

No i witam w naszym dzienniczku i zapraszam ponownie częściej. Przyznaję, że Twój przeczytałem już cały i jest niesamowity, tylko jakoś nie było okazji się w nim ujawnić :]

Tatarak oj dawno Cię nie było ;) Dziękuję za podtrzymanie na duchu z ta łazienką. Okna w tej chwili super doświetlają łazienkę, niestety wychodzą wprost na rekreacyjną część ogrodową sąsiada - choć trochę kryje nas ścianka attykowa na wykuszu. Po zamontowaniu okien (mam nadzieję że już w przyszłym tygodniu) powinniśmy mieć trochę lepszy obraz jak to wyjdzie...

A jeśli chodzi o grzejnik drabinkę, to jak Wam się sprawdza taki układ przy zasilaniu niskotemperaturowym? Bo po przeczytaniu paru opinii w połączeniu z wentylacją mechaniczną, to już sami nie wiemy czy opłaca się montować drabinkę z oddzielnym obwodem zasilania, czy może zastosować tylko ładny stojak/wieszak na ręczniki?

Spirea dziękuję za cenne uwagi, musimy to teraz przeanalizować na spokojnie, bo pomysły ciekawe :)

No i witam w naszym dzienniczku i zapraszam ponownie częściej. Przyznaję, że Twój przeczytałem już cały i jest niesamowity, tylko jakoś nie było okazji się w nim ujawnić :]

A jeśli chodzi o grzejnik drabinkę, to jak Wam się sprawdza taki układ przy zasilaniu niskotemperaturowym? Bo po przeczytaniu paru opinii w połączeniu z wentylacją mechaniczną, to już sami nie wiemy czy opłaca się montować drabinkę z oddzielnym obwodem zasilania, czy może zastosować tylko ładny stojak/wieszak na ręczniki?

Dzięki Bacardi :)

Ze względu na to połączenie grzejnik + podłogówka zrezygnowaliśmy z drabinek w łazienkach. Mamy zamontowany mieszacz, bo grzejniki miały być w garażu i kotłowni (ale wbrew wyliczeniom z OZC nigdy temp. nie spadła tam poniżej 10 stopni). Serwisant jednak przy uruchomieniu puścił wszystko normalnie bez mieszacza (przynajmniej tak mówił...). Co do stojaków/wieszaków - ciężko niestety znaleźć coś ładnego, co nie będzie od razu kosztować tysiąc złotych.

Wychodzi na to, że za cenę wieszaka do łazienki można kupić ładny grzejnik drabinkowy i zasilić go niskotemperaturowo :]

U nas w garażu mamy zaplanowaną pętlę podłogówki na grzanie przeciwzamrożeniowe, bo mamy tam przyłącze wody (inaczej była zbyt duża odległość do licznika). Choć zaczynam się zastanawiać, czy nie lepiej było zrobić dodatkową studzienkę na przyłącze i zrezygnować z ogrzewania garażu...

Tak na szybko po spojrzeniu na łazienkę, to dałabym wannę wolnostojącą. Tak pomiędzy oknami mniej więcej. Wtedy zyskacie więcej przestrzeni w miejscu gdzie wanna dotychczasowa styka się ze ścianą (może tam jaką szafka), a w ogóle na pewno zrobiłabym ściankę działową prysznica ze szkła. I zyskacie łatwiejszy dostęp do prysznica, bez potrzeby zawadzania o wannę. Łazienka wyda się wtedy o wiele większa.

Pozdrawiam,

kasia

u nas obie drabinki w łazienkach są podłączone jako osobne pętle do mieszaczy i idzie na nie ta sama temp co do podłogówki, drabinka w górnej pętli nie została jeszcze do końca odpowietrzona (ech), ale ta na dole działa ok i faktycznie w tej łazience jest wyczuwalnie cieplej niż w całej reszcie domu, co może być istotne, jak w końcu kupimy kabinę i zaczniemy korzystać z prysznica (narazie nam szkoda szafki i drzwi, które by na pewno zostały pochlapane), a drabinki kupiliśmy całkiem niedrogie i bardzo ładne polskiegoproducenta (nie pamiętam nazwy, gdzieś jest pewnie w dzienniku)

plebus dziękuję za uwagi i linki na PW. Muszę to jakoś wrzucić na projekt, bo trochę mam wątpliwości czy taka wana wolnostojąca się zmieści. Pamiętam, że na początku kiedy po połączeniu obu łazienek jeszcze wydawała mi się ona duża chciałem tak wstawić wannę, ale nijak nie mogłem znaleźć dla niej odpowiedniej ilości miejsca :| Szklana ścianka działowa prysznica trochę mnie przerażała pod kątem użytkowania, ale po wcześniejszych uwagach Spirei chyba faktycznie to przemyślimy :)

Tatarak dziękuję za informację. Pamiętam że mieliście ciekawe drabinki, ale zakładałem że pewnie drogie ;) zaraz lecę do dziennika poczytać co to za marka, bo widzę że to może być ekonomiczna wersja ładnych wieszaków i do tego z bonusem :]

No i chyba muszę się przypomnieć u asolta... OZC zrobiliśmy ładne parę miesięcy temu a z podłogówką chyba o nas zapomniał, a to coraz bardziej tuż tuż... :]

Więcej inspiracji: http://www.blog.awx2.pl/index.php/2012/02/nowoczesne-balustrady/

Tutaj nasz wykonawca: http://www.mvmetal.pl/oferta/ w galerii też znajdziesz szkło + linki. I możesz wycenić, wiem że robi w całej Polsce. Nawet w kilku doskonałych robił schody.

Pozdrawiam,

Kasia

Edytowane przez plebus

• 1 month później...

Witam,

Przykra sprawa z tym włamaniem i elektryką :( My mieliśmy jedno włamanie przez drzwi tymczasowe, ale czujka i syrena alarmowa zadziałała, więc nic nie zginęło. Na szczęście sąsiad usłyszał i o 3.30 zadzwonił do nas. Po tej akcji podpisaliśmy umowę z firmą ochroniarską.

Na rekuperator musisz przewidzieć przewody, które są wielkie i niekoniecznie zmieścisz wszystko pod sufitem.. My zamontowaliśmy Brink Exellent. Mogę zrobić zdjęcie jak to u nas wygląda z tymi przewodami, ale mam wrażenie, że fachowcy mogli się bardziej postarać na bardziej ergonomiczne i estetyczne ułoźenie.

Pozdrawiam

Kasia

Odnośnie tynków. Zdecydowaliśmy się na tynki gipsowe, żeby mieć gładkie (sufity na parterza i poddasze mamy w płytach kg, więc nie chcieliśmy rożnych powierzchni) ale też nie płacić za gładzie. Na końcu i tak musieliśmy je wygładzić. Może ekipa teź nie była idealna, na tym etapie nie rozstrząsam. Ostatnio znaleźliśmy plus tynków gipsowych-są miękkie, więc zwykłym śrubokrętem udało się odnaleźć dwa zatynkowane kable od alarmu ;)

Pozdrawiam

Kasia

Bacardi, gratuluję rozpracowania tematu daszków płaskich, ja cieszę się, że mamy to za sobą... ;) W razie czego pytaj, może będziemy mogli pomóc. Idziesz jednak w te podgrzewane odpływy? Jaki Ci wychodzi koszt daszków? Szacowałeś?

W kwestii tynków, mam obecnie gipsowe w mieszkaniu, generalnie jest kilka miejsc wrązliwych, które obecnie są tak zmasakrowane, że wyglądaja okropnie (np. ściana koło stołu, odrapana od odsuwanych krzeseł), przedpokój odrapany pojazdami szkodników, itd - no chyba, że my jakiieś dziki jesteśmy. Namawiam na cementowo-wapienne, zapraszam do ogladnięcia naszych, " to juz nie jest to co kiedyś" ;) tzn. może masz złe skojarzenia z cementowo wapiennymi, ale nasze są naprawdę gładkie. W drugiej połowie kwietnia mamy urlop budowlany, podjedź do nas na kawkę to pogadamy.

Na alarm to na razie sam się nadziałem ;) W środku wyło, na zewnątrz wyło i komórka mi tak wyła, że miałem problem z wykonaniem szybkiego telefonu, a do tego sąsiad się od razu zjawił :]

Zdjęcia chętnie obejrzę. Zgodnie z projektem od rekuperatora mam przewody fi16, wewnętrzne z otuliną 3cm, czerpnia i wyrzutnia 10cm na wysokości, co daje sumarycznie 58cm na odcinku gdzie przewody idą wszystkie razem (ten fragment widać na uskoku zabudowy), zakładając lekkie rozsunięcie przewodów względem siebie powinien być jeszcze zapas, ale mogę zawsze też zwiększyć o parę centymetrów w razie potrzeby. Całą powstałą zabudowę zamierzam wyłożyć dodatkowo wełną aby jeszcze lepiej zwiększyć ocieplenie przewodów z czerpni i wyrzutni które są tu najbardziej newralgiczne. Mam nadzieję, że jednak uda mi się je jakoś ukryć, bo takie przewody za bardzo mi się nie podobają, nawet w kotłowni...

Moorela daszków jeszcze nie oszacowałem do końca, ale otrzymałem już parę podpowiedzi i zaczynam podchodzić do nich bardziej optymistycznie. Jak tylko się ociepli to zamierzam się nimi zająć na poważnie. Na pewno zdam relację i w razie czego będę podpytywał :)

Dziękuję za zaproszenie, ostatnio ze względu na "incydent" się nie udało, może tym razem pójdzie lepiej ;)

Odnośnie tynków właśnie się naczytałem, że są dużo słabsze i trochę się tego boję... Z drugiej strony ratowanie gładzi mam w tej chwili opanowane, a z cementowo-wapiennymi tak łatwo nie jest...

u nas w aktualnym mieszkaniu też są gipsowe, przez dzieci i inne drobne incydenty, sa podziurawione strasznie. dlatego w domu zrobilismy cementowo-wapiennne, a na sufitach gispowe. wybralismy drobny tynk-Nida, jest dośc gładki, wiaodmo ze to nie gładzie ale nie bedziemy już nic z tym robić. jest ok, na moje oko. tez zapraszam do oglądania, w sobotę mozna, zawsze jestesmy :-) a teraz w sobotę będzie u nas nawet ekipa tynkarska na wyprawkach więc mozna od razu omówic co i jak...